Heerlijke rondwandeling met een hoofdrol voor natuurgebied Planken Wambuis. En dat betekent: zandpaadjes door gevarieerde bossen, zandpaadjes over heuvelige heide en zandpaadjes tussen de uitgestrekte velden. Vermoeiend wandelen is het dus wel. Maar móói dat het is!
Over de Zuid-Veluwe wandelen we hier, door buitengewoon gevarieerd landschap: naald- en loofbossen, uitgestrekte heide, grasvlaktes met steppe-allure, zandverstuivingen en majestueuze eiken- en beukenlanen. De tocht voert door natuurgebied Planken Wambuis, de buurtschap Oud Reemst en het gehucht Mossel.
Namen waar iets mysterieus van uitgaat. Zo verwijst de naam Planken Wambuis naar een wambuis: een houten, middeleeuws kledingstuk waarin je je niet kunt bewegen. Planken Wambuis zou een eufemisme zijn voor een doodskist.
Laat je stemming er niet door bederven, want je komt hier springlevende natuur tegen. Ga je op een rustig moment tegen schemering, dan maak je grote kans wilde zwijnen, reeën en edelherten te spotten. Op deze zonnige zaterdag in de vakantie ontmoeten we die niet. Wel krijgen we hele hordes actieve ouderen in het vizier, voorbijsnellend op hun elektronische ijzeren ros.
Grote delen van Planken Wambuis bestaan uit heide. Nog maar kort geleden zag dit natuurgebied niet paars van de heide maar groen van het boeren. In 2004 is de laatste boer gestopt. Door begrazing zal de heide steeds meer de voormalige landbouwgronden overnemen. Met dank aan de New Forest pony’s, Schotse hooglanders, Spaanse Sayaguesa-runderen en de schaapskudde die je hier kunt tegenkomen.
Het is eind juli 2018, maar de heide waar we nu over wandelen vertoont nog geen enkel bloemetje. Sterker nog: de hei ziet er volkomen verdord en verdroogd uit. Oorzaak zal de uitzonderlijk hete en droge zomer zijn. We vragen ons af of de heide dit jaar überhaupt wel gaat bloeien. Jammer, want ik verheug me daar altijd enorm op.
Gloeiendhete heide maakt plaats voor verkoelende bossen. En het is hier prachtig. We wandelen over statige beukenlanen, met 4 rijen beuken. Deze lanen hoorden vroeger bij het landgoed van kasteel Rosendael, een schitterend kasteel waar deze Trage Tocht helaas niet langskomt.
Vergeet onderweg niet het uitzichtpunt te beklimmen (voorbij punt 3 van de routebeschrijving). Je krijgt mooi zicht op de uitgestrekte grasweide, met bosranden in de verte. Hier schijnen nogal eens herten te grazen of wilde zwijnen te wroeten.
En weer gaan we de dorre heide over, die hier Oud Reemsterhei heet. We puffen over brede zandpaden door naaldbos, komen langs heuvels met de grappige naam ‘Kruiponder’ en hebben medelijden met kromgegroeide, knoestige eikenbomen.
We bereiken de enclave Mossel, een ware oase middenin de droge natuur. Bij de boerderij met leuke theeschenkerij laven we onze dorst onder een parasolletje, voor we de terugtocht aanvaarden. Die voert ons over lekkere bospaden en de Westerbergen: een serie hoge heuvels met stuifzand. Zeker een aanrader deze tocht!
Deze wandeling heb ik in juli 2018 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!