Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Trage Tocht Kasteel Doorwerth | Op de rand van de stuwwal

Trage Tocht Kasteel Doorwerth “Oogverblindend mooie route die het op de foto ook heel goed doet”, schrijft wandelaarster Arlette op Wandelzoekpagina.nl. Dat moeten mijn buurman Gerrit en ik natuurlijk gaan checken. “Zoals ik al had verwacht loop je deze route op een zondag niet in je eentje,” klaagt Arlette. Wij hebben meer geluk: op deze herfstige vrijdag is het heerlijk rustig. Frankwandelt-rating AAA+!

Kasteel Doorwerth: een ideaal begin

Beginnen bij een heus kasteel, zoals wij doen, heeft als voordeel dat je gelijk een hoogtepunt ‘in the pocket’ hebt. Want zo kun je Kasteel Doorwerth toch wel noemen. Het staat er schitterend bij, met z’n voeten pontificaal in de groene uiterwaarden van de Nederrijn. Sprookjesachtig is het, dit kasteel uit de 13e eeuw, gebouwd door ridder Berend.

Trage Tocht Kasteel Doorwerth

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingKasteel Doorwerth (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 86/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Berends website

Berend heeft een eigen website: www.berendridder.nl. Daar valt te lezen: “Welkom op de website van Berend Ridder. Grondverzet/loonwerken en groen voorzieningen. Wij zijn een een bedrijf in bovenstaande werkzaamheden in de breedste zin van het woord.” Of is dit toch iemand anders?

Oudste robinia van NL

Loop op de binnenplaats van het kasteel even naar de oudste robinia van Nederland, geplant in 1579. Een prachtig kunstwerk is het, dat ze met veel kunst-, vlieg- en stutwerk overeind houden. En als je er tijd voor hebt, ga dan langs bij de mooie moestuin, in 17de eeuwse stijl.

Moestuin met vergeten groenten

Zo’n 20 vrijwilligers verbouwen hier ‘vergeten’ groenten, zoals schorseneer, snijsla, snijbiet, pronkbonen, suikerwortel en rammenas. In de weekenden kun je de tuin bezoeken. In De Zalmen, de theeschenkerij van het kasteel, gebruiken ze de groenten in hun gerechten.

Stuwwal langs de Nederrijn

Maar Gerrit en ik zijn hier natuurlijk niet om kastelen te bewonderen. We zijn hier om keihard te wandelen. En dus klimmen we, na een prachtige slinger langs sappige weilanden, de stuwwal langs de Nederrijn op. En die stuwwal is mooooooi! Over smalle aarden paadjes wandelen we tussen herfstige stokoude eiken met wortelstelsels die hun best doen onze pootjes te lichten.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Landgoed Duno & Hunnenschans

Steil is die stuwwal. Op sommige stukken lopen we langs het randje en kijken we zo de diepte in. Verderop, op landgoed Duno, bereiken we een aantal uitzichtpunten. De Hunnenschans bijvoorbeeld, een aarden wal in de vorm van een ovaal. Daar kijken we akelig mooi uit over Rijn, Betuwe en de Arnhemse skyline. Bij helder weer zie je Duitsland in de verte. Overigens was op die Hunnenschans een burcht gevestigd die rond het jaar 1000 is verwoest.

Heveadorp & rubberbanden

Over een brede laan met bijzondere hagen en verderop gigantische rododendrons wandelen we over landgoed Duno. En we lopen het merkwaardige Heveadorp binnen. Dat is ontstaan in 1915 toen fabrikant Wilhelmi hier een rubberbandenfabriek bouwde.

Regen van herfstbladeren

Bij Westerbouwing, met z’n schitterend gelegen restaurant dat helaas gesloten is, zwaaien we de Rijn vaarwel en duiken we de bossen weer in. De route vervolgt over de riante bomenlanen van de landgoederen Laag en Hoog Oorsprong, die ons trakteren op een regen van herfstbladeren.

Kronkelende Wolfhezerbeek

Verderop wordt het mooier en mooier. Kilometerslang wandelen we nu langs de beddingen van de Wolfhezerbeek, een kronkelende sprengenbeek die grotendeels droog staat. Bijna onvoorstelbaar, maar in de 16de en 17de eeuw stonden hier tal van watermolens waarmee ze papier en koren vermaalden.

Natuurlijk weer die appeltaart

Let even op ‘De Duizendjarige Den’, een den die weliswaar geen 1000 maar toch wel een indrukwekkende 400 jaar op de teller had voor hij in 2006 z’n moede hoofd te rusten legde. Vlak daarna treffen we horeca op ons pad: Bilderberghotel Wolfheze. Klinkt veel minder leuk dan het is. Ze hebben een aangenaam café waar ze heerlijke appeltaart serveren.

Wodanseiken: een half millennium

En dan komt al snel weer een hoogtepunt in zicht: de Wodanseiken, gelegen langs het vervolg van de Wolfhezerbeek. Gelukkig hadden Gerrit en ik ze al een keer gezien, anders waren we zeker teleurgesteld geweest. Want die 500 jaar oude eiken zijn veel minder imposant dan hun naam en ouderdom doen vermoeden. Je zou er zo voorbijlopen.

Romantische landschapsschilders

Maar kijk er even naar door je oogharen. En stel je voor hoe het hier rond 1850 is geweest. Toen is namelijk de naam Wodanseiken bedacht door de romantische landschapsschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders. Groepjes kunstenaars van de Oosterbeekse School voor landschapsschilders hielden nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Ook Mauve en Mesdag waren van de partij.

Sinds de middeleeuwen

De Wodanseiken zijn wijd en zijd bekend. Voor Nederlandse begrippen zijn ze met hun halve millennium stokoud. In Engeland, Zweden en Duitsland staan eiken die ruim twee keer zo oud zijn. Echt bijzonder om even bij deze bomen te verpozen, ze aan te raken, en te beseffen dat ze er al sinds de middeleeuwen staan. Stiekem steek ik een verloren middeleeuws eikeltje in m’n zak.

Wolfhezerheide

Dat hoogtepunt is moeilijk meer te overtreffen. En dat gebeurt ook niet. Al blijft de wandeling buitengewoon aangenaam. We wandelen we langs de Wolfhezerheide en steken de heide dan dwars over. Na nog een flink boswandeling duiken we steil naar beneden naar het kasteel van ridder Berend.

hotel haarhuis01Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem. Krijgt van 2307 gasten op Trivago.nl een 8.1.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!