Blackfriday Cameranu

Trage Tocht Spelderholt & Het Leesten | Rondwandeling vanuit Hoenderloo

Trage Tocht Hoenderloo | Wandeling door Spelderholt en Leesten De mooiste bossen van Nederland vind je op de Veluwe. Deze Trage Tocht vanuit Hoenderloo voert er dwars doorheen. Je wandelt grotendeels over brede zandpaden, maar je schiet ook flink wat leuke slingerpaadjes in. Eéntje is zo schitterend, dat ik ‘m nomineer voor de verkiezing van mooiste paadjes van Nederland.

Opvallend rustige wandelpaden

Zelfs op deze zonnige zondag, waarop tout Nederland herfstige bossen intrekt, is het opvallend rustig op veel van de paadjes waar de Trage Tocht overheen voert. Alleen rond Hoenderloo en de kiosk van Het Leesten was het zo retedruk, dat ik m’n slome sloffen even verwisselde voor zevenmijlslaarzen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trage Tocht Hoenderloo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tochten

Startplaats of station van deze wandelingHoenderloo

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De dichtbeboste heuvels van de Midden-Veluwe zijn van een grote schoonheid. Vooral als de herfst met z’n avances de bladeren doet blozen, is het volop genieten. Toen ik er was, regende het dieprode bladeren. Snel lopen dus deze Trage Tocht, voordat de bomen weer kaal zijn.

Het Spelderholt

Dit gebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De ijsmassa’s hebben de bodem tot een stuwwal opgekrikt. Het smeltwater heeft diepe geulen door de heuvels getrokken. Deze smeltwaterdalen zijn goed te zien in Het Leesten (in de buurt van de kiosk).

Op deze wandeling kom je door de oudste bossen van dit gebied. Zoals het Spelderholt, een ruig stukje Veluwe met stuifzand en steil opgestoven heuvels, waarop grillig gevormd strubbenbos van zomer- en wintereiken groeit.

Dassen & edelherten

Het heuvelachtige gebied herbergt vele bewoners. Zo zwerven er edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen rond. Ik heb ze niet gezien, maar wellicht kun je op rustiger dagen bij ochtend- of avondschemering een glimp opvangen van deze dieren.

Wilde zwijnen

In Het Leesten zijn duidelijke sporen te vinden van de grindwinning in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Diepe kuilen waar het grind is opgegraven zijn nog zichtbaar. Ook leemputten vind je nog op verschillende plekken. De wilde zwijnen wroeten er graag in en ze eten er ook van. Ze vullen zo waarschijnlijk hun mineralenbehoefte aan.

Slingerpaadjes

De Trage Tocht gaat voornamelijk over brede zandwegen. Maar regelmatig schiet je een klein paadje in. Die zijn van het niveau dat we ook van de Groene Wissel-wandelingen gewend zijn: smal en kronkelend, lekker rustig, en soms deels overwoekerd. Paadjes waar Frankwandelt altijd knorrend van plezier overheen loopt.

Mooiste pad van NL

Mocht er ooit iemand een verkiezing organiseren van het mooiste wandelpaadje van Nederland, dan heb ik een kandidaat. Op deze wandeling ga je na een kilometer of zeven een klein paadje in, dat niet alleen kronkelt, maar ook nog eens sterk stijgt en daalt door dichte, prachtige bossen. Je volgt het paadje door de heuvels ruim een kilometer lang. Ik kreeg hier echt het gevoel in de Ardennen of het Zwarte Woud te wandelen, knor knor.

Hoenderloo

Hoenderloo is een aangenaam startpunt voor deze wandeling. Je kunt er je auto goed kwijt, er is veel horeca, maar buiten de zomer is het er ook weer niet supertoeristisch. Het telt flink wat prachtige huizen die aangenaam zijn voor de ogen (als ze niet uit je kop stuiteren van jaloezie).

Zwerftochten over de Veluwe

Hoenderloo ziet er behoorlijk welvarend uit. Maar dat was het absoluut niet bij z’n ontstaan halverwege de 19e eeuw. Toen was het nog niet meer dan een plukje plaggenhutten waar de bewoners een armzalig bestaan leidden. In die tijd bestond de omgeving van Hoenderloo vooral uit zandverstuivingen en heidevelden.

Tijdens een van zijn zwerftochten te voet over de woeste Veluwe zag dominee Ottho Heldring het lot van het relatief afgelegen dorp. Hij investeerde in het dorp door een waterput, een school en enkele jaren later een kerk te laten bouwen.

Het Jongenshuis

In 1851 ontstond een gesticht voor kansarme, verwaarloosde jongens, deels ook op initiatief van dominee Heldring. Het bestaat nog steeds. Het heet tegenwoordig de Hoenderloo Groep, maar in de volksmond wordt het nog steeds ‘het Jongenshuis’ genoemd. Je komt er op deze wandeling vlak langs, het ligt mooi bovenop een heuvel.

Heldringkerk

Aan het eind van de wandeling tref je een bijzonder fraaie witte dorpskerk op je pad. Het is de kerk van dominee Heldring die werd gebouwd in 1857. Met Pinksteren in 1858 werd de kerk feestelijk in gebruik genomen. En nog steeds komt de gemeente hier wekelijks samen.

Neogotisch kerkje

Het kerkje ligt er mooi bij, bovenop een beboste heuvel, met uitzicht op het dorp Hoenderloo. Toch was het bij de bouw de bedoeling dat het neogotische kerkje zo sober mogelijk werd aangekleed, er was stomweg geen geld om alle registers open te trekken. Gelukkig maar, z’n eenvoud is juist z’n charme, of met een mooi tegeltjeswijsheidje: less is more.

De kerk op de bult

De Heldringkerk is het oudste gebouw van Hoenderloo en heeft grote emotionele waarde voor de bewoners, die liefdevol spreken van ‘De kerk op de bult’.


Hotel Buitenlust in HoenderlooMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Buitenlust in Hoenderloo

Hotel Buitenlust ligt vlakbij de Hoge Veluwe en het beroemde Kröller-Müller Museum. Alle kamers hebben een badkamer en een zithoek. Krijgt van 585 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,1: “Vriendelijke eigenaren, super schone kamer, heerlijk ontbijt en de omgeving geeft je meteen een vakantiegevoel. Dit was mijn derde bezoek en ik kom beslist nog!”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen