De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHoenderloo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Mooi wandeling door de uitgestrekte Veluwse bossen bij Hoenderloo. Je wandelt over oude eiken- en beukenlanen langs rustgebieden voor het wild. Halverwege wandel je het bos uit en je beklimt de ‘hoogvlakte’ van de Braamberg, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze tocht. De vergezichten richting Kootwijkerzand en het markante Radio Kootwijk zijn adembenemend.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoenderlose bos

Vanaf bushalte Centrum wandel je zo het Hoenderlose bos in. De tocht voert vrijwel direct over prachtige lanen met oude eiken en beuken, die eind oktober al aardig in herfsttooi zijn. Eigenaar van het bos is Staatsbosbeheer en die maakt het zichzelf wel erg gemakkelijk: de natuur mag helemaal z’n eigen gang gaan.

Edelherten & wilde zwijnen

En dus vind je nogal wat afgestorven bomen langs je pad. Ideale huisvesting voor diertjes als hermelijnen, marters en eekhoorns. Grote dieren kun je hier ook treffen: er zwerven veel edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen door de bossen. Om die te spotten heb je wel een rustige dag nodig, en het liefst ook avondschemering.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Vals plat

Rustig is het hier wel, al kruisen wat onvermijdelijke mountainbikers m’n pad, plus een vrolijke colonne ruiters te paard. Maar kilometerslang kom ik ook geen mens tegen. Zwaar lopen is het over de zandpaden, die – heel vals – voortdurend aan het stijgen zijn.

Zandverstuiving

Dan opent het bos zich voor een flinke zandverstuiving, mooi afgebiesd met herfstige struiken en zilveren berkjes. Door het zand ploegend geniet ik met volle teugen. En net als ik genoeg krijg van al dat zandhappen, schiet de Trage Tocht een schitterend smal paadje in. Hoge struiken en diepgroene dennen aan weerszijden lijken me geheel te omhullen.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Braamberg & Hoog Buurlose Heide

Verderop wacht het hoogtepunt van deze tocht: de Braamberg, 76 meter boven NAP. Berg is een groot woord, het is eerder een hoogvlakte op de Hoog Buurlose Heide die meer uit pijpenstrootje dan uit heide bestaat. Een mooi pad leidt je in weidse slingers de golvende vlakte over, en trakteert je op vergezichten over de ommelanden. In de verte rijst het markante gebouw van Radio Kootwijk hoog op uit het landschap.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Kootwijkerzand

Echt magnifiek, die uitzichten. In de verte vang je nog een glimp op van het Kootwijkerzand. Stuifzand, mooie uitzichten, totale rust – heeft een mens nog meer nodig? Een bankje om m’n lunch te verorberen misschien? En verdomd, dat is er óók nog. Genietend van het uitzicht hap ik in een boterham met pindakaas.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Het Mirakel van Dabbelo

Hier op de Braamberg lag in de zesde eeuw na Christus een nederzetting, waarschijnlijk met de naam Dabbelo. Dat dorpje is volledig onder het zand verdwenen, een soort Veluwse Atlantis dus. Iemand uit Hoenderloo heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Het Mirakel van Dabbelo’. Weliswaar in een oplage van 40 exemplaren, maar toch.

Beuken- en eikenlanen

Fantaserend over de verzwolgen nederzetting onder mijn voeten daal ik de Braamberg af. En even verder slokken de dichte bossen me weer op. De tocht vervolgt over de ene schitterende beukenlaan na de andere prachtige eikenlaan. Rustgebieden voor het wild zie ik aan weerszijden. Het verlangen om die te betreden weersta ik manmoedig, want dat wild heeft z’n slaap keihard nodig.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Groote Bulten & Wolfsgat

De route komt langs bosgebiedjes met grappige namen als Groote en Kleine Bulten en Wolfsgat. Via de Struikberg voert de wandeling terug naar de bewoonde wereld. En daar krijg je nog een mooie uitsmijter: de gebouwen van de Hoenderloo Groep, een instelling die jongeren vooruithelpt in het leven.

De Heibult: het loerhuis

Mooiste gebouw is De Heibult uit 1903. Deze statige villa deed vroeger dienst als directeurswoning. De woning ligt op een heuvel, en vanuit z’n woning kon de directeur het hele terrein in het snotje houden. Reden waarom de jongeren het ook wel ‘het loerhuis’ noemden.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Het witte kerkje op de bult

Verderop kom je bij nog iets bijzonders: de witgepleisterde Heldringkerk, omgeven door hoge eiken. Dorpelingen noemen het ook wel ‘het witte kerkje op de bult’.

Verwaarloosde jongens

De kerk werd rond 1857 gebouwd op initiatief van predikant Otto Gerhard Heldring. Die bekommerde zich over het lot van de armen. Hij bouwde een school, sloeg een waterput en nam het initiatief voor een tehuis voor verwaarloosde jongens, de voorloper van de latere Hoenderloo Groep.

Trage Tocht Hoenderloo | Hoenderlose bos & Braamberg

Neem een lunchpakket mee

Mooie, gevarieerde tocht al met al. Alleen in Hoenderloo vind je horeca, dus neem een lunchpakket mee voor onderweg. En mijn tip voor een lunchplek is natuurlijk dat bankje bovenop de Braamberg.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>