De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingLaag-Soeren (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Download mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Tijdens deze Trage Tocht hadden wij gehoopt op adembenemende herfstkleuren. Dat viel een tikkeltje tegen. Want ook al is dit een bijna 100% boswandeling door Nationaal Park Veluwezoom, het bos bestaat hier grotendeels uit naaldbomen. En die doen niet aan herfst. Toch een lekkere wandeling.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Uitspanning De Harmonie

Op het terras van uitspanning De Harmonie in Laag-Soeren verheugen we ons op deze wandeling. Het terras is gezellig druk met vele stoere fietsmannen en een enkele stoere fietsvrouw. Die zullen we onderweg vaak tegenkomen, want steeds meer mountainbike-paden doorkruisen de uitgestrekte bossen in deze contreien.

Kerkje van Laag-Soeren

Vlak na de start komen we langs het kerkje van Laag-Soeren. Echt een snoepje, met z’n steile rode zadeldak en z’n karakteristieke grote ramen. Deze Hervormde Kerk is gebouwd in 1935 en werd vroeger Heidekapel genoemd.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Niet al te spannend bos

Bossen, daar zijn we voor gekomen, en bossen krijgen we. Ook al zijn ze in het begin nog weinig spannend. Een beetje rechttoe-rechtaan productiebos is het, met veel naaldbomen die akelig groen blijven. Maar de dennennaaldpaden veren lekker en de bomen filteren het zonlicht fraai. Ons hoor je (voorlopig) niet klagen.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Mulle zandpaden, heuvelende bossen

Na een paar kilometer wordt de Trage Tocht spannender. We kronkelen nu over mulle zandpaden door bossen die meer en meer heuvelen. Achter elke bochtje verwachten we een wild zwijn of een edelhert. Maar we zien alleen af en toe een pijlsnelle mountainbiker of een medewandelaar in het wild. Verder is het hier heerlijk stil.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Paddenstoelen & adelaarsvarens

Dan zet deze Trage Tocht een tandje bij. Heerlijke beukenbossen komen op ons pad, met hier en daar al wat paddenstoelen. Lage bosbessenstruiken en stervende adelaarsvarens geven kleur aan het bos dat mooier en mooier wordt. Landgoed Hof te Dieren heet het hier, en het is prachtig.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

De Jutberg beklimmen

Al moeten wíj nu een tandje bijzetten: de Trage Tocht begint akelig te klimmen. Het is hier zo steil dat het wel de Ardennen lijkt. De Jutberg heet deze kuitenbijter en onze conditie wordt op de proef gesteld. Slingerend, stijgend en dalend, half struikelend over boomwortels vorderen we door dicht bos. Wát een zalig paadje. Alleen daarom al zou je deze tocht moeten doen.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Soerense enk

Na een overdosis bos blijkt er toch nog zoiets als de buitenwereld te zijn. En die is ook al mooi hier. We wandelen dwars over de Soerense enk. Weilanden met veel paarden. Het terras van de Priesnitzhoeve dat er aanlokkelijk uitziet. Weidse uitzichten met – toch nog – herfstbossen aan de horizon.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Torentje van Priesnitz

In de verte zien we ook het Torentje van Priesnitz. Even later komen we er pal langs. Dit wonderlijke witte torentje is gebouwd rond 1860 ter ere van vier ‘watergeneeskundigen’, van wie Vincent Prießnitz - met een heuse ringel-s - er één is. In de 19e eeuw kreeg Laag-Soeren grote bekendheid als Nederlands eerste kuuroord. In het nabijgelegen badhuis kon je destijds een koudwatertherapie volgen.

Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel Trage Tocht Laag-Soeren | Veluwezoom & Twickel

Soerense spreng

Wij kiezen liever voor een warm bad. En dat krijgen we: we wandelen over een fraaie beukenlaan en langs de glasheldere Soerense spreng terug naar uitspanning De Harmonie. Toch nog een heerlijke dag al met al.

Wandelgids ‘Wandelen op de Veluwezoom’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen van ongeveer 15 kilometer over de ongebaande paden van dit schitterende Nationaal Park. Zandpadgarantie: 80%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, Veluwezoom

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>