Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg
Gelderland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg

Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg
Gelderland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Renkum: Renkumse Heide & Noordberg

Heerlijke wandeling op het randje van de Veluwezoom. De variatie is enorm: je wandelt door uitgestrekte bossen en het dromerige Renkums beekdal. Langs de uiterwaarden van de Rijn krijg je mooie vergezichten. En het schattige kerkje van Heelsum staat op het program. Speciaal aanbevolen in de herfst. Wát een kleurenpracht!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Renkums Beekdal
  • Klaterende beekjes
  • Fraaie landgoederen
  • Horeca van Nol in ‘t Bos
  • Arboretum Oostereng
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Landgoed Oranje Nassau’s Oord

Vlak na het station van Renkum wandel je al snel landgoed Oranje Nassau’s Oord binnen, op de oostflank van de Wageningse Berg. Weilanden en bossen wisselen elkaar af. Vandaag zijn de herfstkleuren bijna op hun mooist. Elk jaar weer vergeet ik weer wanneer de kleurexplosie op z’n hoogtepunt is. Eind oktober? Half november?

Nol in ‘t Bos: koninklijk genieten

Al snel ploffen we neer op het lekkere terras van Nol in ‘t Bos voor de koffie met appeltaart. Al vinden we dat we die nog niet hebben verdiend. Maar kan ons het schelen, Yolo (you only live once). Hij smaakt des te lekkerder in de wetenschap dat ook de ‘Oranjes’ Nol in 't Bosch goed wisten te vinden: de koninklijke familie was regelmatig te gast in het boshotel.

Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Arboretum Oostereng

Verder gaat het door de bossen, en we vergapen ons aan het rijke kleuren- en geurenpalet van de herfst dat nooit gaat vervelen. In het bos van de Oostereng komen we langs iets bijzonder leuks: Arboretum Oostereng. In 1911 is het arboretum aangelegd door tuinarchitect Leonard Springer, maar na de Tweede Wereldoorlog raakte het in verval. Sinds 2011 werkt een vrijwilligersgroep aan het herstel van dit schitterende arboretum.

Reuzenxylofoon & meerstammige beuk

Vreemd genoeg staat dit hoogtepunt niet in de routebeschrijving. We maken een aangename rondwandeling van ruim een kilometer langs weitjes, bijzondere bomen en planten, een blotevoetenpad, een geheime tuin en een reuzenxylofoon. En we vergapen ons aan een gigantische meerstammige beuk uit 1860 die bestaat uit 7 beuken die met elkaar zijn vervlochten. Mis dit arboretum niet!

Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg

Renkums beekdal

Dan betreden we het heerlijke Renkums beekdal op landgoed Quadenoord. Op een bankje langs de beek zijgen we neer voor de lunch. En we genieten van het schitterende zicht over het beekdal en glooiende weilanden met spectaculair dravende paarden. Genieten!

Renkumse Heide (zonder heide)

Het karakter van de wandeling verandert opnieuw: nu lopen we door de uitgestrekte open velden van de Renkumse Heide. Die naam verwijst naar de periode in de 19e eeuw dat het hier nog een groot heideveld was. De landbouw nam het over, maar nu toveren ze dit gebied langzaam om tot nieuwe natuur.

Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg

Kerkje op de Heuvel

Verderop scheren we langs het dorpje Heelsum en wandelen we over een moestuincomplex naar het bijzondere 'Kerkje op de Heuvel'. Zo staat de hervormde kerk van Heelsum bekend, en hij ligt er buitengewoon parmantig bij. Hij dateert uit 1519 en is gebouwd op een terp, opgepimpt door sierlijke oude linden.

Weidse uitzichten over de Rijnvallei

Na een wat minder stuk (gelukkig maar kort) krijgen we de volgende gedaanteverandering van deze wandeling. We klimmen omhoog naar de steile stuwwal die langs de Rijnvallei loopt. Hier, op de hellingen van de Noordberg serveert deze Trage Tocht weidse uitzichten over de uiterwaarden.

Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg Trage Tocht Renkum | Renkumse Heide & Noordberg

Meertjes met zilverreigers

We dalen af naar die uiterwaarden en lopen over een mooi traject terug naar Renkum. Grassige paadjes voeren langs meertjes met loerende zilverreigers en bosrijke oevers. Onze dag kan niet meer stuk.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we in oktober 2018 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht renkum-10
trage tocht renkum-11
trage tocht renkum-12
trage tocht renkum-13
trage tocht renkum-14
trage tocht renkum-15
trage tocht renkum-16
trage tocht renkum-17
trage tocht renkum-18
trage tocht renkum-19
trage tocht renkum-20
trage tocht renkum-21
trage tocht renkum-22
trage tocht renkum-23
trage tocht renkum-24
trage tocht renkum-25
trage tocht renkum-26
trage tocht renkum-27
trage tocht renkum-28
trage tocht renkum-29
trage tocht renkum-30
trage tocht renkum-31
trage tocht renkum-32
trage tocht renkum-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy