Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek
Gelderland – Trage Tocht – 18km

Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek
Gelderland – Trage Tocht – 18km

Trage Tocht Loenen: Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Mooie wandeling met water in de hoofdrol: sprengen, beken en het lommerrijke Apeldoorns kanaal. Deze Trage Tocht bestaat uit twee lussen die samenkomen in het oude Veluwse dorp Loenen. Gaat de noordelijk lus door uitgestrekt bos, de zuidelijke voert je over open boerenland. Lekker veel variatie dus!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Veel klaterende beekjes
  • Lommerrijke Apeldoorns Kanaal
  • Natuurtuin Harmanahof
  • Boerenland van Loenense Enk
  • Kasteel ter Horst
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wielrenners & appeltaart

Bij de start in Loenen gaan we gelijk maar aan de koffie en appeltaart (geen toppertje helaas), want de rest van de wandeling is horecaloos. Op mooie weekenddagen overspoelen grote groepen wielrenners het terras. Stoere fietsmannen, een enkele stoere fietsvrouw.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Natuurtuin Harmanahof

We lopen Loenen uit en komen al snel bij de heerlijke natuurtuin Harmanahof. Samen met fladderende vlinders, zoemende bijen en een stel herriekikkers genieten we volop van de wildebloemenzee. Eigenaresse Harmana Kolkmeijer wilde hier een vlindertuin aanleggen. Ze overleed in 1996 en schonk de tuin aan Natuurmonumenten. Nu mag de natuur lekker haar gang gaan.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Langs de Vrijenbergerspreng

We arriveren bij de Vrijenbergerspreng. Een spreng is een gegraven beek. Ze werden op de Veluwe gebruikt om watermolens aan te drijven, papier te maken en wasserijen van water te voorzien. De Vrijenbergerspreng is een uitzondering: hij werd in 1875 gegraven om het Apeldoorns Kanaal (waar je later langs komt) van water te voorzien.

Klaterende watervalletjes

Langs het aarden paadje volg je de beek die meters lager langszij kabbelt. Mooi gezicht. Verderop komen we langs een plek waar de beek een meter of 7 met klaterende watervalletjes de diepte in verdwijnt. OK, de Niagara Falls is het niet, toch leuk gedaan.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Spoorlijn Dieren-Apeldoorn

Je kruist een éénbaans spoorlijntje, in 1887 aangelegd door Koning Willem III. Deze spoorlijn Dieren-Apeldoorn was bestemd voor personen- en goederenvervoer. Zo konden ze hout uit de Veluwse bossen vanaf station Loenen per trein via Dieren naar Limburg vervoeren. Daar konden de mijnen het goed gebruiken. De trein vervoerde ook veel papier.

Toeristisch stoomtreintje

In 1950 is de lijn opgeheven: hij was niet meer rendabel. Het Loenense stationsgebouw is gesloopt. De oude wagons zijn op het spoor blijven staan. Sinds 1975 rijdt de Veluwse Stoomtrein Maatschappij in de zomer met een toeristisch stoomtreintje over de lijn.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Lommerrijke Apeldoorns Kanaal

Een mooie eikenlaan brengt ons bij het Apeldoorns Kanaal, dat ik al ken van de verdwenen NS-wandeling Laag-Soeren. Een mooi, lommerrijk kanaal, met overhangende bomen en helaas een vrij drukke weg aan de overkant.

Loenense Enk: gouden velden

Dan voert de Trage Tocht door halfopen boerenland rond Veldhuizen. En nog een mooie eikenlaan brengt je bij de Loenense Enk. Hier liggen van oudsher al akkers waar ze rogge, haver en boekweit teelden. Destijds kon je over gouden velden van graan en bloeiende akkerkruiden de kerktoren van Loenen in de verte zien. En het leuke is: dat is nog steeds zo.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Brandrode runderen (mét www)

Loenen door is even een moetje, maar na een kilometer wandelen we door open velden zo ver ons oog reikt. Oude boerderijen, gelukkige paarden, een schitterende villa aan de bosrand met een troepje brandrode runderen ervoor. Je zou er bijna relaxt van worden. Trouwens: die brandrode runderen, dat is een bijzonder ras. Geloof het of niet, maar ze hebben zelfs een eigen website: Hetbrandroderund.nl.

Glooiend landschap

Gekker moet het niet worden. En dat wordt het ook niet. De wandeling kabbelt lekker door langs de rand van de Veluwezoom. Met prachtige panorama’s over weids landschap dat opeens aardig aan het glooien is. Over hobbelige paadjes langs maisvelden, goudgeel graan en bloemrijke akkerranden zijn we in een mum van tijd weer in Loenen.

Trage Tocht Loenen | Vrijenbergerspreng, Veldhuizen & Bruisbeek

Kasteel ter Horst: waar-o-waar?

O ja: we hebben nog uitgekeken naar het schilderachtige Kasteel ter Horst uit 1557, waar in de routebeschrijving sprake van is. Helaas niet gezien. Jammer, want we zijn dol op kastelen.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik in juni 2018 gedaan. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht loenen-10
trage tocht loenen-11
trage tocht loenen-12
trage tocht loenen-13
trage tocht loenen-14
trage tocht loenen-15
trage tocht loenen-16
trage tocht loenen-17
trage tocht loenen-18
trage tocht loenen-19
trage tocht loenen-20
trage tocht loenen-21
trage tocht loenen-22
trage tocht loenen-23
trage tocht loenen-24
trage tocht loenen-25
trage tocht loenen-26
trage tocht loenen-27
trage tocht loenen-28
trage tocht loenen-29
trage tocht loenen-30
trage tocht loenen-31
trage tocht loenen-32
trage tocht loenen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy