Op en top heidewandeling van het zuiverste water voert je over het mooiste heidegebied van Nederland en omstreken: het heuvelachtige Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank. In één woord geweldig. Nadeel op een zonnige zondag als de heide bloeit: de Posbank verandert dan in de Kalverstraat onder de heidevelden.
Voor de hand liggende (maar wel gratis) tip: kies een doordeweekse dag. Want dit is wel een ‘must walk’ als de heide in bloei staat. Vanaf half augustus tot half september kun je van het paarse goud genieten.
Vandaag, 20 augustus 2017, heeft de heide haar prachtige paarse gewaad aangetrokken. En tjonge wat is het een fabelachtig gezicht als het zonnetje dat laat oplichten. Iets mooiers is niet denkbaar. Of toch? Fruitbloesem langs de Linge eind april?
Deze Trage Tocht verft weidse penseelstreken over de heide, zo paars, zo paars. Met paadjes, zo smal, zo smal. En andere paadjes, zo mul, zo mul (=vermoeiend). En weer andere paadjes, zo stijgend, zo stijgend (=ook vermoeiend).
Zo mooi is het hier, dat je ervan in een dichterlijke stemming zou komen. Maar gelukkig bespaar ik jullie dat. En vertel ik liever waarom de Posbank zo bijzonder is.
De heidevelden van de Posbank vormen een van de ijzersterke troeven van Nationaal Park De Veluwezoom. De Posbank is niet alleen het grootste heidegebied van Nederland, het is ook verreweg het mooiste. Dat heeft vooral te maken met het heuvelachtige karakter van heidevelden en omliggende bossen.
Je wandelt hier over smalle steile paadjes, over brede zandpaden, over majestueuze bomenlanen en over diep uitgesleten holle wegen. En telkens klim je naar een heuveltop vanwaar je prachtige panorama's wachten over de heuvelige heide, hier en daar onderbroken door plukjes verdwaalde bomengroepjes en kleine vlaktes stuifzand.
Heel in de verte zien we witte bolletjes breiwol, aangeplakt tegen een steile, paarse heuvel. Even later kunnen we van nabij zien hoe deze Veluwse schapen (plus een verdwaalde geit-met-een-sik) de heide mooi kort houden. De heide begrazen is zeg maar hun ‘core business’.
Dan naderen we de naamgever van dit heidegebied: een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt op 90 meter boven NAP. Deze monumentale bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Van hieruit heb je riante uitzichten over de heide richting het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.
Het aanpalende theehuis van Natuurmonumenten heeft een mooi ruim terras, waar het wel erg druk is. Leuker vinden we de grappige, hooggelegen Koepel de Kaap even verderop. Een ieniemienie cafeetje met een schattig terrasje. Rond 1900 was dit een eenvoudige schuilplek op de Veluwezoom: een rieten dakje dat leunde op acht houten palen. Wandelaars konden er uitkijken over open heide en stuifzand. De huidige koepel is van later datum, maar gelukkig nog steeds heerlijk oubollig.
De heide vormt de hoofdmoot van deze geweldige Trage Tocht. Maar de wandeling biedt je meer. Je wandelt ook door bijzonder mooie bossen. In het begin van de wandeling treffen we daar – verscholen tussen het groen – de schilderachtige ruïne Herikhuizen. Van het jaar 1365 tot 1991 werd hier geboerd, nu doet de oude boerderij dienst als observatiepost voor wild. We gaan vanzelf fluisteren, al is er geen wild te bespeuren.
Verderop komen we door de stille en oude bossen van Het Asselt. We komen langs heel wat omgevallen bomen, bedekt met mos en zwammen. Een zee van varens ligt idyllisch te sterven tussen de bomen, mooi gezicht. En op een smal bospaadje zien we plots een wild zwijn oversteken. Ziet-ie ons niet? Hij doet in ieder geval of z’n neus bloedt. Wát een tocht!
Deze wandeling hebben we gedaan op 20 augustus 2017. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!