Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden
Gelderland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden

Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden
Gelderland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Oosterbeek: Hemelse bergen & uiterwaarden

Na de prachtige ‘Trage Tocht Oosterbeek 2’ die we een paar weken geleden liepen, worden we vandaag opnieuw overdonderd door het betoverende landschap rond Oosterbeek. Hemelse bergen beklimmen we hier. Om weer af te dalen naar De Hel. En we struinen lang de idyllische uiterwaarden van de Nederrijn. Topwandeling voor lente en herfst!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • De bossen van de Hemelse Berg
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Lekkere horeca onderweg
  • Idyllisch kerkenpad
  • 1000 jaar oud kerkje
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Twee Trage Tochten Oosterbeek: nummer 1 & nummer 2

Twee Trage Tochten beginnen – heel handig – bij het station van Oosterbeek. De wandeling die we vorige week maakten, bestrijkt 4 prachtige landgoederen en komt onder andere langs de bijzondere Groene Bedstee. Benieuwd?

Bekijk Trage Tocht Oosterbeek 2 >>

Nog mooier

De tocht van vandaag is nog net iets mooier en gevarieerder. Met landgoederen, heerlijke heuvels en de uitzonderlijke mooie uiterwaarden met verre uitzichten over Neerlands rivierenlandschap. En dat alles samengeperst in slechts 13 wandelkilometers.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Waanzinnige herfstkleuren

En dus hebben we alle tijd en lopen we trager dan traag. En we genieten extra van de bossen die half oktober uitpakken met waanzinnig mooie herfstkleuren. Laag strijkzonnetje erdoorheen. Helemaal leuk, niks meer aan doen.

Park Hartenstein

Na het stationnetje van Oosterbeek wandelen we over de brede beuken- en eikenlanen van de Bilderberg- en Sonnenbergbossen. En al snel bereiken we Park Hartenstein waar hoge mammoetbomen en eeuwenoude eiken elkaar in schoonheid proberen af te troeven. We wandelen langs villa Hartenstein dat het Airborne Museum herbergt.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Market Garden

Hier was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden gevestigd. En in dit gebied vond destijds de Slag om Arnhem plaats. Een faliekante mislukking werd dat: wegens onverwacht hevige Duitse tegenstand en gebrekkige radioverbindingen moesten de geallieerden zich na 7 dagen ‘s nachts in bootjes terugtrekken over de Rijn. Met achterlating van ruim 1700 gesneuvelde militairen.

Heerlijke horeca: restaurant Hartenstein

De routebeschrijving rept er niet over, maar vlak achter de villa kun je uitstekend koffie drinken bij restaurant Hartenstein dat een ruim terras in de aanbieding heeft plus vriendelijke bediening.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Hemel & Hel

Maar dan, uiteraard met appeltaart achter de kiezen, is het gedaan met ons geslenter. We gaan fink stijgen: de Hemelse Berg staat op ons wandelprogramma. Na de klim komen we langs een diep ravijn, een plek die bekendstaat als ‘De Hel’. Hier vonden Oosterbekers een schuilplaats tijdens de Slag om Arnhem.

Grothuisje van misbaksels

Een flink stuk volgen we nu de loop van een meanderende sprengenbeek. Het kristalheldere beekje heeft een flink verval, heuse watervalletjes en snoeperige houten bruggetjes. Een ervan is bijzonder: het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Ontelbare ansichten

Het Grothuisje stond al in 1824 op deze plek. Het was vroeger zeer geliefd bij bezoekers van het landgoed, en er zijn ontelbare ansichten van. Helaas is het oorspronkelijke huisje in 1909 afgebroken. Je kijkt naar de replica. Toch leuk.

Idyllisch kerkenpad

Verderop laten we het dichte bos achter ons en bereiken we de uiterwaarden van de Nederrijn. Over een prachtig kerkenpad lopen we nu, in een entourage van hobbelige graslanden, slootjes, beekjes en knotwilgen. Schattige dijkhuisjes met wilde-bloementuinen maken de idylle af.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Oude Kerk Oosterbeek

Even verder neemt de betovering nog toe als we bij de Oude Kerk Oosterbeek arriveren. Je ziet hem al van verre liggen en het is een beeld geplukt uit een Oude Meester. Met ruim 1000 jaar op de teller is het een van de oudste kerken van Nederland. Bij hevige gevechten in de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Bijzonder is ook de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.

Gezellig op de camping

Over hoge grasdijkjes wandelen we in de richting van de spoorbrug over de Nederrijn. We ploffen eerst nog even neer op het terras van ‘De Cantina’ van camping Oosterbeeks Rijnoever. Temidden van gezellige campinggasten die genieten van hun witte wijntjes, hun rokertjes en hun goede leven. Dan duiken we de spoorbrug onderdoor en we steken over de smalle voetpaadjes van Landgoed Mariëndaal weer door naar de bossen op de stuwwal.

Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden Trage Tocht Oosterbeek | Hemelse bergen & uiterwaarden

Airborne Begraafplaats

Langs de bosranden en de open velden van Landgoed Boschveld komen we nu. Vlak voor het station kun je nog eer betonen aan de gevallenen van de Slag bij Arnhem op de indrukwekkende Airborne Begraafplaats. Heerlijke wandeling al met al. Waar blijft Trage Tocht Oosterbeek 3?

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik in oktober 2017 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Wandelen op de Veluwezoom'

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen van ongeveer 15 kilometer over de ongebaande paden van dit schitterende Nationaal Park. Zandpadgarantie: 80%!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht oosterbeek-10
trage tocht oosterbeek-11
trage tocht oosterbeek-12
trage tocht oosterbeek-13
trage tocht oosterbeek-14
trage tocht oosterbeek-15
trage tocht oosterbeek-16
trage tocht oosterbeek-17
trage tocht oosterbeek-18
trage tocht oosterbeek-19
trage tocht oosterbeek-20
trage tocht oosterbeek-21
trage tocht oosterbeek-22
trage tocht oosterbeek-23
trage tocht oosterbeek-24
trage tocht oosterbeek-25
trage tocht oosterbeek-26
trage tocht oosterbeek-27
trage tocht oosterbeek-28
trage tocht oosterbeek-29
trage tocht oosterbeek-30
trage tocht oosterbeek-31
trage tocht oosterbeek-32
trage tocht oosterbeek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy