De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingRheden (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Op en top heidewandeling van het zuiverste water voert je over het mooiste heidegebied van Nederland en omstreken: het heuvelachtige Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank. In één woord geweldig. Nadeel op een zonnige zondag als de heide bloeit: de Posbank verandert dan in de Kalverstraat onder de heidevelden.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

‘Must walk’ bij bloeiende heide

Voor de hand liggende (maar wel gratis) tip: kies een doordeweekse dag. Want dit is wel een ‘must walk’ als de heide in bloei staat. Vanaf half augustus tot half september kun je van het paarse goud genieten.

Niets mooiers dan bloeiende heide

Vandaag, 20 augustus 2017, heeft de heide haar prachtige paarse gewaad aangetrokken. En tjonge wat is het een fabelachtig gezicht als het zonnetje dat laat oplichten. Iets mooiers is niet denkbaar. Of toch? Fruitbloesem langs de Linge eind april?

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

De heide, zo paars, zo paars

Deze Trage Tocht verft weidse penseelstreken over de heide, zo paars, zo paars. Met paadjes, zo smal, zo smal. En andere paadjes, zo mul, zo mul (=vermoeiend). En weer andere paadjes, zo stijgend, zo stijgend (=ook vermoeiend).

Gelukkig geen gedicht

Zo mooi is het hier, dat je ervan in een dichterlijke stemming zou komen. Maar gelukkig bespaar ik jullie dat. En vertel ik liever waarom de Posbank zo bijzonder is.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Mooiste heideveld van NL

De heidevelden van de Posbank vormen een van de ijzersterke troeven van Nationaal Park De Veluwezoom. De Posbank is niet alleen het grootste heidegebied van Nederland, het is ook verreweg het mooiste. Dat heeft vooral te maken met het heuvelachtige karakter van heidevelden en omliggende bossen.

Prachtige panorama’s

Je wandelt hier over smalle steile paadjes, over brede zandpaden, over majestueuze bomenlanen en over diep uitgesleten holle wegen. En telkens klim je naar een heuveltop vanwaar je prachtige panorama's wachten over de heuvelige heide, hier en daar onderbroken door plukjes verdwaalde bomengroepjes en kleine vlaktes stuifzand.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Bolletjes breiwol (of zijn het schapen?)

Heel in de verte zien we witte bolletjes breiwol, aangeplakt tegen een steile, paarse heuvel. Even later kunnen we van nabij zien hoe deze Veluwse schapen (plus een verdwaalde geit-met-een-sik) de heide mooi kort houden. De heide begrazen is zeg maar hun ‘core business’.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

De Posbank: de bank van meneer Pos

Dan naderen we de naamgever van dit heidegebied: een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt op 90 meter boven NAP. Deze monumentale bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Van hieruit heb je riante uitzichten over de heide richting het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Koepel de Kaap

Het aanpalende theehuis van Natuurmonumenten heeft een mooi ruim terras, waar het wel erg druk is. Leuker vinden we de grappige, hooggelegen Koepel de Kaap even verderop. Een ieniemienie cafeetje met een schattig terrasje. Rond 1900 was dit een eenvoudige schuilplek op de Veluwezoom: een rieten dakje dat leunde op acht houten palen. Wandelaars konden er uitkijken over open heide en stuifzand. De huidige koepel is van later datum, maar gelukkig nog steeds heerlijk oubollig.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Fluisteren bij de ruïne Herikhuizen

De heide vormt de hoofdmoot van deze geweldige Trage Tocht. Maar de wandeling biedt je meer. Je wandelt ook door bijzonder mooie bossen. In het begin van de wandeling treffen we daar – verscholen tussen het groen – de schilderachtige ruïne Herikhuizen. Van het jaar 1365 tot 1991 werd hier geboerd, nu doet de oude boerderij dienst als observatiepost voor wild. We gaan vanzelf fluisteren, al is er geen wild te bespeuren.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Wild zwijn kruist ons pad

Verderop komen we door de stille en oude bossen van Het Asselt. We komen langs heel wat omgevallen bomen, bedekt met mos en zwammen. Een zee van varens ligt idyllisch te sterven tussen de bomen, mooi gezicht. En op een smal bospaadje zien we plots een wild zwijn oversteken. Ziet-ie ons niet? Hij doet in ieder geval of z’n neus bloedt. Wát een tocht!

Wandelgids ‘Wandelen op de Veluwezoom’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen van ongeveer 15 kilometer over de ongebaande paden van dit schitterende Nationaal Park. Zandpadgarantie: 80%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>