Trage Tocht Arnhem | Park Sonsbeek & schitterende landgoederen

Trage Tocht Arnhem door Park Sonsbeek, Warnsborn en Mariëndaal

De Veluwezoom heeft zich gehuld in een betoverend gewaad, het land ademt serene rust, mijn voetstappen kraken aangenaam. Wandelen in de sneeuw is altijd een bijzondere ervaring. De prachtige omgeving ten noorden van Arnhem geeft deze Trage Tocht nog extra cachet. Je wandelt door het schitterende Park Sonsbeek en over heerlijke landgoederen. Het landschap glooit, klaterende beekjes duwen ijspegels opzij, de wereld is witter dan wit. En soms glad. Ontdekte ik. AU!

Landgoederen

De landgoederen schitteren hier als diamanten aan een trouwring. Deze wandeling voert over negen stuks, waarvan sommige gesierd met een prachtig kasteel. Slagroom op de taart is de wandeling door het ‘berceau’ De Groene Bedstee, voor de gelegenheid met witte lakens opgemaakt. Slaap zacht.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Sonsbeek

Trage Tocht Arnhem door Park Sonsbeek, Warnsborn en MariëndaalArnhem is in 2009 uitgeroepen tot Groenste Stad van Europa. Een beetje overdreven misschien, maar de Gelderse hoofdstad telt wél dertien parken. Sonsbeek is het bekendste, met een schitterend landhuis, hertenpark, vijvers, fonteinen, een waterval en twee watermolens.

Parel in de Veluwezoom

Sonsbeek geldt als ‘Parel in de Veluwezoom’. Tijdens de voorlaatste ijstijd plooiden ijsmassa’s het landschap. Later blies de wind löss en dekzand op de hellingen. Zo ontstond een rijkgeschakeerd gebied met als levensader de Sint-Jansbeek die door Sonsbeek voert.

Molenaars & boeren

Sonsbeek is genoemd naar Anna van Sonsbeeck, die in de 17e eeuw een huis en een molen aan de beek bezat. Deze beek was vroeger vooral van economisch belang. Waar nu het park zich uitstrekt, woonden toen molenaars en boeren in nog bijna onontgonnen gebied. In de bossen werd gejaagd en op de heide graasden schapen. De molenaars hadden stuwvijvers aangelegd, als waterreservoir voor de molens.

Belvédère, Grote Waterval & Hertenkamp

De eigenaar van Sonsbeek, Baron Van Heeckeren, nam de bekende landschapsarchitect Zocher in dienst om zijn landgoed in Engelse landschapsstijl te hervormen: fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, schitterende waterpartijen, pittoreske bruggetjes. Uit zijn tijd stammen de Belvédère, de Grote Waterval en de Hertenkamp. De familie Van Heeckeren resideerde (=wonen, maar dan voor opscheppers) in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd.

Rijksmonument

In 1899 kocht de gemeente Arnhem landgoed Sonsbeek aan voor 1,1 miljoen gulden, de helft van de totale gemeentebegroting van dat jaar. Privaat landgoed werd openbaar park. Sindsdien is het openbaar genieten geblazen van groen, stilte, ruimte, uitzicht, kunst. Er wordt gesport, geluierd, gepicknickt, geschaatst, geflirt en geslenterd. Liefhebbers van openluchtconcerten, kunstmanifestaties en theaterfestivals komen vooral ’s zomers aan hun trekken. En nu er sneeuw ligt, rijden kinderen met hun ouders sleetje op de hellingen rond de Witte Villa. Sonsbeek kreeg in 1963 als eerste Nederlandse park de status van Rijksmonument.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!