Mijn eerste Trage Tocht is gelijk een succes. Want wat is het prachtig hier op de Veluwe tussen Bennekom en Wageningen. Gevarieerde bossen wisselen af met schitterende beekdalen en akkers. Je komt zelfs door een heuse wijngaard. En dat alles voornamelijk over onverharde paadjes. Smaakt naar meer!
Elke week van deze herfst denk ik: nu zijn de bossen toch echt wel op hun hoogtepunt. Maar steeds kom ik erachter dat het nog mooier kan. Nog kleurrijker, nog overdadiger. Gelukkig was het somber weer, anders was het té mooi geweest (je kunt ook overdrijven).
Deze Trage Tocht – heerlijke naam overigens, ik ga gelijk een stuk langzamer lopen en meer genieten van de omgeving – voert door het heuvelachtige Bennekomse Bos op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je wandelt voornamelijk over kleine slingerpaadjes, die op deze zondag in de herfstvakantie wel druk belopen zijn en waar je behalve veel paddenstoelen ook nogal wat loslopende viervoeters treft.
Voor alle hondenbezitter: wees gerust, Frankwandelt loopt weliswaar los, maar hij bijt (meestal) niet.
'Het is niet mijn broer en toch is het de zoon van mijn vader.' In een grijs verleden amuseerde Willy Walden van het vermaarde duo Snip en Snap duizenden theaterbezoekers met dit raadseltje. Zou hij deze grap bedacht hebben in het Bennekomse bos, waar hij samen met z’n vrouw Aase Rasmussen graag wandelde? De laatste jaren van hun leven woonden Willy en Aase in Bennekom.
Nol in ’t Bos is ook vermaard: wijd en zijd bekend als hét bosrestaurant om even uit te puffen en van koffie met taart te genieten. Weet iedereen. Daarom was het op deze zondagmiddag stervensdruk. Doorgelopen dus, maar zeker een aanrader op doordeweekse dagen.
Halverwege de route komen we bij het Renkums beekdal. De smalle paadjes die langs en dwars over het beekdal voeren zorgen voor prachtige plaatjes. Het landschap is hier heuvelachtig en van grote schoonheid.
Maar die beekjes – de meeste in de 16e en 17e eeuw gegraven – zijn meer dan lekkere dingetjes. Ze hebben een lange geschiedenis als scheppende kracht voor de fabricage van papier. In deze omgeving stonden ooit zeven watermolens. Je zou het niet zeggen maar het was hier een bedrijvigheid van jewelste.
Een van die zeven molens heeft zelfs de twintigste eeuw gehaald en legde de basis voor de bekende papierfabrieken van Van Gelder. Hele generaties Renkenaren hebben in de papierindustrie hun brood verdiend.
De beken trekken behalve veel wandelaars, ook de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel (die beiden niet thuiswaren toen ik langskwam). Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland komt hier voor: het Goudhaantje. Ook de hort op toen ik traag langskwam.
Middenin het schitterend Renkumse beekdal sta je ineens oog in oog (ik wreef ze allebei even uit) met..... Afrikaanse beelden. Het is de beeldenexpositie van stichting African Art Promotion in een weiland op landgoed Quadenoord. Misschien niet een hele logische plek, maar wel verrassend, en er zitten echt schitterende beelden bij.
African Art Promotion heeft als doel het promoten van beeldende kunst uit Zimbabwe. Ze geven lezingen, houden workshops, en verkopen stenen sculpturen uit Zimbabwe. In het weiland staan werken van gevestigde namen als Bernard Matemera en Josiah Manzi schouder aan schouder met beelden van aanstormend talent. Sympa.
Voor wie al tijden een onbedwingbare lust voelt om met hamer en beitel een stuk steek te lijf te gaan: African Art Promotion organiseert op landgoed Quadenoord workshops beeldhouwen in serpentijnsteen. Onder leiding van Zimbabwaanse beeldhouwers ga je aan de slag. Weer eens wat anders dan macrameeën met mutsen, toch?
Nog zo’n verrassing op deze wandeling: je doorkruist een heuse wijngaard. Wijn? Op de Veluwe? Gek? Toch niet. Het betreft hier de Biologische Wijngaard Wageningse Berg, ruim twee hectare groot en sinds 1998 in bedrijf.
Hoofdras is de druif Regent, dat schijnt een echte krachtpatser te zijn met een behoorlijke dosis tannine. Op de Nederlandse Wijnkeuring winnen de wijnen elk jaar prijzen, dus met de kwaliteit zit het wel snor. Leuk om te weten is dat dit de eerste wijngaard in Nederland is die het EKO-keurmerk verwierf voor biologische wijn.
Uiteraard is de oogst in oktober al lang achter de rug. Maar in het wijnseizoen zijn er open proefdagen. Ik ga daar zeker een keer heen: lekker biologisch en gratis prijswinnende wijnen zuipen, wat wil een/deze mens nog meer?
Ga voor meer informatie over de wijngaard en voor het bestellen van wijnen naar de website (ik heb geen aandelen).
Deze wandeling heb ik gedaan in december 2012. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!