Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven
Gelderland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven
Gelderland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Rheden: Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Trage Tocht door het mooiste heidegebied van Nederland: het Herikhuizerveld – in de volksmond beter bekend als ‘De Posbank’. De uitzichten zijn om van te watertanden, vooral als de heide bloeit. Maar deze Trage Tocht biedt meer. Je komt door oeroude bossen, meandert mee met de Beekhuizense beek en trekt door landgoed Heuven.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Glooiende Posbank
  • Bloeiende heidevelden
  • Schitterende vergezichten
  • Klaterend beekje
  • Schaapskudde met herder
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bloei is bijna voorbij

De Posbank staat in heidetijd altijd op mijn bucketlist. Door omstandigheden kan ik er pas vandaag, 29 augustus 2020, naartoe. En o gruwel: dat is dit jaar veel te laat om de heide volop in bloei te zien!

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De herder vertelt...

Volgens de schaapherder van het Herikhuizerveld, met wie ik halverwege aan de praat raak, stond de heide hier half augustus zeer mooi in bloei. En hij kan het weten, want samen met z’n schapen en twee pijlsnelle bordercollies zwerft hij dag in dag uit door dit gebied. Dus ik knoop het dit keer extra goed in m’n oren: op 15 augustus 2021 sla ik hier mijn bivak op.

Trage Tocht Posbank

In 2017 was ik hier op 20 augustus om de eveneens schitterende Trage Tocht Posbank te bewandelen. Toen stond de heide te bloeien dat het een lieve lust was.

Naar Trage Tocht Posbank >>

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Ook buiten bloeitijd schitterend

De Trage Tocht van vandaag is gelukkig ook in de nabloei van de heide schitterend. Hij put volop uit alle ‘unique selling points’ van de Posbank: de heuvels en dalen, de waanzinnige uitzichten over heideheuvels en IJsseldal, de onverharde paadjes, de omliggende bossen van de Veluwezoom.

Zware tocht

Die bergen en dalen plus de vele mulle zandpaadjes maken deze tocht zwaar. Hier en daar is het een regelrechte kuitenbijter. Soms moet je ook een lange steile trap op, die niet gevaarlijk is maar wel naar adem doet happen. De route is heel wat zwaarder dan de luttele 13 kilometers doen vermoeden.

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Nationaal Park De Veluwezoom

De heide van het Herikhuizerveld is dé troef van Nationaal Park De Veluwezoom, dat met 5100 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland is. Deze Trage Tocht rondt het enorme heideveld vrijwel helemaal, grotendeels over mooie hooggelegen paadjes. Even voorbij het hoogste topje – bij monument De Posbank op 90 meter hoogte – stuurt de Trage Tocht je de diepte in, dwars over de heide.

Dalend en stijgend

Op dat traject komt de wandelroute, sterk dalend en stijgend, over paadjes waar ik nog nooit een voet heb gezet. Ondanks de drukte in heidetijd is het hier soms zo rustig dat ik het gevoel heb de Posbank voor mezelf te hebben. Op het laagste punt trekt de Trage Tocht zelfs padloos door het stuifzand. Vermoeiend is het wel, maar o zo mooi.

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Bordercollies & schaapskudde

Verderop ontmoet ik de herder die met z’n bordercollies een flinke kudde schapen aan het hoeden is. En ook mensen: niet iedereen beseft dat je niet zomaar midden tussen de heidestruiken mag gaan staan om een vlog van de schapen te schieten voor je Insta Story.

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Bossen van de Veluwezoom

Stap voor stap klim je weer omhoog, de gevarieerde bossen van de Veluwezoom in. En die zijn eind augustus al een beetje in herfsttooi aan het komen. Ook hier is het klimmen en dalen geblazen. Kronkelpaadjes schieten tussen stervende varens door die hun goudgele tentakels naar je uitreiken.

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Beekhuizense beek

Even verder daal je naar een wild begroeid beekdal. Je loopt een stukje op met de Beekhuizense beek die helaas volkomen droog staat. Om daarna weer flink te stijgen naar de Kamerdalseberg, 60 meter hoog. Net als veel andere ‘bergen’ in deze contreien is hij ontstaan in de derde ijstijd, zo’n 225.000 jaar geleden. Landijs uit Scandinavië duwde met een enorme kracht de aarde opzij en kneedde er de ‘stuwwallen’ mee.

Trage Tocht Rheden | Herikhuizerveld, Posbank & Landgoed Heuven

Landgoed Heuven

Als toetje kom je over het aangename landgoed Heuven, dat al in 1379 in de boeken voorkwam. Let even op het fraaie Koetshuis. Je vindt hier ook bezoekerscentrum De Heurne van Natuurmonumenten, waar je behalve informatie allerlei versnaperingen vindt.

Al met al een topwandeling die ik volgend jaar zeker ga herhalen, alleen dan halverwege augustus...

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op 29 augustus 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht rheden-10
trage tocht rheden-11
trage tocht rheden-12
trage tocht rheden-13
trage tocht rheden-14
trage tocht rheden-15
trage tocht rheden-16
trage tocht rheden-17
trage tocht rheden-18
trage tocht rheden-19
trage tocht rheden-20
trage tocht rheden-21
trage tocht rheden-22
trage tocht rheden-23
trage tocht rheden-24
trage tocht rheden-25
trage tocht rheden-26
trage tocht rheden-27
trage tocht rheden-28
trage tocht rheden-29
trage tocht rheden-30
trage tocht rheden-31
trage tocht rheden-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy