Tijdens deze Trage Tocht hadden wij gehoopt op adembenemende herfstkleuren. Dat viel een tikkeltje tegen. Want ook al is dit een bijna 100% boswandeling door Nationaal Park Veluwezoom, het bos bestaat hier grotendeels uit naaldbomen. En die doen niet aan herfst. Toch een lekkere wandeling.
Op het terras van uitspanning De Harmonie in Laag-Soeren verheugen we ons op deze wandeling. Het terras is gezellig druk met vele stoere fietsmannen en een enkele stoere fietsvrouw. Die zullen we onderweg vaak tegenkomen, want steeds meer mountainbike-paden doorkruisen de uitgestrekte bossen in deze contreien.
Vlak na de start komen we langs het kerkje van Laag-Soeren. Echt een snoepje, met z’n steile rode zadeldak en z’n karakteristieke grote ramen. Deze Hervormde Kerk is gebouwd in 1935 en werd vroeger Heidekapel genoemd.
Bossen, daar zijn we voor gekomen, en bossen krijgen we. Ook al zijn ze in het begin nog weinig spannend. Een beetje rechttoe-rechtaan productiebos is het, met veel naaldbomen die akelig groen blijven. Maar de dennennaaldpaden veren lekker en de bomen filteren het zonlicht fraai. Ons hoor je (voorlopig) niet klagen.
Na een paar kilometer wordt de Trage Tocht spannender. We kronkelen nu over mulle zandpaden door bossen die meer en meer heuvelen. Achter elke bochtje verwachten we een wild zwijn of een edelhert. Maar we zien alleen af en toe een pijlsnelle mountainbiker of een medewandelaar in het wild. Verder is het hier heerlijk stil.
Dan zet deze Trage Tocht een tandje bij. Heerlijke beukenbossen komen op ons pad, met hier en daar al wat paddenstoelen. Lage bosbessenstruiken en stervende adelaarsvarens geven kleur aan het bos dat mooier en mooier wordt. Landgoed Hof te Dieren heet het hier, en het is prachtig.
Al moeten wíj nu een tandje bijzetten: de Trage Tocht begint akelig te klimmen. Het is hier zo steil dat het wel de Ardennen lijkt. De Jutberg heet deze kuitenbijter en onze conditie wordt op de proef gesteld. Slingerend, stijgend en dalend, half struikelend over boomwortels vorderen we door dicht bos. Wát een zalig paadje. Alleen daarom al zou je deze tocht moeten doen.
Na een overdosis bos blijkt er toch nog zoiets als de buitenwereld te zijn. En die is ook al mooi hier. We wandelen dwars over de Soerense enk. Weilanden met veel paarden. Het terras van de Priesnitzhoeve dat er aanlokkelijk uitziet. Weidse uitzichten met – toch nog – herfstbossen aan de horizon.
In de verte zien we ook het Torentje van Priesnitz. Even later komen we er pal langs. Dit wonderlijke witte torentje is gebouwd rond 1860 ter ere van vier ‘watergeneeskundigen’, van wie Vincent Prießnitz - met een heuse ringel-s - er één is. In de 19e eeuw kreeg Laag-Soeren grote bekendheid als Nederlands eerste kuuroord. In het nabijgelegen badhuis kon je destijds een koudwatertherapie volgen.
Wij kiezen liever voor een warm bad. En dat krijgen we: we wandelen over een fraaie beukenlaan en langs de glasheldere Soerense spreng terug naar uitspanning De Harmonie. Toch nog een heerlijke dag al met al.
Deze wandeling heb ik in september 2020 gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!