Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn
Gelderland – Roots-wandeling – 14km

Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn
Gelderland – Roots-wandeling – 14km

Roots-wandeling Oosterbeek: landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Fraaie rondwandeling over de landgoederen Warnsborn en Lichtenbeek bij Arnhem. Je wandelt vooral onverhard, over een afwisseling van kleine paadjes en statige beuken- en eikenlanen. Glooiende heidevelden staan ook op het program. De vele eeuwenoude bomen en paddenstoelen maken deze tocht ideaal voor de herfst.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Heerlijke onverharde paadjes
  • Imposante bomenlanen
  • Fraaie vergezichten
  • Heide met jeneverbessen
  • Airborne erebegraafplaats
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Doedelzakmuziek

Op deze muisgrijze zondag starten we bij de Airborne War Cemetery. Daar vindt net een herdenking plaats van Schotse slachtoffers van de Slag bij Arnhem. Onder begeleiding van doedelzakmuziek wandelen we de sfeervolle bossen van landgoed Lichtenbeek binnen.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Het staartje van de herfst

De herfst is in z’n nadagen maar de herfstkleuren zijn nog steeds fenomenaal. We wandelen langs akkerranden met uitgebloeide zonnebloemen en uitgestrekte velden met wat volgens onze app Plantnet bloeiende herik is. Eigenwijs houden we het zelf op koolzaad of mosterdzaad.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Paddenstoelenwalhalla

Over onverharde paadjes wandelen we de dichte bossen in. Langs het pad vinden we vele soorten paddenstoelen, volgens de Roots-gids een teken dat het bos gezond is. Volgens diezelfde gids wandelen paddenstoelliefhebbers “hier in de herfst als een kind in een snoepwinkel”. Wij snoepen volop. Voor het piepkleine gewei-zwammetje moeten we op de stramme knieën. Een treffende naam, want het lijkt alsof een mini-hert zich tussen het mos verschuilt.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Kale Kop

We vervolgen over beukenlanen waar de herfstkleuren ons in vervoering brengen, ondanks het sombere weer. Vele dwarrelende blaadjes vertellen dat de kale wintermaanden voor de deur staan. En net op dat moment komen we langs het hoogste punt in deze contreien: de Kale Kop, een naam die ze in de 19de eeuw bedachten. De fraaie uitzichten vormen het zoveelste bewijs dat mooi kaal niet lelijk is.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Grafheuvels uit de Bronstijd

Het volgende ‘hoogtepunt’ is een grafheuvel uit de Bronstijd, een kleine 4000 jaar geleden. Het enige exemplaar op landgoed Lichtenbeek; landgoed Warnsborn telt vijf stuks. Spectaculair om te zien zijn ze niet, het zijn een soort uit de kluiten gewassen mierenhopen. Maar vergis je niet: ze staan op de lijst van beschermde archeologische monumenten.

Maria-kapelletje in het bos

De route komt langs een eenzaam Maria-kapelletje midden in het bos. Deze heilige plaats hoort bij de nabijgelegen cisterciënzer abdij Koningsoord die je even later passeert. Je wandelt het bos uit en komt langs braakliggende akkers en glooiende weilanden waar lakenvelder koeien grazen. En telkens kijk je uit op herfstige bosranden in de verte.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Westerheide met jeneverbessen

Dan verandert het landschap. De Roots-wandeling neemt je mee over de uitgestrekte Westerheide. Een prachtig traject met vergezichten. Op de heide kun je zeldzame jeneverbessen bewonderen.

Landgoed Warnsborn

Inmiddels ben je ongemerkt op landgoed Warnsborn beland, een van de zeven landgoederen ten westen van Arnhem. Een genot voor de wandelaar vanwege de rijke bosflora.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Bloemen van de herfst

Vooral rond hotel Groot Warnsborn, waar je even later langskomt, vind je bijzondere soorten: maagdenpalm, dalkruid, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro, bosandoorn en lelietje-van-dalen. Hier pronken ook vele paddenstoelsoorten, de ‘bloemen van de herfst’. En de beekjes op Warnsborn zijn het terrein van zeldzame vogels als dodaars, raaf en grote gele kwikstaart.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Eiken- en beukenlanen

Wij laten de (leuke) horeca van Groot Warnsborn voor wat hij is, want we hebben net op de heide genoten van lunch en uitzichten. Dan volgt nog een hele serie majestueuze eiken- en beukenlanen die ons herfstgevoel verder opstuwen. Veel te snel komt de Airborne erebegraafplaats weer in het vizier.

Roots-wandeling Oosterbeek | Landgoederen Lichtenbeek & Warnsborn

Indrukwekkende plek

Bezoek deze erebegraafplaats bij de start of finish even. Hier zijn 1754 soldaten, piloten en mariniers begraven die bij de Slag om Arnhem en daarna sneuvelden. Veel tijdens de oorlog verdreven bewoners hielpen bij de aanleg. Op de rijen gedenkstenen kun je zien hoe schrikbarend jong veel gesneuvelden nog waren. Een indrukwekkende, verstilde plek.

 

Roots-gids 'De mooiste boswandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 boswandelingen met gratis GPS-tracks. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Inspirerend is de schitterende fotografie door natuurfotografen. Inclusief veldgids over bomen en andere bosbewoners.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling oosterbeek-10
roots wandeling oosterbeek-11
roots wandeling oosterbeek-11a
roots wandeling oosterbeek-12
roots wandeling oosterbeek-13
roots wandeling oosterbeek-14
roots wandeling oosterbeek-15
roots wandeling oosterbeek-16
roots wandeling oosterbeek-17
roots wandeling oosterbeek-18
roots wandeling oosterbeek-19
roots wandeling oosterbeek-20
roots wandeling oosterbeek-21
roots wandeling oosterbeek-22
roots wandeling oosterbeek-23
roots wandeling oosterbeek-24
roots wandeling oosterbeek-25
roots wandeling oosterbeek-26
roots wandeling oosterbeek-27
roots wandeling oosterbeek-28
roots wandeling oosterbeek-28a
roots wandeling oosterbeek-29
roots wandeling oosterbeek-30
roots wandeling oosterbeek-31
roots wandeling oosterbeek-32
roots wandeling oosterbeek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy