Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide
Gelderland – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide

Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide
Gelderland – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Vierhouten: Zandenbos en Vierhoutense heide

Mooie rondwandeling vanuit het toeristische Vierhouten. Het dorpje heeft misschien niet gigantisch veel te bieden, maar is wel ingesloten door de gigantische bossen van het Veluwemassief. En dus wandelen we hier door eindeloze dennenbossen, eindeloze beukenbossen, eindeloze eikenbossen. Afgewisseld met heerlijke heide met lekkere vennetjes. Niet geheel geluiddicht helaas.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Eindeloze bossen
  • Leuke paadjes
  • Heidevelden
  • Spiegelende vennetjes
  • Snelweggeluiden
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Count the memories, not the calories

‘Count the memories, not the calories’ staat op een groot bord in hotel-restaurant De Vossenberg, de enige horecatent van Vierhouten die open is op deze zondagochtend vroeg. En dat laten we ons geen twee keer zeggen. En dus zitten we al voor tienen aan de koffie verkeerd plus de onvermijdelijke appeltaart, die geenszins verkeerd is. Samen met een grote groep stoere fietsmannen met vrolijke voorkantjes en bijzonder modderige achterkantjes.

95% Zandpadgarantie

Maar dan moeten we toch echt op pad. 95% Zandpadgarantie zou deze Trage Tocht bieden, maar wij noemen de paden waar wij overheen trekken toch echt modderpaden. Die voeren ons door eindeloze dennenbossen. Wat wel een beetje een domper is, want in herfstige omstandigheden wil je natuurlijk vooral loofbomen zien die als kleurig uitgedoste Drama Queens groots en meeslepend sterven.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

100% Enkelzwikgarantie

Maar goed, lekker wandelen is het hier wel. En zo heerlijk rustig. Een trio wandelaars slaat gelukkig linksaf, waar wij rechtsaf gaan. Maar hé, klopt dat wel? Want opeens moeten we over omgevallen bomen klimmen en verandert het toch al minieme paadje in een hobbelig spoortje met 100% Enkelzwikgarantie. Gelukkig klimmen we aan het eind weer over bomen naar een echt pad.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Vlakbij de Zuiderzee

We wandelen hier aan de westkant van de Veluwe, hemelsbreed niet al te ver van het IJsselmeer. Vroeger kon je vanaf de hoge punten in Vierhouten de toenmalige Zuiderzee goed zien liggen. De naam Vierhouten komt trouwens van 'vier foreesten of wouden'. Deze historische betekenis gaat nu nog steeds helemaal op: de bossen zijn hier eindeloos.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Minpuntje: snelweggeluiden

In het noorden voert de wandeling over heuvelachtige kronkelpaadjes. Wat mooi is, maar we bevinden ons hier ook kilometerslang niet al te ver van snelweg A28. En de kille noordenwind van vandaag blaast een slechte imitatie van de branding onze richting op, wat wel een beetje een minpunt van deze tocht is.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Spiegelende vennetjes

Stevig doorlopen dan maar. En precies op het punt waarop we de snelweg onze konten laten zien, kruizen we een prachtig heideveld met spiegelende vennetjes die een big smile op ons gezichten tevoorschijn toveren.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Het Ronde Huis

Dan komen we bij een bijzondere open plek in het bos. Er is weinig te zien, maar hier stond van 1907 tot 1967 ‘Het Ronde Huis’. Eigenaar en ingenieur Frank van Vloten had ooit in Spanje gewerkt, en liet hier een heuse Spaanse rotunda optrekken, een ronde villa. Hij liet ook een spoorlijntje aanleggen, waardoor een paardentram van z’n huis naar station Nunspeet kon rijden.

Frederik van Eeden & Willem Witsen

De drie zusters Van Vloten trouwden allen met bekende avant-garde-kunstenaars. Martha met schrijver Frederik van Eeden, Betsy met schilder Willem Witsen en Kitty met dichter Albert Verwey. Daardoor werd Het Ronde Huis een ontmoetingsplek voor kunstenaars.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Occult genootschap

In 1967 werd het huis in vervallen staat gesloopt. Daarna deden wilde geruchten de ronde. Het huis zou een bordeel zijn geweest, en het hoofdkwartier van een occult genootschap. Orgieën werden er gehouden, waarbij hooggeplaatste personen betrokken waren, onder wie prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina. En er vonden duistere, occulte rituelen plaats, waarbij jonge meisjes geofferd werden. De geruchten zijn weliswaar ontkracht, maar er zijn wel twee thrillers over het huis geschreven.

Gezellige heide

Brrrr, we wandelen snel verder. En gelukkig openen de occulte bossen zich voor een gezellig heideveld, waar het pad met weidse penseelstreken overheen schildert. Schitterend, een beetje verwilderd gebied.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos & Vierhoutense heide

Copieus diner

En zo wandelen we voor we het weten Vierhouten weer binnen. En zien we dat ze zich in café-restaurant De Vossenberg voorbereiden op een copieus diner. Waarbij ongetwijfeld niet op een calorie meer of minder is gelet.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in november 2017. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht vierhouten-10
trage tocht vierhouten-11
trage tocht vierhouten-12
trage tocht vierhouten-13
trage tocht vierhouten-14
trage tocht vierhouten-15
trage tocht vierhouten-16
trage tocht vierhouten-17
trage tocht vierhouten-18
trage tocht vierhouten-19
trage tocht vierhouten-20
trage tocht vierhouten-21
trage tocht vierhouten-22
trage tocht vierhouten-23
trage tocht vierhouten-24
trage tocht vierhouten-25
trage tocht vierhouten-26
trage tocht vierhouten-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy