Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank
Gelderland – Roots-wandeling – 10km

Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank

Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank
Gelderland – Roots-wandeling – 10km

Roots-wandeling Rheden: Veluwezoom & Posbank

Korte Roots-wandeling die op z’n mooist is als de heide bloeit, vanaf half augustus. De route gaat vrijwel geheel over de heidevelden van het Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank. Een bijzonder heuvelachtig gebied, en dat betekent klimmen over mulle zandpaadjes. De beloning is zoet, want de vergezichten zijn fraai. Met wat geluk zie je de schaapsherder met z’n kudde.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Glooiende heuvels van de Posbank
  • Bloeiende heidevelden
  • Fraaie vergezichten
  • Natuurobservatiepunt Herikhuizen
  • Kans om schaapskudde te spotten
  • Zondagen kunnen (heel) druk zijn
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Herfst op komst

De wandeling begint bij bezoekerscentrum Veluwezoom, maar wij trappen af bij het station van Rheden. Over een stijgend weggetje wandelen we richting het bezoekerscentrum, langs fraaie villa’s, grazende koeien met kalfjes en een rij eiken die dit jaar erg vroeg in herfsttooi komen.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zwijnen, herten en de wolf

Bij het bezoekerscentrum ploffen we neer op het aangename terras voor koffie. Binnen kun je van dichtbij de dieren bestuderen die je onderweg tegen het lijf kunt lopen: wilde zwijnen, edelherten, haviken. Opgezette exemplaren weliswaar. De wolf hebben ze nog niet in de collectie. Die is dit jaar (april 2022) voor het eerst gesignaleerd op de Posbank.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Bezorgde schaapsherder

Een zwerver was het, volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. De roedel bevindt zich ver weg op de Veluwe. Toch maakt schaapherder Cynthia Berendsen van de schaapskudde op de Posbank zich zorgen over haar schapen.

Eiken- en beukenlanen

Voor de mens levert de wolf geen gevaar op, dus met een gerust hart trekken we de dichte bossen van de Veluwezoom in. Op de holle eiken- en beukenlanen is het op deze warme zomerse zaterdag lekker rustig en schaduwrijk wandelen.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Uitkijkpunt Heuvense Bergen

Verderop krijgen we onze eerste klim, gevolgd door ons eerste uitzichtpunt over de heide: Heuvense Bergen. De bijzondere metalen trap ernaar toe is rolstoelvriendelijk, al zal de klim sterke armen of een begeleider vergen. Maar boven krijg je ook wat: weids uitzicht over de glooiende heidevelden van de Posbank.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Te droog? Te laat? Te vroeg?

En zoals elk jaar is daar weer die gespannen verwachting, want hoe staat de hei er dit jaar bij? Gezien de droogte valt het ons mee. De paars zweem ligt onmiskenbaar over de velden, al is hij veel minder intens dan andere jaren. Is het de droogte? Het is vandaag 20 augustus 2022. Zijn we te vroeg? Of juist te laat?

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Aangeslagen heide

Dat de droogte de heide parten speelt lazen we al op verschillende websites. De net ontkiemde jonge heideplantjes gaan het waarschijnlijk niet redden, de volwassen planten zijn in veel heidegebieden wel mooi paars. Toch zijn er ook veel dorre plekken. "De heide ligt er een beetje aangeslagen bij", vertelde een boswachter bij Omroep Gelderland na het bekijken van dronebeelden.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Landbouwenclave Herikhuizen

Wij schieten de bossen weer in die zo droog ogen dat we hopen dat iedereen voorzichtig is met vuur. Even verder nemen we (iets van de route af) via een vlonderpad een kijkje bij de voormalige landbouwenclave Herikhuizen, daterend uit de 14e eeuw. Natuurmonumenten heeft de boerderij en bijgebouwen twintig jaar geleden teruggegeven aan de natuur.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Romantisch plekje

De boerderij is vervallen tot een ruïne waar vleermuizen en uilen de dienst uitmaken. De oude waterput, zestig meter diep, staat er nog. Hier maak je grote kans om edelherten of wilde zwijnen (en de wolf?) te spotten. Een romantisch lunchplekje met bankjes en een panoramisch uitzicht.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Schaapskudde met herder

We volgen de rand van de heide op weg naar ons tweede uitkijkpunt. De Posbank hebben we weliswaar mooier gezien, toch is het ook dit jaar weer genieten. De golvende heuvels zijn bespikkeld met zilveren berken en diepgroene dennen. De schaapskudde met herder (Cynthia Berendsen?) zien we tegen een verre heuvel geplakt. De kudde IJslandse paarden die hier ook schijnt te grazen, krijgen we niet in beeld.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Uitkijkpunt Zijpenberg

Mulle zandpaden kronkelen door de heuvels, dalend en vervolgens weer stijgend naar uitkijkpunt Zijpenberg. Drie dames zitten op meegenomen tuinstoelen in de schaduw van een gigantische eik, uitkijkend over de heidevelden. Picknickmandje mee en je dag kan niet meer stuk.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Heivlinders & stuifmeelbijen

In lange slingers doorkruisen we de heide waar we net over uitkeken. Over smalle paadjes gaan onze stappen, waar je alleen achter elkaar kunt lopen. Soms krijgen we wat tegenliggers, maar druk is het hier zeker niet. We kijken uit naar de heivlinder die hier volgens de Roots-gids moet fladderen. Maar de genoemde combinatie van oranje en grijsbruine tinten krijgen we niet in het vizier. Wel veel bijen in een stuifmeel-kostuumpje.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Bank van de heer Pos

Een stevige klim brengt ons bij ons derde uitzichtpunt: De Posbank. Hier is het een stuk drukker, omdat je er ook met fiets, auto of motor kunt komen. Het uitzichtpunt is vernoemd naar de stenen bank die hier sinds 1918 staat. En die is weer vernoemd naar de toenmalige ANWB-voorzitter, de heer G.A. Pos. Hier krijg je de fraaiste vergezichten. In de mistige verte zien we zelfs de IJssel glinsteren.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

De Hangmat

Zandpaadjes nemen ons mee over de kam van de heuvel. We passeren een heidedal met de grappige naam ‘De Hangmat’. Het is een ‘droogdal’, een langgerekt dal tussen een steile wand en een glooiende wand. Dit soort dalen is ontstaan door erosie van afstromend smeltwater tijdens de ijstijden. De tocht eindigt zoals hij begon: door fraaie bossen wandelen we naar het station van Rheden.

Roots-wandeling Rheden | Veluwezoom & Posbank

Roots-gids 'Mooiste wandelingen door nationale parken'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

Deze wandelgids met 21 rondwandelingen nodigt uit om alle parken te bezoeken, van het ruige waddeneiland Schiermonnikoog tot het bosrijke De Meinweg in Limburg. De mooie gids heeft ruim aandacht voor alle natuurschoon én de iconische dieren en planten die je onderweg tegenkomt.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots-wandeling-veluwezoom-10
roots-wandeling-veluwezoom-11
roots-wandeling-veluwezoom-12
roots-wandeling-veluwezoom-13
roots-wandeling-veluwezoom-14
roots-wandeling-veluwezoom-15
roots-wandeling-veluwezoom-16
roots-wandeling-veluwezoom-17
roots-wandeling-veluwezoom-18
roots-wandeling-veluwezoom-19
roots-wandeling-veluwezoom-20
roots-wandeling-veluwezoom-21
roots-wandeling-veluwezoom-22
roots-wandeling-veluwezoom-23
roots-wandeling-veluwezoom-24
roots-wandeling-veluwezoom-25
roots-wandeling-veluwezoom-26
roots-wandeling-veluwezoom-27
roots-wandeling-veluwezoom-28
roots-wandeling-veluwezoom-29
roots-wandeling-veluwezoom-30
roots-wandeling-veluwezoom-31
roots-wandeling-veluwezoom-32
roots-wandeling-veluwezoom-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy