Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide
Gelderland – Roots-wandeling – 21km

Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide

Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide
Gelderland – Roots-wandeling – 21km

Roots-wandeling Planken Wambuis: bos & heide

Pal naast Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je een natuurgebied met een intrigerende naam: Planken Wambuis. Onderweg op deze schitterende wandeling kom je nog meer illustere namen tegen, zoals Mosselse Veld, Het Oude Hout en de Kelderbergen. Ze geven deze tocht over ruige heide en door schemerige bossen extra charme. Onderweg heb je grote kans om herten, reeën en wilde zwijnen te spotten.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterend natuurgebied
  • Ruige heidevelden
  • Kans om wild te spotten
  • Theeschenkerij Mossel met terras
  • Uitzichtpunt De Valenberg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

De mooiste bosrandwandelingen

Deze wandeling komt uit de heerlijke Roots-gids ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’. Maar een echte boswandeling is het niet. Meer een bosrandwandeling: de route zoekt telkens de grens tussen bos en open velden op. En eigenlijk is dat veel leuker dan alleen maar door donkere bossen sjouwen: je ziet veel meer en vangt ook nog wat zonlicht.

Mist over de heide

En de uitzichten die je krijgt zijn van het begin af prachtig. Direct na de oude landbouwenclave Oud-Reemst – startpunt van deze route – kijk je vanaf de bosrand uit over ruige heidevelden. Over de vergraste heide hangen vanochtend mistflarden. Eenzame eiken en schilderachtige berken in de verte staan als wachters in het veld. Talloze spinnenwebjes versieren de grove dennen langs het pad. Een mysterieuze sfeer.

Spaanse runderen

De route pakt een zandpad pal langs die Oud-Reemsterhei richting het buurschap Nieuw-Reemst, niet veel meer dan een ruig veld vol uitgebloeide bloemen en een rietgedekte boerderij tussen imposante eeuwenoude eiken. Tussen de bomen graast een kudde Spaanse runderen met kleintjes. Samen met paarden en Schotse hooglanders begrazen ze de heide. Deze grote zwarte joekels zien er imposant uit, dus ik hou maar wat afstand.

Planken Wambuis: verborgen parel

Met z’n uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en stuifzandvlaktes is Planken Wambuis de verborgen parel van de Veluwe. Veel minder bekend dan de Hoge Veluwe, waar het tegenaan schurkt, en minstens zo mooi. Daardoor is het ook een stuk rustiger, al flitsen ook hier nogal wat e-bikende ouderen over de fietspaden.

Herrie in het rustgebied

Inmiddels wandel je langs Het Oude Hout, een rustgebied voor dieren. Rustgebied moet je met een korreltje zout nemen, want uit het dichte bos klinkt angstaanjagend geburl: het is volop bronstijd voor de edelherten. Tijdens de bronst eten de mannetjes bijna niet, en verliezen ze soms wel 20 kilo aan gewicht, lees ik in de Roots-gids.

Schitterend in de herfst

Ik krijg er honger van. Zittend op een omgevallen oude beuk gebruik ik m’n lunch met uitzicht op een prachtig veld. Ondertussen luisterend naar het driftige gehamer van een van de vijf soorten spechten die op Planken Wambuis voorkomen. De bosranden in de verte zijn al flink aan het verkleuren begin oktober. Deze wandeling wordt de komende herfstmaanden alleen maar mooier.

Theeschenkerij Mossel

De enclave Mossel komt in zicht. Hier biedt theeschenkerij Mossel een welkome kop koffie met een al even welkome versgebakken gevulde koek. Je moet goed eten op een wandeling van ruim 20 kilometer. In vroeger eeuwen overnachtten hier de schaapsherders op bedjes van mos, vandaar die naam.

Joekels van scheibomen

De wandeling gaat verder naar het noorden en het wordt rustiger en rustiger. Je wandelt over oude eiken- en beukenlanen, soms vier rijen dik. De beukenlanen zijn aangelegd in de 19de eeuw om de grens van Planken Wambuis te markeren. Om die reden heten ze ook wel ‘scheibomen’. Sommige van de 150 jaar oude bomen hebben trappetjes van tondeldozen op hun hoogbejaarde bast.

Uitzichtpunt De Valenberg

Een letterlijk hoogtepunt krijg je bij uitzichtpunt De Valenberg, dat je via een trappetje beklimt. Vanaf het hooggelegen uitkijkplateau (51 meter boven NAP) kijk je eindeloos ver uit over oude akkers en de heide van het Mosselse Veld. Bij helder weer krijg je Radio Kootwijk, Jachtslot Sint Hubertus en zelfs Arnhem in zicht. Kom je bij schemering dan maak je hier de grootste kans om wild te spotten.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eenzame paadjes en beukenlanen

De route scheert opnieuw langs buurschap Mossel. De wandeling zoekt vooral eenzame paadjes en beukenlanen, waar je als wandelaar vaak het rijk alleen hebt. Maar op de terugweg leiden de onverharde paden net iets vaker pal langs wat drukkere fietspaden, wat het ‘zwerfgevoel’ een beetje teniet doet.

Mooiste beuk & wild zwijn

Prachtig blijft het. Je komt langs misschien wel de mooiste beuk die je ooit gezien hebt. Een imposante boom met een stamomtrek van ruim vijf meter. Z’n leeftijd kon ik helaas nergens vinden. En vlak voor Oud-Reemst zie ik een wild zwijn scharrelen in de bosrand. Met één zwijnenoog houdt hij me in de gaten, terwijl z’n andere oog gericht is op heerlijke wormpjes, knollen en eikeltjes.

Varianten: 6.5, 14 of 21 kilometer

Geen puf om 21 kilometer te wandelen? Deze tocht kent ook korte varianten. Met behulp van het Roots-gidsje of mijn gps-track kun je hem makkelijk inkorten tot rondjes van 6.5 of 14 kilometer. Die laatste variant komt ook langs theeschenkerij Mossel. Ben je juist een echte kilometervreter? Bijt je dan vast in de 24 kilometer van de even mooie wandelroute van Crossbill Guides.

Wandelroute Planken Wambuis van Crossbill Guides >>

 

Roots-gids 'De mooiste boswandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 boswandelingen met gratis GPS-tracks. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Inspirerend is de schitterende fotografie door natuurfotografen. Inclusief veldgids over bomen en andere bosbewoners.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling planken wambuis-10
roots wandeling planken wambuis-11
roots wandeling planken wambuis-12
roots wandeling planken wambuis-13
roots wandeling planken wambuis-14
roots wandeling planken wambuis-15
roots wandeling planken wambuis-16
roots wandeling planken wambuis-17
roots wandeling planken wambuis-18
roots wandeling planken wambuis-19
roots wandeling planken wambuis-20
roots wandeling planken wambuis-21
roots wandeling planken wambuis-22
roots wandeling planken wambuis-23
roots wandeling planken wambuis-24
roots wandeling planken wambuis-25
roots wandeling planken wambuis-26
roots wandeling planken wambuis-27
roots wandeling planken wambuis-28
roots wandeling planken wambuis-29
roots wandeling planken wambuis-30
roots wandeling planken wambuis-31
roots wandeling planken wambuis-32
roots wandeling planken wambuis-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy