Trage Tocht Ooijpolder & Bisonbaai | Wandeling van Nijmegen naar Beek

Trage Tocht Ooijpolder van Nijmegen naar Beek Wat een heerlijke, afwisselende tocht! Na het levendige centrum van Nijmegen loop je langs de Waalkade met z’n mooie terrasjes. Daarna duik je de uiterwaarden van de Waal in via struinpaadjes. Ruimte en stilte vind je in de Ooijpolder. En daarna krijg je nog boerenland en bronnenbos. Te veel van het goede? Nee: graag meer van dit soort tochten! Frankwandelt-rating AAA+.

Kies een mooie dag

Je wandelt vooral door open, weids gebied. En dan wil je natuurlijk van vergezichten over de Waal genieten. Daarom verdient deze prachtige wandeling een mooie, zonnige dag. Is het druilerig? Ga dan lekker de bossen in.

Trage Tocht versus Groene Wissel

Hoewel de Groene Wissel door het Rijk van Nijmegen nog meer afwisseling kent (die duikt de bossen in en klimt de Duivelsberg op), vind ik deze Trage Tocht een stuk mooier. Meer onverharde paden, minder herrie, meer genieten.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trage Tocht Ooijpolder van Nijmegen naar Beek

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingNijmegen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 88/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Van het station loop je naar het drukke centrum van Nijmegen. Dat is misschien even doorbijten, maar je komt ook over de Grote Markt, met z’n leuke terrasjes. Doe je toch eerst even een koffietje?

Antieke scheepjes & mooie mensen

Dat koffietje-op-een-terras kun je ook pakken langs de Waalkade, waar je al snel een stuk langsloopt. Antieke scheepjes liggen daar aangemeerd. En mooie mensen zijn aan het flaneren (onder wie ik).

Te weinig ogen

Over kleine struinpaadjes wandel je door de bush bush van de Ooijpolder, steeds met zicht op de Waal. En dat is puur genieten, want er vaart nogal wat voorbij aan prachtige jachten en volgeladen binnenvaartschepen. Aan de andere kant smeekt de weidse Ooijpolder om aandacht, zodat je ogen tekort komt.

Ooijpolder

De polder is vooral bekend om zijn mooie rivierenlandschap en is een vogelparadijs met zeldzame vogels zoals steltkluut, zeearend, aalscholver en ooievaars. Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken gebouwd. Nu is er een afwisseling van meertjes, dijkhuisjes, lanen, weiden, moerassen, stuifduinen en (Ooij)bossen.

't Roosje van Ooij

Ben je (alweer) toe aan koffie? Dan is het terras van 't Roosje van Ooij een aanrader. Je zit daar zo lekker rustig. En de bediening is zo supervriendelijk. Het betoverende uitzicht over de Ooijpolder krijg je er gratis bij. Lekker even genieten.

Ruig gebied

Je wandelt verder over de vlakte van de Groenlanden, een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Het struinen wordt hier soms wel erg letterlijk genomen: ik moest me door dicht, manshoog koolzaad worstelen. Leuk!

Bisonbaai

Bijzonder is ook de Bisonbaai, waar gallowayrunderen, wilde konikpaarden en nudisten schouder aan schouder naakt recreëren. Ik zag nog wat jonkies (runderen, niet nudisten), scherp in de gaten gehouden door paps en mams.

Oortjeshekken & boerenland

Bij het monumentale hotel-restaurant-café Oortjeshekken (uit 1600) kun je op het schitterende terras even bijtanken voor deel twee van de wandeling. Dat heeft een ander karakter. De rivier laat je achter je, en je betreedt boerenland. Je klimt hekjes over, zoekt je weg door weilanden, af en toe gadegelagen door een eenzame koe die je vragend aankijkt.

Kerkje van Persingen

Via een aaneenschakeling van superstille boerenlandpaden loop je richting het fraaie kerkje van Persingen dat al een tijdje naar je wuift. De geschiedenis van het kerkje gaat terug tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v). Je komt er langs tegen het eind van deze mooie wandeling.

Trekpontje over het Zwanenbroekje

Verderop kom je bij nog iets leuks: via een pontje trek je jezelf naar de overkant van het Zwanenbroekje, een moerassig meertje. De wandeling blijft mooi tot de laatste snik, want je gaat ook nog de dichte, schaduwrijke bossen bij Beek in. Via onverharde paden door de Benedenpolder bereik je Beek, terwijl je hoofd suist van al dat moois dat je onderweg bent tegengekomen.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling – 15 juli 2017


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling – 20 maart 2014

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: Trage Tochten, 15-20 km, Rijk van Nijmegen, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!