Het Rosandepad vanuit Oosterbeek is misschien wel het mooiste Klompenpad. Je wandelt door de heuvelende bossen van de Hemelse Berg. Klaterende beekjes, romantische bruggetjes en fraaie beukenlanen vind je op je pad. Verderop krijg je magnifieke uitzichten over de uiterwaarden van de Nederrijn. Kers op de taart: de Groene Bedstee. Frankwandelt-rating AAA+!
We starten bij het stationnetje van Oosterbeek, al is dit niet het officiële startpunt van het Rosandepad. Van de routemakers moet je eigenlijk nog een bus pakken naar het Airborne Museum, waar je officieel mag aftrappen. Waarom is me een raadsel. Beginnen bij het station is een stuk eenvoudiger, en ook nog CO2-OK.
Het zij de routemakers vergeven. Ze schotelen ons vandaag namelijk een waanzinnig mooie route voor, die in elk jaargetijde tot de wandel-uitblinkers behoort. Eerder liepen we hem in november, met bossen die in vuur en vlam leken te staan van de herfstkleuren. Maar ook nu in juni is het een juweeltje. Vindt ook deze slechtvalk die laag over onze hoofden vliegt.
Vanaf het stationnetje wandelen we over de brede beuken- en eikenlanen van de Bilderberg- en Sonnenbergbossen. In Park Hartenstein staan hoge mammoetbomen schouder aan schouder met eeuwenoude eiken. Langs villa Hartenstein komen we, waar het Airborne Museum is gevestigd.
In deze villa zetelde tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden. De Slag om Arnhem vond hier in de omgeving plaats. Een complete mislukking: de Duitse tegenstand was heftiger dan gedacht. Bovendien gooiden gebrekkige radioverbindingen roet in het eten. De geallieerden moesten al snel de aftocht blazen, en ruim 1700 gesneuvelde militairen achterlaten.
Vandaag kun je je dat bijna niet voorstellen. Het is hier niet alleen prachtig, maar ook bijzonder vredig. Vlak achter de villa vinden we café-restaurant Klein Hartenstein. Een heerlijk etablissement voor koffie met appeltaart, met supervriendelijke bediening.
Al snel stuiten we op het eerste maroonrode klompje dat ons gastvrij de weg wijst. Leuk: de routemakers hebben die kleur gekozen als eerbetoon aan de rode baret van de Engelse parachutisten in de strijd om de brug bij Arnhem, in september 1944.
Het klompje dirigeert ons de Hemelse Berg op, en dat betekent: flink klimmen, waarna we weer afdalen langs een diep ravijn. Een plek die bekendstaat als ‘De Hel’. Hier vonden Oosterbekers een schuilplaats tijdens de Slag om Arnhem.
Echt idyllisch wordt het verderop, waar een klaterende sprengenbeek onze aandacht trekt. We lopen er een stuk langs, passeren een serie watervalletjes en houten bruggetjes. Een ervan is bijzonder: het Grothuisje, gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen. Het was vroeger geliefd bij bezoekers van het landgoed; er zijn ontelbare ansichten van.
Dat de Hemelse Berg een schilderachtig gebied is, wisten ook de Oosterbeekse landschapsschilders die hier halverwege de 19de eeuw net als wij lange wandelingen maakten. Ongetwijfeld eindeloos filosoferend over het leven. Schilders als Willem Maris, Hendrik Willem Mesdag en Jan Toorop vormden hier de Oosterbeekse school, een van de oudste schilderskolonies van Nederland.
Het romantische bos laten we achter ons en we krijgen zicht op de Nederrijn. Over een kerkenpaadje wandelen we, met weidse zichten over de uiterwaarden en de zilveren rivier in de verte. Kikkerrijke slootjes trekken strakke lijnen door hobbelige velden met knotwilgen en roerloze reigers.
Verderop zie je de Oude Kerk Oosterbeek langs de uiterwaarden liggen. Het is een van de oudste kerkjes van Nederland, met tien eeuwen op de teller. In de Slag om Arnhem deed het pré-romaanse kerkje dienst als post voor de geallieerde Airborne-troepen waarbij het zwaar beschadigd raakte. Let ook even op de driehonderdjarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.
Een grasdijk voert ons naar de spoorbrug over de Nederrijn. Op een bankje van de verlaten camping ‘Oosterbeeks Rijnoever’ strijken we neer voor de lunch. De camping is gesloten in de winter, maar nu in de zomer kun je er een kopje thee drinken in restaurant La Cantina.
Verderop duiken we de spoorbrug onderdoor en betreden we de Rosande-polder, de naamgever van dit Klompenpad. We struinen langs weilanden met grazende koeien en zelfs kamelen. Die kamelen lopen hier al dertig jaar rond. De eerste kameel kreeg grote bekendheid toen benzinehandelaar Gerrit Driessen op z’n rug als ‘Sjah van Oosterbeek’ door het dorp paradeerde. Nu worden ze af en toe ingezet bij evenementen.
Door felgeel bloeiende koolzaadvelden wandelen we Landgoed Mariëndaal op. Prachtige paadjes leiden ons weer naar de bossen op de stuwwal. En dan komen we langs nog iets fraais: de Groene Bedstee. Deze driehonderd meter lange tunnel van naar elkaar toe gegroeide beuken is een zogeheten ‘berceau’. In 1865 aangelegd voor adellijke vrouwen die hun huid niet aan de zon wilden blootstellen, want bruin worden was voor het volk.
Langs de bosranden en de open velden van Landgoed Boschveld komen we nu. Vlak voor het station is een bezoek aan de indrukwekkende Airborne Begraafplaats aan te raden. Hier liggen de vele graven van de gevallenen van de Slag bij Arnhem, vaak jongens van achttien, negentien jaar. We worden er stil van.
De foto's in dit artikel zijn van 4 juni 2023. Dit Klompenpad heb ik ook in andere jaargetijden gefotografeerd. Benieuwd naar al mijn foto’s? Bekijk dan mijn speciale foto-pagina van deze wandeltocht.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!