De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandeling’t Harde (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Als zondagochtend vroeg de wekker gaat, tikt de regen zachtjes op m'n zolderraam. Trage Tocht 't Harde staat op mijn program, maar is dat wel zo'n goed idee? Drie uur later stap ik op station 't Harde met frisse tegenzin de natte kledder in. Het begin van… een schitterende wandeling. Gevarieerde bossen, heerlijke landgoederen, mooi Elburg en de uitgestrekte kruidentuinen van dr. A. Vogel. De regen lachte ik uit, zo vrolijk werd ik.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel & dr. A. Vogel

En ik had niet eens dr. A. Vogels 'Hyperiforce forte' gebruikt, dat zomerdips en winterblues de das om schijnt te doen.

Overigens loopt door ditzelfde gebied de kortere Groene Wissel 't Harde, die zich vooral op de Vogel-tuinen focust. Die zijn zo uitgestrekt en er valt zoveel te zien en te beleven, dat daar wat voor te zeggen valt. Maar dan mis je wel het bijzondere vestingstadje Elburg plus een hele batterij heerlijke onverharde paadjes.

Groene Wissel ‘t Harde >>

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Sfeervol landschap

Wandelen in de regen, is daar wat aan? Jazeker. Nadat je je er bij neergelegd hebt dat het geen stralende dag is, merk je al snel dat je het hele land zo ongeveer voor jezelf hebt. Bovendien voegen de zachte regen en de nevel veel sfeer toe aan het landschap.

Herfstige bossen

Dus liep ik over bladerrijke paden door herfstige bossen die fris glommen van de regen. En kwam ik bijna niemand tegen. Op een sombere, druipnatte man met een sombere, druipnatte hond na dan.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Vilten hoed met de gouden rand

Je wandelt hier op de overgang van de Veluwe naar het IJsselmeer. Een bijzonder gebied, waar landgoederen en buitenplaatsen aaneengeregen liggen als parels aan een snoer. E.J. Potgieter omschreef de Veluwe ooit als ‘vilten hoed met de gouden rand’. Zonder dichter te zijn zie ik ook wel dat het hier machtig mooi is.

Zwaluwenburg, Schouwenburg & Old Putten

De Trage Tocht voert over de prachtige landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Old Putten. Majestueuze eiken- en beukenlanen leiden me langs karakteristieke boerderijen in traditionele Gelderse bouwstijl. Hooibergen zie ik, een rentmeesterswoning en zelfs een stokoud bakhuisje. Echt bijzonder is Huis Zwaluwenburg uit 1782: een van de best bewaarde en fraaiste 18e eeuwse landhuizen van Gelderland. In de 13e eeuw stond op deze plek een kasteel.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Vestingstadje Elburg

Na wat klunen over asfalt loop je via een mooi paadje naar het volgende hoogtepunt van deze wandeling: Elburg. Het prachtige vestingstadje zag ik een zomer geleden, blakend in de zon. Nu glanzen de uitgestorven klinkerstraatjes van de regen.

Statige Vischpoort

Elburg is één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes. Je loopt het stadje binnen via oude wallen, langs grachten en de brokkelige stadsmuur. Pronkstuk in die stadsmuur is de statige Vischpoort uit de vijftiende eeuw.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Middeleeuwse sfeer

Elburg is een stokoud stadje. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 796. Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer uit de middeleeuwen. Werp een blik op de rijk geornamenteerde deuren en fraaie gevels, en geniet van schitterende doorkijkjes en intieme hofjes.

Schilderachtig landschap

De terugweg vanaf Elburg gaat over smalle paden, langs velden met grazende lakenvelder koeien (met zo'n witte band over buik en rug) en eenzame, kletsnatte paarden. Buitengewoon schilderachtig landschap. Een van de mooiste paadjes voert je een kilometer lang tussen een sloot waar de eiken zich minzaam overheen buigen en eindeloze akkers met mistige rijen knotwilgen.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Kruidentuinen van dr. A. Vogel

Dan kun je, een paar kilometer voor 't Harde, de tuinen van dr. A. Vogel bezoeken. En die zijn, ook in de herfst, waanzinnig mooi. Houd er rekening mee bij de planning, het is echt zonde hier in sneltreinvaart doorheen te jakkeren.

Homeopathische middelen

De kruidentuinen beslaan maar liefst 14 hectare. Jaarlijks oogsten ze hier 60.000 kilo planten geoogst. Die dienen als grondstof voor de homeopathische middelen van A. Vogel. In de kruidentuinen kun je naar hartenlust rondstruinen.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Echinacea purpurea

Je ziet eindeloze velden met zonnebloemen en uitgebloeide distelachtige bloemen, waarvan ik achteraf begreep dat het de beroemde rode zonnehoed is (echinacea purpurea). Dr. A. Vogel stopt dat in veel van z'n brouwseltjes.

Zwitser & Sioux

Grondlegger van het merk A. Vogel is de Zwitser Alfred Vogel. Al op jonge leeftijd was hij 'begeistert' door het effect van planten en kruiden op de gezondheid. Dat die echinacea purpurea bijzondere eigenschappen heeft, hoorde hij in Noord-Amerika van een Sioux-indiaan.

Trage Tocht ‘t Harde & Elburg | Kruidentuinen dr. A. Vogel

Indianenverhalen

Normaal gesproken geloof ik niet zo in kruiderij. Maar ik moet zeggen, wandelend door de kruidentuinen en genietend van alle bijzondere kleuren en heerlijke herfstgeuren voelde ik me opeens opgeladen met positieve energie. En dat is geen indianenverhaal.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>