Trage Tocht Planken Wambuis | Oud Reemst & Mossel

Trage Tocht Planken Wambuis | Oud Reemst & Mossel Heerlijke rondwandeling met een hoofdrol voor natuurgebied Planken Wambuis. En dat betekent: zandpaadjes door gevarieerde bossen, zandpaadjes over heuvelige heide en zandpaadjes tussen de uitgestrekte velden. Vermoeiend wandelen is het dus wel. Maar móói dat het is!

Heide, bossen en... steppe

Over de Zuid-Veluwe wandelen we hier, door buitengewoon gevarieerd landschap: naald- en loofbossen, uitgestrekte heide, grasvlaktes met steppe-allure, zandverstuivingen en majestueuze eiken- en beukenlanen. De tocht voert door natuurgebied Planken Wambuis, de buurtschap Oud Reemst en het gehucht Mossel.

Trage Tocht Planken Wambuis | Oud Reemst & Mossel

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingOud Reemst (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mysterieuze namen

Namen waar iets mysterieus van uitgaat. Zo verwijst de naam Planken Wambuis naar een wambuis: een houten, middeleeuws kledingstuk waarin je je niet kunt bewegen. Planken Wambuis zou een eufemisme zijn voor een doodskist.

Zwijnen spotten (en e-ouderen)

Laat je stemming er niet door bederven, want je komt hier springlevende natuur tegen. Ga je op een rustig moment tegen schemering, dan maak je grote kans wilde zwijnen, reeën en edelherten te spotten. Op deze zonnige zaterdag in de vakantie ontmoeten we die niet. Wel krijgen we hele hordes actieve ouderen in het vizier, voorbijsnellend op hun elektronische ijzeren ros.

New Forest pony’s & Sayaguesa-runderen

Grote delen van Planken Wambuis bestaan uit heide. Nog maar kort geleden zag dit natuurgebied niet paars van de heide maar groen van het boeren. In 2004 is de laatste boer gestopt. Door begrazing zal de heide steeds meer de voormalige landbouwgronden overnemen. Met dank aan de New Forest pony’s, Schotse hooglanders, Spaanse Sayaguesa-runderen en de schaapskudde die je hier kunt tegenkomen.

Bloeit de heide in 2018?

Het is eind juli 2018, maar de heide waar we nu over wandelen vertoont nog geen enkel bloemetje. Sterker nog: de hei ziet er volkomen verdord en verdroogd uit. Oorzaak zal de uitzonderlijk hete en droge zomer zijn. We vragen ons af of de heide dit jaar überhaupt wel gaat bloeien. Jammer, want ik verheug me daar altijd enorm op.

 

Statige beukenlanen

Gloeiendhete heide maakt plaats voor verkoelende bossen. En het is hier prachtig. We wandelen over statige beukenlanen, met 4 rijen beuken. Deze lanen hoorden vroeger bij het landgoed van kasteel Rosendael, een schitterend kasteel waar deze Trage Tocht helaas niet langskomt.

Beklim het uitzichtpunt

Vergeet onderweg niet het uitzichtpunt te beklimmen (voorbij punt 3 van de routebeschrijving). Je krijgt mooi zicht op de uitgestrekte grasweide, met bosranden in de verte. Hier schijnen nogal eens herten te grazen of wilde zwijnen te wroeten.

Reemsterhei & Kruiponder

En weer gaan we de dorre heide over, die hier Oud Reemsterhei heet. We puffen over brede zandpaden door naaldbos, komen langs heuvels met de grappige naam ‘Kruiponder’ en hebben medelijden met kromgegroeide, knoestige eikenbomen.

Mossel met theeschenkerij

We bereiken de enclave Mossel, een ware oase middenin de droge natuur. Bij de boerderij met leuke theeschenkerij laven we onze dorst onder een parasolletje, voor we de terugtocht aanvaarden. Die voert ons over lekkere bospaden en de Westerbergen: een serie hoge heuvels met stuifzand. Zeker een aanrader deze tocht!

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Hoge Veluwe, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark