Trage Tocht Oosterbeek | Vier Arnhemse landgoederen

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn, Boschveld & Mariëndaal Prachtige wandeling die liefst vier Arnhemse landgoederen aan elkaar knoopt. Je loopt door afwisselende bossen die tot de mooiste van Nederland behoren. Maar de tocht voert je ook langs bosranden en dwars over velden. En jij maar genieten van grandioze uitzichten over golvend landschap. Bijzonder geschikt voor mooiweerwandelaars in herfst (die kleuren!) of lente (die vogels!).

Twee Trage Tochten Oosterbeek: nummer 1 & nummer 2

Twee Trage Tochten beginnen – heel handig – bij het station van Oosterbeek. De andere Trage Tocht (Oosterbeek 1) gaat over de Hemelse Berg en langs de uiterwaarden van de Nederrijn). Benieuwd?

Bekijk Trage Tocht Oosterbeek 1 >>

Trage Tocht Oosterbeek | Lichtenbeek, Warnsborn, Boschveld & Mariëndaal

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingOosterbeek (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Licht, lucht & ruimte

Na een aanloopkilometertje begint het wandelfeest op landgoed Lichtenbeek dat ons licht, lucht en ruimte voorschotelt. We wandelen langs bosranden en over de vele akkers en weilanden die dit landgoed rijk is. Waarbij we ons afvragen waarom het mais eind september maar voor een deel is binnengehaald. Metershoog staat het nog en volgens ons ligt de rot op de loer. Wie het weet mag het zeggen (onderaan dit artikel, je krijgt er geen prijs voor hoor).

Bokken lokken met fiepen

Het schijnt hier te stikken van de reeën. Op de website van beheerder ‘Het Geldersch Landschap’ lees ik dat je ze vooral in de bronstijd (juli en augustus) kunt spotten. “In die periode lokt de geit met een fluitend geluid de bokken. Dat ‘fiepen’ is met een los boomblad na te doen. U kunt zo de bokken uit hun dekking lokken.” Bijzonder interessant. Jammer genoeg vertellen ze niet wat je dan met dat losse boomblad moet doen. Wie het weet... etc. etc.

Landhuis afgebrand

Je ogen speuren vergeefs naar een landhuis. Dat stond hier ooit, gebouwd in 1651, maar het brandde in 1942 volledig uit. Niet door oorlogsgeweld, maar door een ongelukje met vuur door een van de bewoners. Foutje, bedankt! Wel is er hier in de omgeving hard gevochten tussen Duitsers en geallieerden. Overal op het landgoed zijn granaatscherven gevonden.

Glooiende akkers & mini-paadjes

Dan loop je landgoed nummer 2 binnen: Warnsborn, dat je gulle uitzichten biedt over licht glooiende akkers. We liepen hier ooit in augustus, en genoten met volle teugen van het goudgele graan dat smeekte om geoogst te worden. Nu lopen we over statige beuken- en eikenlanen, afgewisseld met nauwelijks zichtbare mini-paadjes door het groen (goed opletten!).

Lievevrouwenbedstro & pruikzwammen

Warnsborn staat bekend om zijn welig tierende bosflora. Met soorten als maagdenpalm, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro en lelietje-van-dalen. In de herfst is het extra genieten, vanwege de vele soorten paddenstoelen die je hier vindt, waaronder de grappige pruikzwam (echt net een toupetje).

 

Hoeve Klein Mariëndaal: aanrader

Op landgoed Mariëndaal (nummertje 3) bereiken we al snel Hoeve Klein Mariëndaal, en daar ploffen we neer voor een welverdiende theepauze. Een aanrader, deze mooi gelegen theeschenkerij annex zorgboerderij. Ze schenken er niet alleen (bio)thee, maar serveren prima (bio)appeltaart.

Groene Bedstee: hoogtepunt in het dal

Volgetankt met biobrandstof wandelen we verder. En vangen tussen de eeuwenoude beuken glimpen op van het mooi gelegen Huis Mariëndaal. Over houten bruggetjes, langs klaterende beekjes en een diepliggende vijver krijgen we het hoogtepunt van deze mooie tocht in het vizier: de Groene Bedstee. Die strekt zich in het dal behaaglijk uit, als een slang die z’n prooi ligt te verteren. Uit z’n bek stromen plukjes vrolijke kinderen.

Groene tunnel van 400 meter

De tocht voert niet door de Groene Bedstee zelf, maar als je dat nog nooit gedaan hebt is het zeker leuk om er doorheen te lopen. Het is een zogeheten berceau: een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een groene tunnel ontstaat. Hij heeft een lengte van 400 meter.

Bleke adellijke dames

Berceaus stammen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo bleek mogelijk uit te zien. Zo konden ze zich onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Door de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven. Ik zie hoepelrokjes voor me, en gepoederde neuzen.

Voor romantische zielen

Ben je een romantische ziel? Halverwege de Bedstee, op de kruising, staat een lindeboom. Deze zou de liefde symboliseren. Eronder staat een bankje, waar geliefden kunnen uitrusten. En doen wat geliefden zoal doen. Elkaars hand vasthouden bijvoorbeeld.

Airborne begraafplaats

Over het rustige landgoed Boschveld met z’n coulisselandschap wandel je over mooi, smalle beukenlanen naar de Airborne begraafplaats, een indrukwekkend eerbetoon aan de militairen die omkwamen bij de Slag om Arnhem in september 1944.

Mislukte operatie

Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen moesten toen de bruggen over de rivieren vanaf de grens met België tot aan Arnhem bezetten. Het grondleger kon dan via de Veluwe naar het Ruhrgebied doorstoten. De operatie liep volkomen spaak door onverwacht sterke Duitse tegenstand en communicatieproblemen. De gevolgen waren ontluisterend: duizenden geallieerden sneuvelden. Na de bevrijding lagen Oosterbeek en omgeving bezaaid met puin, wrakstukken, veldgraven en munitie.

Ontroerende plek

Op de erebegraafplaats zijn 1754 soldaten, piloten en mariniers begraven. Ontroerend om over de begraafplaats te lopen en op de grafstenen te lezen hoe jong ze nog waren. En geweldig om te zien hoe goed ze dit soort plekken onderhouden en in ere houden.

hotel haarhuis01Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem. Krijgt van 2307 gasten op Trivago.nl een 8.1.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark