• images/stories/header/rosandepad-schitterend-klompenpad-vanuit-oosterbeek-2100px.jpg

  Gelderland – Klompenpad – 13km

  Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

 • Rosandepad

  Gelderland – Klompenpad – 13km

  Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Het Rosandepad vanuit Oosterbeek is zeker een van de mooiste Klompenpaden. De maroonrode klompjes leiden je over de Hemelse Berg: heuvelende bossen met klaterende beekjes, romantische bruggetjes en statige beukenlanen. Verderop krijg je magnifieke uitzichten over de uiterwaarden van de Nederrijn. En tot slot brengt de Groene Bedstee je in verrukking. Frankwandelt-rating AAA+!

Aan de wandel

Wandelkaart route

Highlights van deze wandeling

 • Oude heuvelende bossen
 • Uiterwaarden van de Rijn
 • Romantische landgoederen
 • Lekkere horeca onderweg
 • Eeuwenoud kerkje
 • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vreemd startpunt

We starten bij het stationnetje van Oosterbeek, al is dit niet het officiële startpunt van het Rosandepad. Van de routemakers moet je eigenlijk nog een bus pakken naar het Airborne Museum, waar je officieel mag aftrappen. Waarom is me een raadsel. Beginnen bij het station is een stuk eenvoudiger, en ook nog volkomen CO2-OK.

Wandel-uitblinker

Het zij de routemakers vergeven. Ze schotelen ons vandaag namelijk een waanzinnig mooie route voor, die in elk jaargetijde tot de wandel-uitblinkers behoort. Vandaag, diep in de herfst, krijgt hij nog extra glans. Laagstaande zon schiet zachte stralen door heuvelachtige bossen en laat eeuwenoude eiken en beuken vuurrood vlammen. Puur genieten.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Power­shot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Park Hartenstein & Airborne Museum

Vanaf het stationnetje wandelen we over de brede beuken- en eikenlanen van de Bilderberg- en Sonnenbergbossen. In Park Hartenstein staan hoge mammoetbomen schouder aan schouder met eeuwenoude eiken. Langs villa Hartenstein komen we, waar het Airborne Museum is gevestigd.

Slag om Arnhem

In deze villa zetelde tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden. De Slag om Arnhem vond hier in de omgeving plaats. Een complete mislukking: de Duitse tegenstand was heftiger dan gedacht. Bovendien gooiden gebrekkige radioverbindingen roet in het eten. De geallieerden moesten al snel de aftocht blazen, en ruim 1700 gesneuvelde militairen achterlaten.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Café-restaurant Klein Hartenstein

Vandaag kun je je dat bijna niet voorstellen. Het is hier niet alleen prachtig, maar ook bijzonder vredig. Vlak achter de villa vinden we café-restaurant Klein Hartenstein. Een heerlijk etablissement voor koffie met appeltaart, met supervriendelijke bediening.

Maroonrode klompjes

Al snel stuiten we op het eerste maroonrode klompje dat ons gastvrij de weg wijst. Leuk: de routemakers hebben die kleur gekozen als eerbetoon aan de rode baret van de Engelse parachutisten in de strijd om de brug bij Arnhem, in september 1944.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Hemelse Berg & De Hel

Het klompje dirigeert ons de Hemelse Berg op, en dat betekent: flink klimmen, waarna we weer afdalen langs een diep ravijn. Een plek die bekendstaat als ‘De Hel’. Hier vonden Oosterbekers een schuilplaats tijdens de Slag om Arnhem.

Grothuisje met misbaksels

Echt idyllisch wordt het verderop, waar een klaterende sprengenbeek onze aandacht trekt. We lopen er een stuk langs, passeren een serie watervalletjes en snoeperige houten bruggetjes. Een ervan is bijzonder: het Grothuisje, gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen. Het was vroeger geliefd bij bezoekers van het landgoed; er zijn ontelbare ansichten van.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Oosterbeekse landschapsschilders

Dat de Hemelse Berg een schilderachtig gebied is, wisten ook de Oosterbeekse landschapsschilders die hier halverwege de 19de eeuw net als wij lange wandelingen maakten. Ongetwijfeld eindeloos filosoferend over het leven. Schilders als Willem Maris, Hendrik Willem Mesdag en Jan Toorop vormden hier de Oosterbeekse school, een van de oudste schilderskolonies van Nederland.

Nederrijn & uiterwaarden

Het romantische bos laten we achter ons en we krijgen zicht op de Nederrijn. Over een heerlijk kerkenpaadje wandelen we, met weidse zichten over de uiterwaarden en de zilveren rivier in de verte. Kikkerrijke slootjes trekken strakke lijnen door hobbelige velden met scheefgezakte knotwilgen en roerloze reigers. Af en toe wekt een dijkhuisje onze jaloezie op: je zult hier maar wonen.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Oude Kerk & knotlinde van 300 jaar

Verderop komt de Oude Kerk Oosterbeek in zicht, een van de oudste kerkjes van Nederland. Het pré-romaanse kerkje heeft 10 eeuwen op de teller. In de Slag om Arnhem deed het dienst als post voor de geallieerde Airborne-troepen waarbij het zwaar beschadigd raakte. Let ook even op de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.

Camping ‘Oosterbeeks Rijnoever’

Een grasdijk voert ons naar de spoorbrug over de Nederrijn. Op een bankje van de verlaten camping ‘Oosterbeeks Rijnoever’ strijken we neer voor de lunch. De camping is gesloten voor het winterseizoen, dus een kopje thee in restaurant La Cantina zit er helaas niet meer in.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Grazende koeien & ... kamelen

Verderop duiken we de spoorbrug onderdoor en we betreden de Rosande-polder, de naamgever van dit Klompenpad. We struinen langs weilanden met gezellig koeien, die door buiten te grazen keihard stikstof aan het reduceren zijn. In het aanpalende weiland zien we grazende kamelen.

Sjah van Oosterbeek

“Kamelen? WTF?” hoor ik je denken. Raar maar waar: hier in de Rosande-polder lopen al 30 jaar een stuk of 5 kamelen rond. Af en toe worden ze ingezet bij evenementen. In hun vrije tijd grazen ze in ons groene knollenland, intussen dromend van dorre woestijnen. De eerste kameel kreeg grote bekendheid toen benzinehandelaar Gerrit Driessen op z’n rug als ‘Sjah van Oosterbeek’ door het dorp paradeerde (bron: dagblad De Gelderlander).

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Groene Bedstee

Door felgeel bloeiende koolzaadvelden wandelen we Landgoed Mariëndaal op. Prachtige paadjes leiden ons weer naar de herfstbossen op de stuwwal. En dan komen we nog langs iets waarvan ik elke keer weer in verrukking raak: de Groene Bedstee.

Lelieblanke dames

Deze 300 meter lange tunnel van naar elkaar toe gegroeide beuken is een zogeheten ‘berceau’. In 1865 aangelegd voor adellijke vrouwen die hun huid niet aan de zon wilden blootstellen. Lelieblank wilden ze blijven, bruin worden was voor het plebs.

Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek Rosandepad: schitterend Klompenpad vanuit Oosterbeek

Airborne Begraafplaats

Langs de bosranden en de open velden van Landgoed Boschveld komen we nu. Vlak voor het station is een bezoek aan de indrukwekkende Airborne Begraafplaats aan te raden. Hier liggen de vele graven van de gevallenen van de Slag bij Arnhem, vaak jongens van 18, 19 jaar. We worden er stil van.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
klompenpad rosandepad-10
klompenpad rosandepad-11
klompenpad rosandepad-12
klompenpad rosandepad-13
klompenpad rosandepad-14
klompenpad rosandepad-15
klompenpad rosandepad-16
klompenpad rosandepad-17
klompenpad rosandepad-18
klompenpad rosandepad-19
klompenpad rosandepad-20
klompenpad rosandepad-21
klompenpad rosandepad-22
klompenpad rosandepad-23
klompenpad rosandepad-24
klompenpad rosandepad-25
klompenpad rosandepad-26
klompenpad rosandepad-27
klompenpad rosandepad-28
klompenpad rosandepad-29
klompenpad rosandepad-30
klompenpad rosandepad-31
klompenpad rosandepad-32
klompenpad rosandepad-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>


Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy