Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen
Gelderland – Trage Tocht – 12km

Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen

Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen
Gelderland – Trage Tocht – 12km

Trage Tocht Oosterbeek: vier Arnhemse landgoederen

Prachtige wandeling die liefst vier Arnhemse landgoederen aan elkaar knoopt. Je loopt door afwisselende bossen die tot de mooiste van Nederland behoren. Maar de tocht voert je ook langs bosranden en dwars over velden. En jij maar genieten van grandioze uitzichten over golvend landschap. Bijzonder geschikt voor mooiweerwandelaars in herfst (die kleuren!) of lente (die vogels!).

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Schitterende landgoederen
  • Boerenlandgevoel
  • Mooi gelegen theeschenkerij
  • Groene Bedstee
  • Airborne begraafplaats
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Twee Trage Tochten Oosterbeek: nummer 1 & nummer 2

Twee Trage Tochten beginnen – heel handig – bij het station van Oosterbeek. De andere Trage Tocht (Oosterbeek 1) gaat over de Hemelse Berg en langs de uiterwaarden van de Nederrijn). Benieuwd?

Bekijk Trage Tocht Oosterbeek 1 >>

Licht, lucht & ruimte

Na een aanloopkilometertje begint het wandelfeest op landgoed Lichtenbeek dat ons licht, lucht en ruimte voorschotelt. We wandelen langs bosranden en over de vele akkers en weilanden die dit landgoed rijk is. Waarbij we ons afvragen waarom het mais eind september maar voor een deel is binnengehaald. Metershoog staat het nog en volgens ons ligt de rot op de loer. Wie het weet mag het zeggen (onderaan dit artikel, je krijgt er geen prijs voor hoor).

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Bokken lokken met fiepen

Het schijnt hier te stikken van de reeën. Op de website van beheerder ‘Het Geldersch Landschap’ lees ik dat je ze vooral in de bronstijd (juli en augustus) kunt spotten. “In die periode lokt de geit met een fluitend geluid de bokken. Dat ‘fiepen’ is met een los boomblad na te doen. U kunt zo de bokken uit hun dekking lokken.” Bijzonder interessant. Jammer genoeg vertellen ze niet wat je dan met dat losse boomblad moet doen. Wie het weet... etc. etc.

Landhuis afgebrand

Je ogen speuren vergeefs naar een landhuis. Dat stond hier ooit, gebouwd in 1651, maar het brandde in 1942 volledig uit. Niet door oorlogsgeweld, maar door een ongelukje met vuur door een van de bewoners. Foutje, bedankt! Wel is er hier in de omgeving hard gevochten tussen Duitsers en geallieerden. Overal op het landgoed zijn granaatscherven gevonden.

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Glooiende akkers & mini-paadjes

Dan loop je landgoed nummer 2 binnen: Warnsborn, dat je gulle uitzichten biedt over licht glooiende akkers. We liepen hier ooit in augustus, en genoten met volle teugen van het goudgele graan dat smeekte om geoogst te worden. Nu lopen we over statige beuken- en eikenlanen, afgewisseld met nauwelijks zichtbare mini-paadjes door het groen (goed opletten!).

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Lievevrouwenbedstro & pruikzwammen

Warnsborn staat bekend om zijn welig tierende bosflora. Met soorten als maagdenpalm, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro en lelietje-van-dalen. In de herfst is het extra genieten, vanwege de vele soorten paddenstoelen die je hier vindt, waaronder de grappige pruikzwam (echt net een toupetje).

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Hoeve Klein Mariëndaal: aanrader

Op landgoed Mariëndaal (nummertje 3) bereiken we al snel Hoeve Klein Mariëndaal, en daar ploffen we neer voor een welverdiende theepauze. Een aanrader, deze mooi gelegen theeschenkerij annex zorgboerderij. Ze schenken er niet alleen (bio)thee, maar serveren prima (bio)appeltaart.

Groene Bedstee: hoogtepunt in het dal

Volgetankt met biobrandstof wandelen we verder. En vangen tussen de eeuwenoude beuken glimpen op van het mooi gelegen Huis Mariëndaal. Over houten bruggetjes, langs klaterende beekjes en een diepliggende vijver krijgen we het hoogtepunt van deze mooie tocht in het vizier: de Groene Bedstee. Die strekt zich in het dal behaaglijk uit, als een slang die z’n prooi ligt te verteren. Uit z’n bek stromen plukjes vrolijke kinderen.

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Groene tunnel van 400 meter

De tocht voert niet door de Groene Bedstee zelf, maar als je dat nog nooit gedaan hebt is het zeker leuk om er doorheen te lopen. Het is een zogeheten berceau: een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een groene tunnel ontstaat. Hij heeft een lengte van 400 meter.

Bleke adellijke dames

Berceaus stammen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo bleek mogelijk uit te zien. Zo konden ze zich onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Door de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven. Ik zie hoepelrokjes voor me, en gepoederde neuzen.

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Voor romantische zielen

Ben je een romantische ziel? Halverwege de Bedstee, op de kruising, staat een lindeboom. Deze zou de liefde symboliseren. Eronder staat een bankje, waar geliefden kunnen uitrusten. En doen wat geliefden zoal doen. Elkaars hand vasthouden bijvoorbeeld.

Airborne begraafplaats

Over het rustige landgoed Boschveld met z’n coulisselandschap wandel je over mooi, smalle beukenlanen naar de Airborne begraafplaats, een indrukwekkend eerbetoon aan de militairen die omkwamen bij de Slag om Arnhem in september 1944.

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn & Mariëndaal

Mislukte operatie

Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen moesten toen de bruggen over de rivieren vanaf de grens met België tot aan Arnhem bezetten. Het grondleger kon dan via de Veluwe naar het Ruhrgebied doorstoten. De operatie liep volkomen spaak door onverwacht sterke Duitse tegenstand en communicatieproblemen. De gevolgen waren ontluisterend: duizenden geallieerden sneuvelden. Na de bevrijding lagen Oosterbeek en omgeving bezaaid met puin, wrakstukken, veldgraven en munitie.

Ontroerende plek

Op de erebegraafplaats zijn 1754 soldaten, piloten en mariniers begraven. Ontroerend om over de begraafplaats te lopen en op de grafstenen te lezen hoe jong ze nog waren. En geweldig om te zien hoe goed ze dit soort plekken onderhouden en in ere houden.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik in september 2017 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Wandelen op de Veluwezoom'

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen van ongeveer 15 kilometer over de ongebaande paden van dit schitterende Nationaal Park. Zandpadgarantie: 80%!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht oosterbeek-10
trage tocht oosterbeek-11
trage tocht oosterbeek-12
trage tocht oosterbeek-13
trage tocht oosterbeek-14
trage tocht oosterbeek-15
trage tocht oosterbeek-16
trage tocht oosterbeek-17
trage tocht oosterbeek-18
trage tocht oosterbeek-19
trage tocht oosterbeek-20
trage tocht oosterbeek-21
trage tocht oosterbeek-22
trage tocht oosterbeek-23
trage tocht oosterbeek-24
trage tocht oosterbeek-25
trage tocht oosterbeek-26
trage tocht oosterbeek-27
trage tocht oosterbeek-28
trage tocht oosterbeek-29
trage tocht oosterbeek-30
trage tocht oosterbeek-31
trage tocht oosterbeek-32
trage tocht oosterbeek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy