Leuke Trage Tocht door het Lunterse Buurtbos – een veel te bescheiden naam voor dit prachtige, glooiende bos. Tussen de bomen zigzag je over onverharde paadjes. En nog leuker: je struint op de grens van bos en boerenland. Het middelpunt van Nederland vind je op je pad, en dat melken ze hier toeristisch enorm uit. Gelukkig mag dat mag de pret niet drukken.
Vanaf het station wandel je zo het Lunterse Buurtbos in. Een leuk bos. Maar nog veel leuker: het Buurtbos is van de inwoners van Lunteren. Dat zit zo. Tot 1890 was het hier nog woest en ledig. De inwoners van Lunteren waren eigenaar van het gebied maar ze wilden hun waardeloze grond helemaal niet.
De plaatselijke notaris J.H.Th.W. van den Ham, bijgenaamd ‘De Oude Notaris’, had een plan uitgedokterd om een groot bos aan te leggen. De inwoners konden hun lapje grond aan hem kwijt, voor 50 gulden per hectare. De inwoners waren daar happig op, en de notaris plantte rond het jaar 1890 zijn bos.
Een bijzonder bos werd het. Met paden en lanen in de vorm van een twijg met bladeren. In totaal plantten ze 700.000 bomen. De Oude Notaris overleed in 1912 en toen bleek in zijn testament dat hij het complete Buurtbos weer teruggaf aan de Lunterse gemeenschap. Aardig hè?
Lekker afwisselend lopen is het hier. De bossen glooien lekker, de paadjes zijn smal en onverhard. Je wandelt hier op het randje van de bosrijke Veluwe, met in het westen de Gelderse Vallei waar je af en toe mooi op uitkijkt.
Al na een kilometer of 5 kom je langs de Lunterse Boer, en daar is het op het terras goed koffie drinken. Nog dichtere bossen duik je in, die bij de Galgenberg echt heuvelachtig worden. Bovenop die Galgenberg vind je uitzichttoren De Koepel die daar in 1913 is neergeplant. Soms is De Koepel, een rijksmonument, geopend en kun je hem beklimmen. Dat geluk heb ik natuurlijk weer niet.
Langs bosranden ga je nu, met naast je open boerenland. Bijzonder aangename wandelkilometers, met soms prachtige uitzichten. Bij het grote Wekeromse Zand vind je bos, heide en akkers, plus een uniek zandverstuivingsgebied met mooie vennetjes. Helaas ga je het Wekeromse Zand niet in, maar loop je een paar kilometer langs een tamelijk saai fietspad en zie je het Wekeromse Zand tussen de bomen door schemeren. Ook leuk.
Dan kom je bij ‘Het middelpunt van Nederland’. Het kan je niet zijn ontgaan dat ze daarover flink opscheppen. Overal zie je dat op grote borden staan. En op de enorme zwerfkei die het geografisch midden van ons land markeert. Of dat echt zo is, is overigens flink voor discussie vatbaar, lees ik op allerlei sites van mensen die erover nagedacht hebben.
Aan die zwerfkei kleeft trouwens een aardige anekdote. Op 1 april (!) 1980 werd de kei door studenten van de Landbouwhogeschool in Wageningen 'gekaapt' en naar de Markt van Wageningen gebracht. Aan de pers lieten ze weten dat het Middelpunt door gaswinningen in Noord Nederland naar het zuiden verschoven was. En dus in Wageningen was komen te liggen.
Later heroverde een Scoutinggroep uit Lunteren de kei. Ze brachten hem terug naar Lunteren. Later barstte de steen helaas, waarschijnlijk door al dat gesol. Hij werd in 2002 vervangen door de huidige kei. Maar dit geheel terzijde. Het is al met al een keigave wandeling, en daar gaat het natuurlijk om.
Over de Goudsberg wandel je tot slot, en hier wordt het nog even onwijs genieten. Over een bloedmooi fietspaadje golf je op en neer en heen en weer langs de bosrand met tussen de hoge bomen prachtige uitzichten op akkers en weilanden. En dan komt Lunteren weer in zicht. Jammer.
Deze wandeling heb ik in juli 2017 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!