Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos en Vierhoutense heide

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos en Vierhoutense heide Mooie rondwandeling vanuit het toeristische Vierhouten. Het dorpje heeft misschien niet gigantisch veel te bieden, maar is wel ingesloten door de gigantische bossen van het Veluwemassief. En dus wandelen we hier door eindeloze dennenbossen, eindeloze beukenbossen, eindeloze eikenbossen. Afgewisseld met heerlijke heide met lekkere vennetjes. Niet geheel geluidsdicht helaas.

Count the memories, not the calories

‘Count the memories, not the calories’ staat op een groot bord in hotel-restaurant De Vossenberg, de enige horecatent van Vierhouten die open is op deze zondagochtend vroeg. En dat laten we ons geen twee keer zeggen. En dus zitten we al voor tienen aan de koffie verkeerd plus de onvermijdelijke appeltaart, die geenszins verkeerd is. Samen met een grote groep stoere fietsmannen met vrolijke voorkantjes en bijzonder modderige achterkantjes.

Trage Tocht Vierhouten | Zandenbos en Vierhoutense heide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingVierhouten (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

95% Zandpadgarantie

Maar dan moeten we toch echt op pad. 95% Zandpadgarantie zou deze Trage Tocht bieden, maar wij noemen de paden waar wij overheen trekken toch echt modderpaden. Die voeren ons door eindeloze dennenbossen. Wat wel een beetje een domper is, want in herfstige omstandigheden wil je natuurlijk vooral loofbomen zien die als kleurig uitgedoste Drama Queens groots en meeslepend sterven.

100% Enkelzwikgarantie

Maar goed, lekker wandelen is het hier wel. En zo lekker rustig. Een trio wandelaars slaat gelukkig linksaf, waar wij rechtsaf gaan. Maar hé, klopt dat wel? Want opeens moeten we over omgevallen bomen klimmen en verandert het toch al minieme paadje in een hobbelig spoortje met 100% Enkelzwikgarantie. Gelukkig klimmen we aan het eind weer over bomen naar een echt pad.

Vlakbij de Zuiderzee

We wandelen hier aan de westkant van de Veluwe, hemelsbreed niet al te ver van het IJsselmeer. Vroeger kon je vanaf de hoge punten in Vierhouten de toenmalige Zuiderzee goed zien liggen. De naam Vierhouten komt trouwens van 'vier foreesten of wouden'. Deze historische betekenis gaat nu nog steeds helemaal op: de bossen zijn hier eindeloos.

Minpuntje: snelweggeluiden

In het noorden voert de wandeling over heuvelachtige kronkelpaadjes. Wat mooi is, maar we bevinden ons hier ook kilometerslang niet al te ver van snelweg A28. En de kille noordenwind van vandaag blaast een slechte imitatie van de branding onze richting op, wat wel een beetje een minpunt van deze tocht is.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Spiegelende vennetjes

Stevig doorlopen dan maar. En precies op het punt waarop we de snelweg onze konten laten zien, kruizen we een prachtig heideveld met spiegelende vennetjes die een big smile op ons gezichten tevoorschijn toveren.

Het Ronde Huis

Dan komen we bij een bijzondere open plek in het bos. Er is weinig te zien, maar hier stond van 1907 tot 1967 ‘Het Ronde Huis’. Eigenaar en ingenieur Frank van Vloten had ooit in Spanje gewerkt, en liet hier een heuse Spaanse rotunda optrekken, een ronde villa. Hij liet ook een spoorlijntje aanleggen, waardoor een paardentram van z’n huis naar station Nunspeet kon rijden.

Mooie gids

Deze Trage Tocht is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs. Met 20 dagtochten van 15km over ongebaande paden. Zandpadgarantie: 90%!

Frederik van Eeden & Willem Witsen

De drie zusters Van Vloten trouwden allen met bekende avant-garde-kunstenaars. Martha met schrijver Frederik van Eeden, Betsy met schilder Willem Witsen en Kitty met dichter Albert Verwey. Daardoor werd Het Ronde Huis een ontmoetingsplek voor kunstenaars.

Occult genootschap

In 1967 werd het huis in vervallen staat gesloopt. Daarna deden wilde geruchten de ronde. Het huis zou een bordeel zijn geweest, en het hoofdkwartier van een occult genootschap. Orgieën werden er gehouden, waarbij hooggeplaatste personen betrokken waren, onder wie prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina. En er vonden duistere, occulte rituelen plaats, waarbij jonge meisjes geofferd werden. De geruchten zijn weliswaar ontkracht, maar er zijn wel twee thrillers over het huis geschreven.

Gezellige heide

Brrrr, we wandelen snel verder. En gelukkig openen de occulte bossen zich voor een gezellig heideveld, waar het pad met weidse penseelstreken overheen schildert. Schitterend, een beetje verwilderd gebied.

Copieus diner

En zo wandelen we voor we het weten Vierhouten weer binnen. En zien we dat ze zich in café-restaurant De Vossenberg voorbereiden op een copieus diner. Waarbij ongetwijfeld niet op een calorie meer of minder is gelet.


B&B Villa Sonnevanck in ApeldoornMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: B&B Villa Sonnevanck in Apeldoorn. Krijgt van 45 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 15-20 km, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!