Prachtige wandeling die liefst vier Arnhemse landgoederen aan elkaar knoopt. Je loopt door afwisselende bossen die tot de mooiste van Nederland behoren. Maar de tocht voert je ook langs bosranden en dwars over velden. En jij maar genieten van grandioze uitzichten over golvend landschap. Bijzonder geschikt voor mooiweerwandelaars in herfst (die kleuren!) of lente (die vogels!).
Twee Trage Tochten beginnen – heel handig – bij het station van Oosterbeek. De andere Trage Tocht (Oosterbeek 1) gaat over de Hemelse Berg en langs de uiterwaarden van de Nederrijn). Benieuwd?
Bekijk Trage Tocht Oosterbeek 1 >>
Na een aanloopkilometertje begint het wandelfeest op landgoed Lichtenbeek dat ons licht, lucht en ruimte voorschotelt. We wandelen langs bosranden en over de vele akkers en weilanden die dit landgoed rijk is. Waarbij we ons afvragen waarom het mais eind september maar voor een deel is binnengehaald. Metershoog staat het nog en volgens ons ligt de rot op de loer. Wie het weet mag het zeggen (onderaan dit artikel, je krijgt er geen prijs voor hoor).
Het schijnt hier te stikken van de reeën. Op de website van beheerder ‘Het Geldersch Landschap’ lees ik dat je ze vooral in de bronstijd (juli en augustus) kunt spotten. “In die periode lokt de geit met een fluitend geluid de bokken. Dat ‘fiepen’ is met een los boomblad na te doen. U kunt zo de bokken uit hun dekking lokken.” Bijzonder interessant. Jammer genoeg vertellen ze niet wat je dan met dat losse boomblad moet doen. Wie het weet... etc. etc.
Je ogen speuren vergeefs naar een landhuis. Dat stond hier ooit, gebouwd in 1651, maar het brandde in 1942 volledig uit. Niet door oorlogsgeweld, maar door een ongelukje met vuur door een van de bewoners. Foutje, bedankt! Wel is er hier in de omgeving hard gevochten tussen Duitsers en geallieerden. Overal op het landgoed zijn granaatscherven gevonden.
Dan loop je landgoed nummer 2 binnen: Warnsborn, dat je gulle uitzichten biedt over licht glooiende akkers. We liepen hier ooit in augustus, en genoten met volle teugen van het goudgele graan dat smeekte om geoogst te worden. Nu lopen we over statige beuken- en eikenlanen, afgewisseld met nauwelijks zichtbare mini-paadjes door het groen (goed opletten!).
Warnsborn staat bekend om zijn welig tierende bosflora. Met soorten als maagdenpalm, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro en lelietje-van-dalen. In de herfst is het extra genieten, vanwege de vele soorten paddenstoelen die je hier vindt, waaronder de grappige pruikzwam (echt net een toupetje).
Op landgoed Mariëndaal (nummertje 3) bereiken we al snel Hoeve Klein Mariëndaal, en daar ploffen we neer voor een welverdiende theepauze. Een aanrader, deze mooi gelegen theeschenkerij annex zorgboerderij. Ze schenken er niet alleen (bio)thee, maar serveren prima (bio)appeltaart.
Volgetankt met biobrandstof wandelen we verder. En vangen tussen de eeuwenoude beuken glimpen op van het mooi gelegen Huis Mariëndaal. Over houten bruggetjes, langs klaterende beekjes en een diepliggende vijver krijgen we het hoogtepunt van deze mooie tocht in het vizier: de Groene Bedstee. Die strekt zich in het dal behaaglijk uit, als een slang die z’n prooi ligt te verteren. Uit z’n bek stromen plukjes vrolijke kinderen.
De tocht voert niet door de Groene Bedstee zelf, maar als je dat nog nooit gedaan hebt is het zeker leuk om er doorheen te lopen. Het is een zogeheten berceau: een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een groene tunnel ontstaat. Hij heeft een lengte van 400 meter.
Berceaus stammen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo bleek mogelijk uit te zien. Zo konden ze zich onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Door de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven. Ik zie hoepelrokjes voor me, en gepoederde neuzen.
Ben je een romantische ziel? Halverwege de Bedstee, op de kruising, staat een lindeboom. Deze zou de liefde symboliseren. Eronder staat een bankje, waar geliefden kunnen uitrusten. En doen wat geliefden zoal doen. Elkaars hand vasthouden bijvoorbeeld.
Over het rustige landgoed Boschveld met z’n coulisselandschap wandel je over mooi, smalle beukenlanen naar de Airborne begraafplaats, een indrukwekkend eerbetoon aan de militairen die omkwamen bij de Slag om Arnhem in september 1944.
Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen moesten toen de bruggen over de rivieren vanaf de grens met België tot aan Arnhem bezetten. Het grondleger kon dan via de Veluwe naar het Ruhrgebied doorstoten. De operatie liep volkomen spaak door onverwacht sterke Duitse tegenstand en communicatieproblemen. De gevolgen waren ontluisterend: duizenden geallieerden sneuvelden. Na de bevrijding lagen Oosterbeek en omgeving bezaaid met puin, wrakstukken, veldgraven en munitie.
Op de erebegraafplaats zijn 1754 soldaten, piloten en mariniers begraven. Ontroerend om over de begraafplaats te lopen en op de grafstenen te lezen hoe jong ze nog waren. En geweldig om te zien hoe goed ze dit soort plekken onderhouden en in ere houden.
Deze wandeling heb ik in september 2017 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!