Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden Na de prachtige ‘Trage Tocht Oosterbeek 2’ die we een paar weken geleden liepen, worden we vandaag opnieuw overdonderd door het betoverende landschap rond Oosterbeek. Hemelse bergen beklimmen we hier. Om weer af te dalen naar De Hel. En we struinen lang de idyllische uiterwaarden van de Nederrijn. Topwandeling voor de herfst!

Twee Trage Tochten Oosterbeek: nummer 1 & nummer 2

Twee Trage Tochten beginnen – heel handig – bij het station van Oosterbeek. De wandeling die we vorige week maakten, bestrijkt 4 prachtige landgoederen en komt onder andere langs de bijzondere Groene Bedstee. Benieuwd?

Bekijk Trage Tocht Oosterbeek 2 >>

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingOosterbeek (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Nog mooier

De tocht van vandaag is nog net iets mooier en gevarieerder. Met landgoederen, heerlijke heuvels en de uitzonderlijke mooie uiterwaarden met verre uitzichten over Neerlands rivierenlandschap. En dat alles samengeperst in slechts 13 wandelkilometers.

Waanzinnige herfstkleuren

En dus hebben we alle tijd en lopen we trager dan traag. En we genieten extra van de bossen die half oktober uitpakken met waanzinnig mooie herfstkleuren. Laag strijkzonnetje erdoorheen. Helemaal leuk, niks meer aan doen.

Park Hartenstein

Na het stationnetje van Oosterbeek wandelen we over de brede beuken- en eikenlanen van de Bilderberg- en Sonnenbergbossen. En al snel bereiken we Park Hartenstein waar hoge mammoetbomen en eeuwenoude eiken elkaar in schoonheid proberen af te troeven. We wandelen langs villa Hartenstein dat het Airborne Museum herbergt.

Market Garden

Hier was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden gevestigd. En in dit gebied vond destijds de Slag om Arnhem plaats. Een faliekante mislukking werd dat: wegens onverwacht hevige Duitse tegenstand en gebrekkige radioverbindingen moesten de geallieerden zich na 7 dagen ‘s nachts in bootjes terugtrekken over de Rijn. Met achterlating van ruim 1700 gesneuvelde militairen.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Heerlijke horeca: restaurant Hartenstein

De routebeschrijving rept er niet over, maar vlak achter de villa kun je uitstekend koffie drinken bij restaurant Hartenstein dat een ruim terras in de aanbieding heeft plus vriendelijke bediening.

Hemel & Hel

Maar dan, uiteraard met appeltaart achter de kiezen, is het gedaan met ons geslenter. We gaan fink stijgen: de Hemelse Berg staat op ons wandelprogramma. Na de klim komen we langs een diep ravijn, een plek die bekendstaat als ‘De Hel’. Hier vonden Oosterbekers een schuilplaats tijdens de Slag om Arnhem.

Grothuisje van misbaksels

Een flink stuk volgen we nu de loop van een meanderende sprengenbeek. Het kristalheldere beekje heeft een flink verval, heuse watervalletjes en snoeperige houten bruggetjes. Een ervan is bijzonder: het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen.

Ontelbare ansichten

Het Grothuisje stond al in 1824 op deze plek. Het was vroeger zeer geliefd bij bezoekers van het landgoed, en er zijn ontelbare ansichten van. Helaas is het oorspronkelijke huisje in 1909 afgebroken. Je kijkt naar de replica. Toch leuk.

Idyllisch kerkenpad

Verderop laten we het dichte bos achter ons en bereiken we de uiterwaarden van de Nederrijn. Over een prachtig kerkenpad lopen we nu, in een entourage van hobbelige graslanden, slootjes, beekjes en knotwilgen. Schattige dijkhuisjes met wilde-bloementuinen maken de idylle af.

Oude Kerk Oosterbeek

Even verder neemt de betovering nog toe als we bij de Oude Kerk Oosterbeek arriveren. Je ziet hem al van verre liggen en het is een beeld geplukt uit een Oude Meester. Met ruim 1000 jaar op de teller is het een van de oudste kerken van Nederland. Bij hevige gevechten in de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Bijzonder is ook de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.

Gezellig op de camping

Over hoge grasdijkjes wandelen we in de richting van de spoorbrug over de Nederrijn. We ploffen eerst nog even neer op het terras van ‘De Cantina’ van camping Oosterbeeks Rijnoever. Temidden van gezellige campinggasten die genieten van hun witte wijntjes, hun rokertjes en hun goede leven. Dan duiken we de spoorbrug onderdoor en we steken over de smalle voetpaadjes van Landgoed Mariëndaal weer door naar de bossen op de stuwwal.

Airborne Begraafplaats

Langs de bosranden en de open velden van Landgoed Boschveld komen we nu. Vlak voor het station kun je nog eer betonen aan de gevallenen van de Slag bij Arnhem op de indrukwekkende Airborne Begraafplaats. Heerlijke wandeling al met al. Waar blijft Trage Tocht Oosterbeek 3?

hotel haarhuis01Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem. Krijgt van 2307 gasten op Trivago.nl een 8.1.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!