De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingBennekom (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

Mijn eerste Trage Tocht is gelijk een succes. Want wat is het prachtig hier op de Veluwe tussen Bennekom en Wageningen. Gevarieerde bossen wisselen af met schitterende beekdalen en akkers. Je komt zelfs door een heuse wijngaard. En dat alles voornamelijk over onverharde paadjes. Smaakt naar meer!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kleurrijke bossen (in de herfst)

Elke week van deze herfst denk ik: nu zijn de bossen toch echt wel op hun hoogtepunt. Maar steeds kom ik erachter dat het nog mooier kan. Nog kleurrijker, nog overdadiger. Gelukkig was het somber weer, anders was het té mooi geweest (je kunt ook overdrijven).

Tussen Veluwe & Gelderse Vallei

Deze Trage Tocht – heerlijke naam overigens, ik ga gelijk een stuk langzamer lopen en meer genieten van de omgeving – voert door het heuvelachtige Bennekomse Bos op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je wandelt voornamelijk over kleine slingerpaadjes, die op deze zondag in de herfstvakantie wel druk belopen zijn en waar je behalve veel paddenstoelen ook nogal wat loslopende viervoeters treft.
Voor alle hondenbezitter: wees gerust, Frankwandelt loopt weliswaar los, maar hij bijt (meestal) niet.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Raadsels in het bos

'Het is niet mijn broer en toch is het de zoon van mijn vader.' In een grijs verleden amuseerde Willy Walden van het vermaarde duo Snip en Snap duizenden theaterbezoekers met dit raadseltje. Zou hij deze grap bedacht hebben in het Bennekomse bos, waar hij samen met z’n vrouw Aase Rasmussen graag wandelde? De laatste jaren van hun leven woonden Willy en Aase in Bennekom.

Nol in ’t Bos

Nol in ’t Bos is ook vermaard: wijd en zijd bekend als hét bosrestaurant om even uit te puffen en van koffie met taart te genieten. Weet iedereen. Daarom was het op deze zondagmiddag stervensdruk. Doorgelopen dus, maar zeker een aanrader op doordeweekse dagen.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Renkums beekdal

Halverwege de route komen we bij het Renkums beekdal. De smalle paadjes die langs en dwars over het beekdal voeren zorgen voor prachtige plaatjes. Het landschap is hier heuvelachtig en van grote schoonheid.

Watermolens

Maar die beekjes – de meeste in de 16e en 17e eeuw gegraven – zijn meer dan lekkere dingetjes. Ze hebben een lange geschiedenis als scheppende kracht voor de fabricage van papier. In deze omgeving stonden ooit zeven watermolens. Je zou het niet zeggen maar het was hier een bedrijvigheid van jewelste.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Papierindustrie

Een van die zeven molens heeft zelfs de twintigste eeuw gehaald en legde de basis voor de bekende papierfabrieken van Van Gelder. Hele generaties Renkenaren hebben in de papierindustrie hun brood verdiend.

IJsvogel & goudhaantje

De beken trekken behalve veel wandelaars, ook de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel (die beiden niet thuiswaren toen ik langskwam). Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland komt hier voor: het Goudhaantje. Ook de hort op toen ik traag langskwam.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Afrikaanse kunst

Middenin het schitterend Renkumse beekdal sta je ineens oog in oog (ik wreef ze allebei even uit) met..... Afrikaanse beelden. Het is de beeldenexpositie van stichting African Art Promotion in een weiland op landgoed Quadenoord. Misschien niet een hele logische plek, maar wel verrassend, en er zitten echt schitterende beelden bij.

Beeldende kunst uit Zimbabwe

African Art Promotion heeft als doel het promoten van beeldende kunst uit Zimbabwe. Ze geven lezingen, houden workshops, en verkopen stenen sculpturen uit Zimbabwe. In het weiland staan werken van gevestigde namen als Bernard Matemera en Josiah Manzi schouder aan schouder met beelden van aanstormend talent. Sympa.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Workshops beeldhouwen

Voor wie al tijden een onbedwingbare lust voelt om met hamer en beitel een stuk steek te lijf te gaan: African Art Promotion organiseert op landgoed Quadenoord workshops beeldhouwen in serpentijnsteen. Onder leiding van Zimbabwaanse beeldhouwers ga je aan de slag. Weer eens wat anders dan macrameeën met mutsen, toch? Meer info op de leuke website.

Wijngaard

Nog zo’n verrassing op deze wandeling: je doorkruist een heuse wijngaard. Wijn? Op de Veluwe? Gek? Toch niet. Het betreft hier de Biologische Wijngaard Wageningse Berg, ruim twee hectare groot en sinds 1998 in bedrijf.

Trage Tocht Bennekom | Oostereng, Renkums beekdal & Wageningse Eng

Wijn in de prijzen

Hoofdras is de druif Regent, dat schijnt een echte krachtpatser te zijn met een behoorlijke dosis tannine. Op de Nederlandse Wijnkeuring winnen de wijnen elk jaar prijzen, dus met de kwaliteit zit het wel snor. Leuk om te weten is dat dit de eerste wijngaard in Nederland is die het EKO-keurmerk verwierf voor biologische wijn.

Wijnproeverij

Uiteraard is de oogst in oktober al lang achter de rug. Maar in het wijnseizoen zijn er open proefdagen. Ik ga daar zeker een keer heen: lekker biologisch en gratis prijswinnende wijnen zuipen, wat wil een/deze mens nog meer?

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de wijngaard en voor het bestellen van wijnen naar de website (ik heb geen aandelen).

Wandelgids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs. Met 20 dagtochten van 15km over ongebaande paden. Zandpadgarantie: 90%!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Prachtige gids: Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Deze heerlijke route staat in de schitterend uitgegeven gids 'Wandelen in het Rijk van Nijmegen' van routemakers Rob Wolfs & Rutger Burgers. Voor €16,95 krijg je 15 topwandelingen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Heuvels, vennen, wouden, rivieren: genieten. Mét 85% zandpadgarantie!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>