natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingLunteren (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Leuke Trage Tocht door het Lunterse Buurtbos – een veel te bescheiden naam voor dit prachtige, glooiende bos. Tussen de bomen zigzag je over onverharde paadjes. En nog leuker: je struint op de grens van bos en boerenland. Het middelpunt van Nederland vind je op je pad, en dat melken ze hier toeristisch enorm uit. Gelukkig mag dat mag de pret niet drukken.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Lunterse Buurtbos: van de Lunterenaren

Vanaf het station wandel je zo het Lunterse Buurtbos in. Een leuk bos. Maar nog veel leuker: het Buurtbos is van de inwoners van Lunteren. Dat zit zo. Tot 1890 was het hier nog woest en ledig. De inwoners van Lunteren waren eigenaar van het gebied maar ze wilden hun waardeloze grond helemaal niet.

50 gulden per hectare

De plaatselijke notaris J.H.Th.W. van den Ham, bijgenaamd ‘De Oude Notaris’, had een plan uitgedokterd om een groot bos aan te leggen. De inwoners konden hun lapje grond aan hem kwijt, voor 50 gulden per hectare. De inwoners waren daar happig op, en de notaris plantte rond het jaar 1890 zijn bos.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

700.000 bomen

Een bijzonder bos werd het. Met paden en lanen in de vorm van een twijg met bladeren. In totaal plantten ze 700.000 bomen. De Oude Notaris overleed in 1912 en toen bleek in zijn testament dat hij het complete Buurtbos weer teruggaf aan de Lunterse gemeenschap. Aardig hè?

Veluwe & Gelderse Vallei

Lekker afwisselend lopen is het hier. De bossen glooien lekker, de paadjes zijn smal en onverhard. Je wandelt hier op het randje van de bosrijke Veluwe, met in het westen de Gelderse Vallei waar je af en toe mooi op uitkijkt.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Op de koffie bij de Lunterse Boer

Al na een kilometer of 5 kom je langs de Lunterse Boer, en daar is het op het terras goed koffie drinken. Nog dichtere bossen duik je in, die bij de Galgenberg echt heuvelachtig worden. Bovenop die Galgenberg vind je uitzichttoren De Koepel die daar in 1913 is neergeplant. Soms is De Koepel, een rijksmonument, geopend en kun je hem beklimmen. Dat geluk heb ik natuurlijk weer niet.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Wekeromse Zand (laat je rechts liggen)

Langs bosranden ga je nu, met naast je open boerenland. Bijzonder aangename wandelkilometers, met soms prachtige uitzichten. Bij het grote Wekeromse Zand vind je bos, heide en akkers, plus een uniek zandverstuivingsgebied met mooie vennetjes. Helaas ga je het Wekeromse Zand niet in, maar loop je een paar kilometer langs een tamelijk saai fietspad en zie je het Wekeromse Zand tussen de bomen door schemeren. Ook leuk.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Middelpunt van NL

Dan kom je bij ‘Het middelpunt van Nederland’. Het kan je niet zijn ontgaan dat ze daarover flink opscheppen. Overal zie je dat op grote borden staan. En op de enorme zwerfkei die het geografisch midden van ons land markeert. Of dat echt zo is, is overigens flink voor discussie vatbaar, lees ik op allerlei sites van mensen die erover nagedacht hebben.

Zwervende kei

Aan die zwerfkei kleeft trouwens een aardige anekdote. Op 1 april (!) 1980 werd de kei door studenten van de Landbouwhogeschool in Wageningen 'gekaapt' en naar de Markt van Wageningen gebracht. Aan de pers lieten ze weten dat het Middelpunt door gaswinningen in Noord Nederland naar het zuiden verschoven was. En dus in Wageningen was komen te liggen.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Keigave wandeling

Later heroverde een Scoutinggroep uit Lunteren de kei. Ze brachten hem terug naar Lunteren. Later barstte de steen helaas, waarschijnlijk door al dat gesol. Hij werd in 2002 vervangen door de huidige kei. Maar dit geheel terzijde. Het is al met al een keigave wandeling, en daar gaat het natuurlijk om.

Trage Tocht Lunteren | Lunterse Buurtbos & Goudsberg

Goudsberg: onwijs genieten

Over de Goudsberg wandel je tot slot, en hier wordt het nog even onwijs genieten. Over een bloedmooi fietspaadje golf je op en neer en heen en weer langs de bosrand met tussen de hoge bomen prachtige uitzichten op akkers en weilanden. En dan komt Lunteren weer in zicht. Jammer.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Wandelgids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’

Deze Trage Tocht is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs. Met 20 dagtochten van 15km over ongebaande paden. Zandpadgarantie: 90%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Veluwe, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>