Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom & Herikhuizerveld

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom en Herikhuizerveld Op en top heidewandeling van het zuiverste water voert je over het mooiste heidegebied van Nederland en omstreken: het heuvelachtige Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank. In één woord geweldig. Nadeel op een zonnige zondag als de heide bloeit: de Posbank verandert dan in de Kalverstraat onder de heidevelden.

‘Must walk’ bij bloeiende heide

Voor de hand liggende (maar wel gratis) tip: kies een doordeweekse dag. Want dit is wel een ‘must walk’ als de heide in bloei staat. Vanaf half augustus tot half september kun je van het paarse goud genieten.

Trage Tocht Posbank | Veluwezoom en Herikhuizerveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingRheden (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Niets mooiers dan bloeiende heide

Vandaag, 20 augustus 2017, heeft de heide haar prachtige paarse gewaad aangetrokken. En tjonge wat is het een fabelachtig gezicht als het zonnetje dat laat oplichten. Iets mooiers is niet denkbaar. Of toch? Fruitbloesem langs de Linge eind april?

De heide, zo paars, zo paars

Deze Trage Tocht verft weidse penseelstreken over de heide, zo paars, zo paars. Met paadjes, zo smal, zo smal. En andere paadjes, zo mul, zo mul (=vermoeiend). En weer andere paadjes, zo stijgend, zo stijgend (=ook vermoeiend).

Gelukkig geen gedicht

Zo mooi is het hier, dat je ervan in een dichterlijke stemming zou komen. Maar gelukkig bespaar ik jullie dat. En vertel ik liever waarom de Posbank zo bijzonder is.

Mooiste heideveld van NL

De heidevelden van de Posbank vormen een van de ijzersterke troeven van Nationaal Park De Veluwezoom. De Posbank is niet alleen het grootste heidegebied van Nederland, het is ook verreweg het mooiste. Dat heeft vooral te maken met het heuvelachtige karakter van heidevelden en omliggende bossen.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Prachtige panorama’s

Je wandelt hier over smalle steile paadjes, over brede zandpaden, over majestueuze bomenlanen en over diep uitgesleten holle wegen. En telkens klim je naar een heuveltop vanwaar je prachtige panorama's wachten over de heuvelige heide, hier en daar onderbroken door plukjes verdwaalde bomengroepjes en kleine vlaktes stuifzand.

Bolletjes breiwol (of zijn het schapen?)

Heel in de verte zien we witte bolletjes breiwol, aangeplakt tegen een steile, paarse heuvel. Even later kunnen we van nabij zien hoe deze Veluwse schapen (plus een verdwaalde geit-met-een-sik) de heide mooi kort houden. De heide begrazen is zeg maar hun ‘core business’.

De Posbank: de bank van meneer Pos

Dan naderen we de naamgever van dit heidegebied: een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt op 90 meter boven NAP. Deze monumentale bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Van hieruit heb je riante uitzichten over de heide richting het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.

Koepel de Kaap

Het aanpalende theehuis van Natuurmonumenten heeft een mooi ruim terras, waar het wel erg druk is. Leuker vinden we de grappige, hooggelegen Koepel de Kaap even verderop. Een ieniemienie cafeetje met een schattig terrasje. Rond 1900 was dit een eenvoudige schuilplek op de Veluwezoom: een rieten dakje dat leunde op acht houten palen. Wandelaars konden er uitkijken over open heide en stuifzand. De huidige koepel is van later datum, maar gelukkig nog steeds heerlijk oubollig.

Fluisteren bij de ruïne Herikhuizen

De heide vormt de hoofdmoot van deze geweldige Trage Tocht. Maar de wandeling biedt je meer. Je wandelt ook door bijzonder mooie bossen. In het begin van de wandeling treffen we daar – verscholen tussen het groen – de schilderachtige ruïne Herikhuizen. Van het jaar 1365 tot 1991 werd hier geboerd, nu doet de oude boerderij dienst als observatiepost voor wild. We gaan vanzelf fluisteren, al is er geen wild te bespeuren.

Wild zwijn kruist ons pad

Verderop komen we door de stille en oude bossen van Het Asselt. We komen langs heel wat omgevallen bomen, bedekt met mos en zwammen. Een zee van varens ligt idyllisch te sterven tussen de bomen, mooi gezicht. En op een smal bospaadje zien we plots een wild zwijn oversteken. Ziet-ie ons niet? Hij doet in ieder geval of z’n neus bloedt. Wát een tocht!

hotel haarhuis01Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem. Krijgt van 2307 gasten op Trivago.nl een 8.1.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!