Trage Tocht Landgoed Hoekelum | Wandeling van Ede-Wageningen naar Wolfheze

Trage Tocht van Ede naar Wolfheze

Deze Trage Tocht begint al goed: je wandelt over het oude ENKA-terrein, industrieel erfgoed dat in de steigers staat. De façades van de oude fabrieken torenen spookachtig boven je uit. Na het prettige Landgoed Hoekelum volgt een afwisseling van velden, akkers en bossen, die half maart nog steeds winters kaal zijn. Het mooiste deel, het halfopen landschap rond Wolfheze, hapt lekker weg als toetje. Geen vlekkeloze route (lawaaiige snelweg, saai stuk langs spoor), maar je vermaakt je prima.

Concurrerende paden

Vanuit stations Ede-Wageningen en Wolfheze lopen drie concurrerende routes, die nog meer landschappelijk schoons in huis hebben:

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

ENKA-fabrieken

Trage Tocht van Ede naar WolfhezeDaar hou ik van: struinen over verlaten industrieterreinen met oude vervallen fabrieksgebouwen. Je fantasie de loop laten over de noeste arbeid die hier verricht is, de levens die hier geleefd zijn. Vlakbij het startpunt van deze route tref je zo’n verlaten fabrieksterrein, van ENKA.

Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem

In de fabrieken van ENKA, de voorganger van AKZO, werd sinds de jaren twintig kunstzijde geproduceerd (de afkorting staat voor Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem). De vraag naar kunstzijde ontwikkelde zich begin 1900 met een sneltreinvaart. ENKA besloot daarom een vier keer zo grote fabriek in Ede te bouwen. Het oog was op deze locatie gevallen vanwege het ‘zachte’ water in Ede, de relatief lage grondprijs en de ideale transportverbinding bij het spoor.

Rijksmonument

In april 2008 begon de sloop van de ENKA-gebouwen in Ede, om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Een aantal karakteristieke delen van de oude bebouwing is rijksmonument en wordt onderdeel van de nieuwe wijk.

Maand. Na maand. Na maand

Leuk weetje: de kunststof zemen van ENKA werden beroemd door een reclamespot, waarbij een glazenwasser een steeds langere baard kreeg, maar de zeem "Maand. Na maand. Na maand. Na maand." goed bleef: “Inderdaad, geen gaten!” Bekijk de commercial.


Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg

Echt een schitterend hotel op een toplocatie is Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg. Weergaloos uitzicht op Nederrijn en uiterwaarden. Krijgt van 726 gasten op Trivago.nl een 8,7: “Ruime en mooie moderne kamers, schitterende ligging. Het terras geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Leuke wandelroute in het bos gelijk naast het hotel.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!