Trage Tocht Hof te Dieren | Carolinaberg en Middachten

Trage Tocht Hof te Dieren | Carolinaberg en Middachten Afwisselende wandeling over de landgoederen Hof te Dieren en Middachten. Brede beukenlanen voeren je door glooiende bossen. Dan verandert het wandeltoneel: je komt bij het prachtige Kasteel Middachten, met z’n bijzondere tuin uit 1698. Een mooi natuurpad brengt je bij de weidse IJssel.

Hof te Dieren

Vanaf het station wandel je al snel door de uitgestrekte bossen van landgoed Hof te Dieren. In de 17e en 18e eeuw was dit landgoed één van de voornaamste bezittingen van de koninklijke familie. Nu kun je er prinsheerlijk wandelen, maar op een mooie zondag als vandaag zeker niet in je eentje. Reden: er lopen hier nogal wat wandelroutes, zoals de schitterende NS-wandeling Veluwezoom.

Bekijk NS-wandeling Veluwezoom >>

Trage Tocht Hof te Dieren | Carolinaberg en Middachten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingDieren (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Carolineberg: 14 bospaden

Over een stijgende, brede laan met oude beuken wandel je naar een mooi punt: de Carolinaberg, genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. Op de top komen liefst 14 bospaden bijeen. Goed voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. Met nogal wat medewandelaars puf ik even uit op de ronde bank met de rode beuk in het midden.

Kasteel Middachten

Met z’n allen dalen we weer af door verkoelende bossen. Totdat iedereen rechtdoor gaat en ik linksaf sla. En dan ben ik opeens helemaal alleen in het bos, samen met de vogels en... de muggen. Een lange afdaling plus wat spannende, weinig betreden kronkelpaadjes verder arriveer ik bij het mooi gelegen Kasteel Middachten, het hoogtepunt van de tocht.

Tussen Veluwezoom en moeras

Het statige kasteel ligt er schitterend bij, in een lus van de IJssel, tussen de hoge Veluwezoom en het lage moerassige land. De brede slotgracht is uiteraard rijkelijk voorzien van waterlelies. Al in 1190 stond hier een kasteel, maar het huis dat er nu staat is eind 17de eeuw gebouwd. Een lieve labrador houdt de wacht en doet net alsof hij gevaarlijk is.

25ste heer van Middachten

Het leuke is: Middachten functioneert nog altijd als landgoed, waar wordt gewoond en gewerkt. Het bestaat uit het kasteel met het park en tuinen, maar ook uit bossen, boerderijen en agrarische gronden. Het kasteel is al ruim 800 jaar familiebezit en is van generatie op generatie overgegaan. Momenteel zwaait hier de 25ste heer van Middachten te scepter.

 

‘Tuinen van Versailles’

Als ik er ben, is de Oranjerie open voor koffie en een taartje. Ook kan ik de prachtige tuinen bezoeken (6 euro). Die zijn al in 1698 aangelegd met de tuinen van Versailles als inspiratiebron. Soms organiseren ze concerten en rondleidingen door het kasteel. En je kunt er logeren in een van de stijlvol ingerichte kasteelkamers. Kijk voor openingstijden en meer informatie op de website.

Ellecom: lief dorpje

Met moeite maak ik me los van deze zalige plek. Over een prachtige eikenlaan langs een moerassige sloot gaat het verder, met af en toe mooie doorkijkjes over de achterliggende akkers van het landgoed. Na wat slingers over het kasteelpark plus wat oude boerderijen arriveer ik in het lieve dorpje Ellecom met z’n mooie huisjes.

Tufstenen dorpskerkje

Met zicht op het tufstenen dorpskerkje in Romaanse bouwstijl uit de 12de eeuw peuzel ik m’n boterham op. En ik loop daarna nog even over het kleine begraafplaatsje, met z’n verzakte grafstenen plus een grafkruis uit 1575.

Naar de IJssel

Na een wat minder traject langs een drukke weg slaat de Trage Tocht de Natuurwandelroute Twickel in. Een lekker grassig pad langs een bloemrijke haag met stekelige bramenstruiken. Zoemende bijen, fladderende vlinders en een pad dat golft door boerenland richting de IJssel.

Heen en weer

Als uitsmijter krijg ik zicht op het weidse water van de breede rivier die traag door oneindig laagland gaat. En zie ik hoe het veerpontje heen en weer vaart. Waarbij ik direct aan drs. P moet denken, met z’n briljante tekst:

“We zijn hier aan de oever van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland”

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, Veluwezoom

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!