Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder
Gelderland – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder
Gelderland – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Nijmegen-Beek: Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Heerlijke, afwisselende Trage Tocht! Na het levendige centrum van Nijmegen loop je langs de Waalkade met z’n mooie terrasjes. Daarna duik je de uiterwaarden van de Waal in via struinpaadjes. Ruimte en stilte vind je in de Ooijpolder. En daarna krijg je nog boerenland en bronnenbos.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Grote Markt van Nijmegen
  • Fraai uitzicht over de Waal
  • Bloemrijke uiterwaarden
  • Vogelrijke Ooijpolder
  • Leuke horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kies een mooie dag

Je wandelt vooral door open, weids gebied. En dan wil je natuurlijk van vergezichten over de Waal genieten. Daarom verdient deze prachtige wandeling een mooie, zonnige dag. Is het druilerig? Ga dan lekker de bossen in.

Trage Tocht versus Groene Wissel

Hoewel de Groene Wissel door het Rijk van Nijmegen nog meer afwisseling kent (die duikt de bossen in en klimt de Duivelsberg op), vind ik deze Trage Tocht een stuk mooier. Meer onverharde paden, minder herrie, meer genieten.

Mijn beschrijving van Groene Wissel Ooijpolder >>

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Grote Markt van Nijmegen

Van het station loop je naar het drukke centrum van Nijmegen. Dat is misschien even doorbijten, maar je komt ook over de Grote Markt, met z’n leuke terrasjes. Doe je toch eerst even een koffietje?

Antieke scheepjes & mooie mensen

Dat koffietje-op-een-terras kun je ook pakken langs de Waalkade, waar je al snel een stuk langsloopt. Antieke scheepjes liggen daar aangemeerd. En mooie mensen zijn aan het flaneren (onder wie ik).

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Te weinig ogen

Over kleine struinpaadjes wandel je door de bush bush van de Ooijpolder, steeds met zicht op de Waal. En dat is puur genieten, want er vaart nogal wat voorbij aan prachtige jachten en volgeladen binnenvaartschepen. Aan de andere kant smeekt de weidse Ooijpolder om aandacht, zodat je ogen tekort komt.

Ooijpolder

De polder is vooral bekend om zijn mooie rivierenlandschap en is een vogelparadijs met zeldzame vogels zoals steltkluut, zeearend, aalscholver en ooievaars. Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken gebouwd. Nu is er een afwisseling van meertjes, dijkhuisjes, lanen, weiden, moerassen, stuifduinen en (Ooij)bossen.

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

't Roosje van Ooij

Ben je (alweer) toe aan koffie? Dan is het terras van 't Roosje van Ooij een aanrader. Je zit daar zo lekker rustig. En de bediening is zo supervriendelijk. Het betoverende uitzicht over de Ooijpolder krijg je er gratis bij. Lekker even genieten.

Ruig gebied

Je wandelt verder over de vlakte van de Groenlanden, een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Het struinen wordt hier soms wel erg letterlijk genomen: ik moest me door dicht, manshoog koolzaad worstelen. Leuk!

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Bisonbaai

Bijzonder is ook de Bisonbaai, waar gallowayrunderen, wilde konikpaarden en nudisten schouder aan schouder naakt recreëren. Ik zag nog wat jonkies (runderen, niet nudisten), scherp in de gaten gehouden door paps en mams.

Oortjeshekken & boerenland

Bij het monumentale hotel-restaurant-café Oortjeshekken (uit 1600) kun je op het schitterende terras even bijtanken voor deel twee van de wandeling. Dat heeft een ander karakter. De rivier laat je achter je, en je betreedt boerenland. Je klimt hekjes over, zoekt je weg door weilanden, af en toe gadegelagen door een eenzame koe die je vragend aankijkt.

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Kerkje van Persingen

Via een aaneenschakeling van superstille boerenlandpaden loop je richting het fraaie kerkje van Persingen dat al een tijdje naar je wuift. De geschiedenis van het kerkje gaat terug tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v). Je komt er langs tegen het eind van deze mooie wandeling.

Trage Tocht Nijmegen-Beek | Stadswaard, Bisonbaai & Ooijpolder

Trekpontje over het Zwanenbroekje

Verderop kom je bij nog iets leuks: via een pontje trek je jezelf naar de overkant van het Zwanenbroekje, een moerassig meertje. De wandeling blijft mooi tot de laatste snik, want je gaat ook nog de dichte, schaduwrijke bossen bij Beek in. Via onverharde paden door de Benedenpolder bereik je Beek, terwijl je hoofd suist van al dat moois dat je onderweg bent tegengekomen.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in maart 2014. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Wandelen door oneindig laagland'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij geeft je veel achtergrondinformatie over wat je allemaal tegenkomt onderweg. Plus handige kaartjes en foto's die je wandellust flink opwekken.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht nijmegen beek-10
trage tocht nijmegen beek-11
trage tocht nijmegen beek-12
trage tocht nijmegen beek-13
trage tocht nijmegen beek-14
trage tocht nijmegen beek-15
trage tocht nijmegen beek-16
trage tocht nijmegen beek-17
trage tocht nijmegen beek-18
trage tocht nijmegen beek-19
trage tocht nijmegen beek-20
trage tocht nijmegen beek-21
trage tocht nijmegen beek-22
trage tocht nijmegen beek-23
trage tocht nijmegen beek-24
trage tocht nijmegen beek-25
trage tocht nijmegen beek-26
trage tocht nijmegen beek-27
trage tocht nijmegen beek-27a
trage tocht nijmegen beek-28
trage tocht nijmegen beek-29
trage tocht nijmegen beek-30
trage tocht nijmegen beek-31
trage tocht nijmegen beek-32
trage tocht nijmegen beek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy