natuurhuisje banner 750px

Trage Tocht Otterlo | Mosselse Zand & Roekelse bos

Trage Tocht Otterlo | Mosselse Zand en Roekelse bos Stel je voor: je wandelt over uitgestrekte heidevelden, dwars door onafzienbare stuifduinen en door dichte, gevarieerde bossen. Op stille, zigzaggende zandpaadjes kruist alleen een zwoegende mestkever je pad, terwijl vlinders flapwieken rond je hoofd. Wat heb je dan? Juist, een topwandeling!

Miezeren bij Carnegie Cottage

Die topwandeling start in toeristendorpje Otterlo. Aan horeca is hier geen gebrek. Wel aan mooi weer: bij de start miezert het en met een zuur gezicht verschuil ik me achter een café latte in de Carnegie Cottage. Vanwaar ik prachtig uitzicht heb op de heide van De Zanding, dat balanceert op het uiterste randje van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Straks trek ik die heide over, als die miezerregen is weggetrokken.

Trage Tocht Otterlo | Mosselse Zand en Roekelse bos

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingOtterlo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Uitgelaten kinderen & ouders

En jawel hoor, net als mijn laatste slok latte naarbinnen glijdt, knipoogt een schalks zonnetje tussen brutale wolken. En dan gaan we met z’n allen tegelijk op pad. Want de enige ben ik niet vandaag – het is volop vakantietijd. En dus zijn daar uitgelaten kinderen die lawaai maken. En uitgelaten ouders die nog veel meer lawaai maken.

Vanaf half augustus: bloeiende heide

Gelukkig kiest de Trage Tocht al snel een zeer stil paadje langs de heide (die bloeit van half augustus tot half september). Velden doorsneden door kleine zandpaadjes en gelardeerd met een verdwaalde vliegenden voor het fotogenieke effect.

Otterlose Buurtbos

Dan duik ik na een steile heuvelkam het tweede sterke punt van deze Trage Tocht binnen: dichte bossen. Het Otterlose Buurtbos heet het hier. Dat klinkt kleinschalig, maar volgens mij kun je hier op een stille dag gemakkelijk (ver)dwalen tot je een ons weegt.

Mosselse Zand (in mijn schoenen)

Verderop loopt de tocht langs zandverstuiving het Mosselse Zand en ik klim even een supersteil zandduin op (twee stappen omhoog, drie stappen terugschuiven plus m’n schoenen vol zand) om een blik te werpen op... een enorme zandvlakte. Had niet gehoeven, die klim, want even later wandel ik relaxt via de Trage Tocht die immense leegte binnen. Zand tot zover mijn oog reikt.

 

Kommavlinder & boomleeuwerik

Het Mosselse Zand maakt deel uit van natuurgebied Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Hier kun je dieren vinden die verzot zijn op warmte en droogte. Heidevlinder, kommavlinder, boomleeuwerik, nachtzwaluw en zandhagedis, ze voelen zich hier als een vis in het water.

Mossels zand in mijn broek

Het fijne van de zomer is dat het meestal veel minder hard waait dan in de herfst. Het vervelende van deze ‘zomerse’ dag: het waait op bijna-stormkracht. En met al dat zand betekent het dat ik letterlijk gezandstraald word. M’n camera moet ik snel opbergen en m’n pet trek ik diep over m’n ogen. Maar dan nog verzamel ik een compleet zandduin. In m’n oren, onder m’n oksels, in m’n schoenen, en zelfs in m’n broek.

Mooie gids

Deze Trage Tocht is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs. Met 20 dagtochten van 15km over ongebaande paden. Zandpadgarantie: 90%!

Zalige zigzagpaadjes

En terwijl m’n ene bil een peeling geeft aan m’n andere, bereik ik het beschutte Roekelse Bos. En die bossen zijn stíl. Op de zalige zigzagpaadjes kom ik niemand tegen. Alleen een zwoegende mestkever kruist m’n pad (ik geef voorrang).

Schrikken van een reetje

Even verderop zie ik een reetje grazen aan de bosrand. Met omtrekkende bewegingen sluip ik dichterbij, maar ik verlies hem uit het oog. Waar is hij nou? Opeens wild geraas vlak achter me tussen de struiken. En ik schrik me een rolberoerte van het reetje dat zich een rolberoerte schrikt van mij.

Gelukkig wandelen

En zo wandel ik verder, genietend van de bossen en de stilte terwijl m’n geluksniveau met elke stap een treetje hoger komt. Dan opent het bos zich en gaat het verder door niet overdreven interessant boerenland terug naar Otterlo. Tjonge, wat een heerlijke tocht al met al!

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>