De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingBerg en Dal (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Topwandeling die volkomen recht doet aan de grote schatten van het Rijk van Nijmegen. Het Filosofendal, de Elyzeese velden (die naam alleen al...), de Meiberg – ze passeren allemaal de revue. De kracht van deze Trage Tocht: hij leidt je ook over onbekende paadjes en biedt als uitsmijter de glooiende velden van landgoed Holthurnsche Hof. Frankwandelt-rating AAA+.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijna even mooi als de N70

Heb je de onovertroffen wandelroute N70 ooit gelopen? Dan zullen sommige paadjes je bekend voorkomen. De route volgt deels het N70-traject. Deze Trage Tocht is bijna even mooi. Mijn recept voor je wandelmenu: loop ze allebei, de één in het voorjaar, de ander in het najaar. En je goede humeur is gegarandeerd in beide jaargetijden.

Bekijk wandelroute N70 >>

Bloedstollende afdaling...

Vanaf pannenkoekenrestaurant de Heksendans (geen topper...) wandel je al snel de schitterende bossen van Berg en Dal in. En direct merk je waar die naam vandaan komt: na een bloedstollende afdaling moet je gelijk overschakelen op de klimstand. En eigenlijk gaat dat de hele wandeling zo door.

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Voortdurend vakantiegevoel

De 12 kilometer van deze wandeling zijn dan ook pittige kilometers. Hij is ook langer, zag ik op mijn GPS: eerder 15 kilometer. En voortdurend gaat de Trage Tocht op en neer. Maar klagen hoor je mij niet. Het gebied is even on-Nederlands mooi als Zuid-Limburg. Sommige paadjes doen me aan de Ardennen denken, andere weer aan Frankrijk. Een vakantiegevoel ligt voortdurend op de loer.

Wandeltherapie in het Filosofendal

De bossen waar je doorheen komt zijn oud en gevarieerd. En dat trekt weer vogels van allerlei pluimage. Een tuinfluiter hoor ik opbieden tegen een zwartkop-met-adhd. In het Filosofendal wandel ik langs een klaterende bronbeekje dat het Wylerbergmeer voorziet van spatzuiver water. En bewonder ik de overweldigende bloemenrijkdom die dat met zich meebrengt. Vlinders, libellen en waterjuffers dartelen rond m'n hoofd dat langzaam tot rust komt. Wandeltherapie in optima forma.

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Rijk van Nijmegen

De route voert langs de mooiste plekjes van het Rijk van Nijmegen, een streek in Zuidoost Gelderland die aanschurkt tegen de Duitse grens. In dit heuvelachtige gebied wandel je over schilderachtige eiken- en beukenlanen. Vennen, moerasruigten, rivierduinen en landgoederen beconcurreren elkaar in schoonheid. Meidoorns staan schouder aan schouder met hazelaars.

Elyzeese velden

En Elyzeese velden liggen aan je voeten. Het zijn de glooiende akkers onderaan de Heerlijkheid Beek waar je zicht op hebt tijdens deze wandeling. Een prachtige Romeinse naam, die zoveel betekent als 'het verblijf van de gelukzaligen'. En gelukzalig voel ik me. Wat een uitzichten leveren de klimmetjes aan de noordkant van de route op! Over die Elyzeese velden richting de Waal en de uitgestrekte Ooijpolder.

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Vruchtbaar land, helder bronwater

Die Romeinen, je komt ze vaker tegen op deze tocht. Ze beschouwden de strategische ligging van de heuvelrug boven de rivieren als een ideale vestigingsplaats. Het land onder de heuvel was vruchtbaar en werd gevoed door helder bronwater. Een hemels gebied, en dat is het nog steeds.

De Boterberg (pufpuf)

Nog één keer klim ik puffend omhoog, de Boterberg op, met alweer fenomenale uitzichten. Dan gaat de Trage Tocht uit een ander vaatje tappen. De wandeling voert door de bossen langs de rand van ‘Museumpark Oriëntalis Heilig Land Stichting’. Hier krijgen de kuiten wat rust, want het terrein is een stuk vlakker. Al moet je na een paar kilometer de Meiberg ook nog even slechten (een klim van 60 meter).

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Landgoed Holthurnsche Hof

Mooie bospaden leiden me naar nog iets fraais: landgoed Holthurnsche Hof. Langs een heerlijke bosrand wandel ik, met zicht op glooiende akkers en velden vol tevreden koeien en paarden. Bij Hotel Holthurnsche Hof geeft een verliefd paartje elkaar net het ja-woord. En tegen deze heerlijke tocht kun je ook alleen maar JA zeggen.

Trage Tocht Berg & Dal | Filosofendal, Elyzeese velden & Meiberg

Tip voor taarten

Tip: als je een paar honderd meter voorbij punt 3 even van de route naar het dorpje Beek Ubbergen afdaalt (300 meter van de route af), kom je bij Hotel 't Spijker. Daar kun je op een superlekker terras prettig koffie met appeltaart nuttigen. Ter verhoging van de al uitbundige feestvreugde.

Prachtige gids: Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Deze heerlijke route staat in de schitterend uitgegeven gids 'Wandelen in het Rijk van Nijmegen' van routemakers Rob Wolfs & Rutger Burgers. Voor €16,95 krijg je 15 topwandelingen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Heuvels, vennen, wouden, rivieren: genieten. Mét 85% zandpadgarantie!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, 10-15 km, Rijk van Nijmegen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>