Mooie Veluwe-wandeling over de landgoederen Volenbeek en Groevenbeek bij Putten. Stille bossen wisselen stuivertje met heidevelden, weilanden en heldere beekjes. Huize Groevenbeek is een juweeltje en ook de boerderijen waar je langskomt mogen er zijn. Mis het bijzondere pinetum niet!
Anders dan de meeste andere Trage Tochten is dit geen rondwandeling maar een lijnwandeling: van station Putten naar de bushalte in Koudhoorn. Als je op GPS loopt raad ik aan hem in omgekeerde volgorde te lopen. Om 2 redenen:
En dus rol ik de bus uit bij halte Mooi Veluwe in Koudhoorn en wandel ik direct het bos in. Mooi is de Veluwe hier zeker. Je wandelt door de uitgestrekte Speulder- en Sprielderbossen. Intrigerende naam voor bossen die flink afwisselend en superstil zijn.
De paadjes zijn de eerste kilometers om op te vreten zo heerlijk. Nu, eind mei, staat het (giftige!) vingerhoedskruid prachtig in bloei langs de bosranden. En uit dicht bladerdek klinkt een waar vogelconcert. Feest voor m’n oren.
Het bos opent zich en een heideveld vraagt m’n aandacht. Bloeien doet de heide nog niet, en het zandpad doet een aanslag op m’n kuiten, maar mooi is het hier wel. Na een kilometertje maakt de heide weer plaats voor dicht loofbos.
Even verder kom ik langs een grote kei met een ijzeren ring. Op de steen staat de – inmiddels onleesbare – tekst ‘Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken’. Precies op deze plek zou het middelpunt van Nederland liggen. Verschillende andere plaatsen in Nederland wedijveren om die eer. Bij Lunteren bijvoorbeeld ligt een kei die precies datzelfde beweert. Ook Amersfoort en Soest claimen de navel van Nederland te zijn.
Anyways, je wandelt nu over het bijzondere Landgoed Schovenhorst, waar van alles te zien en te beleven valt. Je kunt er een museum bezoeken en een hoge bostoren beklimmen (voor 4 euro). Dat doe ik allemaal niet, maar je hebt ook prachtige (gratis) bomentuinen en een kosteloos/kostelijk pinetum: het oudste pinetum van Nederland uit 1848.
Vreemd genoeg scheert deze Trage Tocht daar vlak langs. Ik kan van harte aanbevelen om het pinetum op te lopen en een rondje te maken. Je ziet knoerten van Mammoetbomen, knoeperds van Reuzenlevensbomen en loeigrote Douglassparren. Ik heb ze allemaal even geknuffeld.
Dan volgen wat saaiere gedeelten. De paden zijn lang en met een druk fietspad erlangs. Niet mijn lievelingspaden. En geloof het of niet, maar juist vandaag organiseert de Rotary Club een toertocht met oude bolides. Best mooi om te zien, maar ze scheuren langs en doen nogal wat stof opwaaien. Uche uche.
Na een paar honderd meter heb ik genoeg stof in m’n longen en zoek ik m’n eigen weg met behulp van m’n GPS (een van de handigheidjes van zo’n apparaat). Over veel leukere (maar soms flink modderige) paadjes vervolg ik door bossen die gelukkig weer superstil zijn. Op welkome vogelherrie na dan.
Over de landgoederen Oud en Nieuw Groevenbeek gaat de tocht. En opeens kom ik bij iets bijzonder moois: Villa Oud Groevenbeek. Dit landhuis in schitterende Jugendstil-bouwstijl stamt uit 1908. Ernaast staan een ook al prachtige boerderij uit 1870 en een tuinmanswoning. De bewoners hebben een wijngaard plus een eigen watertoren.
De villa ligt in een entourage van stokoude bomen, hobbelige weiden en bevallige rododendrons die net in bloei staan. Ik zijg neer op een bankje om van dit heerlijke tafereel te genieten. De villa is in bezit van Natuurmonumenten. Sinds kort kun je er logeren in een ‘landgoedsuite’.
Dan vervolgt de Trage Tocht over een paadje waar je bijzonder goed moet oppassen om niet over de boomwortels te struikelen en in het heldere beekje te plonzen dat ernaast loopt. Mooiste pad van de wandeling.
Over het tracé van het historische kerkpad tussen landgoed Volenbeek en de Oude Kerk in Putten gaat de tocht verder. Een prachtig, kronkelend pad langs bosranden en weiden met koeien. Het Volenbeker Voetpad heet het. Vreemd genoeg snellen er ook nogal wat grijze brigades op e-fietsen overheen. Oppassen!
Tot slot kom je nog bij iets bijzonder lelijks: het bedrijventerrein van Putten. Uit grote ronde aluminium reservoirs walmt een onaangename geur. Grappig is wel weer dat ze werken als lachspiegels. En als ik ze moet geloven moet ik nodig aan de lijn...
Deze wandeling heb ik in mei 2018 gedaan. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!