Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde
Gelderland – Roots-wandeling – 18km

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde
Gelderland – Roots-wandeling – 18km

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Tussen de dorpjes Elburg en ‘t Harde verschuilen zich de verstilde landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg. Hier op de rand van de westelijke Veluwe kun je prachtig wandelen. Deze Roots-tocht voert over imposante beuken- en eikenlanen en paadjes omhuld door groen. Parel op de kroon: de A. Vogeltuinen met hun geneeskrachtige bloemen en kruiden.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Prachtige landgoederen
  • Imposante bomenlanen
  • Kruiden en bloemen in de A. Vogeltuinen
  • Landhuizen Zwaluwenburg & Schouwenburg
  • Zandverstuivingen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Heideveld De Zwaluwenberg

Nadat je snelweg A28 onderdoor bent gegaan, kom je al snel in mooie bossen, waar het ruisen van de snelweg langzaam vervliegt. De dichte bossen openen zich voor heideveld De Zwaluwenberg, dat eind september in de nadagen van z’n bloei verkeert. Mooi is het wel, omrand door bossen die langzaam in herfsttooi komen. Wat laatste vlinders snoepen van de spaarzame heidenectar.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Ree tussen Amerikaanse eiken

Dan slokken de bossen de wandelaar weer op. De tocht voert over schitterende lange lanen met Amerikaanse eiken, in Noord-Amerika geliefd vanwege de dieprode kleur van hun bladeren in de herfst en de goede kwaliteit van het hout. En al snel zie ik een eerste ree wegschieten tussen de bomen. Lekker stil is het hier op deze doordeweekse dag.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

A. Vogeltuinen: zeeën van bloemen

Stil is het ook bij een hoogtepunt waar het Roots-wandelgidsje vreemd genoeg niet over rept: de A. Vogeltuinen. Loop zeker even binnen en maak een rondje door de tuinen, want niet vaak zie je zo’n waanzinnige bloemenzee. Nu aan het begin van de herfst vallen vooral de zonnebloemen op, in alle stadia van verkleuring. En niet alleen je ogen komen aan bod: de vele soorten kruiden zorgen voor heerlijke geuren.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

60.000 kilo planten

De kruidentuinen beslaan maar liefst veertien hectare. Jaarlijks oogsten ze hier 60.000 kilo planten voor de homeopathische middelen van A. Vogel. Grondlegger en naamgever is de Zwitser Alfred Vogel. Al op jonge leeftijd was hij 'begeistert' door het effect van planten en kruiden op de gezondheid. Dat die echinacea purpurea bijzondere eigenschappen heeft, hoorde hij in Noord-Amerika van een Sioux-indiaan.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Goed tegen plekjes

Tussen perken met stralende zonnebloemen en echinacea staat een groepje oudere heren met elkaar praten. “Als ik een plekje heb”, zegt één van hen, wijzend op z’n voorhoofd, “gebruik ik altijd Calendula-zalf, dat werkt fantastisch. Binnen twee dagen is dat plekje verdwenen als sneeuw voor de zon.”

Passiebloem tegen de najaarsdip

Calendula, onthou die naam, voor als je een plekje hebt. Tegen een najaarsdip helpt de Passiebloem uitstekend, lees ik op een bordje bij een plantje met opbeurende lila bloemetjes. En echinacea werkt zo ongeveer tegen alles (of vóór alles). Afijn, als ik de Vogeltuinen verlaat, voel ik me als herboren. Helemaal klaar voor het volgende hoogtepunt.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Fraai landhuis: Zwaluwenburg

En dat hoogtepunt nadert razendsnel, want aan het eind van een lange eikenlaan komt het statige Huis Zwaluwenburg uit 1732 in zicht. Het is een van de best bewaarde en fraaiste 18de eeuwse landhuizen van Gelderland. Het ligt er prachtig bij, in een entourage van reusachtige eiken en met z’n slotgracht en ophaalbrug. In de 13e eeuw stond op deze plek een kasteel. Een groepje koeien in het weiland ertegenover maakt de landelijke sfeer helemaal af.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

En nog eentje: Huis Schouwenburg

Je steekt een weg over en de mooie tocht vervolgt door een afwisselend en intiem landschap van bossen en weilanden. Een smal paadje leidt langs een groot weiland met in de verte nóg een landhuis: Huis Schouwenburg. Dichtbij kun je niet komen, maar zo uit de verte ligt het 17de eeuwse huis er idyllisch bij, verstopt in de bosrand.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Dassen & reeën

Het landschap rond het huis is aangelegd in Engelse landschapsstijl, met veel kronkelpaadjes. Af en toe passeer je een karakteristieke rietgedekte boerderij. Hier komen ook veel dassen en reeën voor. Maar mijn reeënquotum heb ik kennelijk al opgesoupeerd vandaag, want mijn pad blijft verder reeloos.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Landerijen met boerderijen

De Roots-wandeling trekt nu door boerenland. Akkers met manshoog maïs wisselen af met weilanden met koeien. Op een klein bankje onder een gigantische eik eet ik m’n lunch, uitkijkend over de landerijen met wat boerderijen in de verte.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Zandverstuivingen & jeneverbessen

Wat drukkere asfaltweggetjes kosten deze tocht punten, maar de uitzichten blijven fraai. Weer verandert het landschap. Landgoed De Haere heet het hier. Je komt langs zandverstuivingen omgeven door donkere dennenbossen en heide met jeneverbesstruiken. Een schilderachtig landschap.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

De Zoom met kamelen

De grootste zandverstuiving moet dan nog komen: De Zoom. Die geeft een levensechte imitatie van de Sahara weg. In de verte ligt zelfs een groepje kamelen in het zand te rusten. Even denk ik dat ik in de A. Vogeltuinen iets verkeerds heb opgesnoven. Maar nee, het is geen hallucinatie, het bewijs zie je hieronder.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Mensenwerk

Vermoeiend lopen is het wel, want de Roots-wandeling trekt dwars door de mulle woestijn. Het levende stuifzand is overigens mensenwerk: het beheer is in handen van het Geldersch Landschap & Kastelen. Die zet alles op alles om het gebied open te houden en het zand lekker te laten stuiven.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde

Snackende klapeksters

Tot grote vreugde van de zandhagedis en stuifzandsoorten als zandzegge en kleine wolfsklauw. In de winter kun je de klapekster treffen, op z’n plek hoog in de bomen. Een mooie grijswitte vogel met een make-up van zwarte accenten. De klapekster is de grote schrik van woelmuizen en zangvogels, die hij bejaagt. Hij spietst ze op boomstekels en prikkeldraad om later lekker te kunnen snacken.

Met die weinig opbeurende gedachte wandel ik door mooie bossen weer terug naar het startpunt bij ‘t Harde.

 

Roots-gids 'De mooiste landgoedwandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 16 wandelroutes over schitterende landgoederen. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de 11 mooiste buitenplaatsen staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling landgoederen harde-10
roots wandeling landgoederen harde-11
roots wandeling landgoederen harde-12
roots wandeling landgoederen harde-13
roots wandeling landgoederen harde-14
roots wandeling landgoederen harde-15
roots wandeling landgoederen harde-16
roots wandeling landgoederen harde-17
roots wandeling landgoederen harde-18
roots wandeling landgoederen harde-19
roots wandeling landgoederen harde-20
roots wandeling landgoederen harde-21
roots wandeling landgoederen harde-22
roots wandeling landgoederen harde-23
roots wandeling landgoederen harde-24
roots wandeling landgoederen harde-25
roots wandeling landgoederen harde-26
roots wandeling landgoederen harde-27
roots wandeling landgoederen harde-28
roots wandeling landgoederen harde-29
roots wandeling landgoederen harde-30
roots wandeling landgoederen harde-31
roots wandeling landgoederen harde-32
roots wandeling landgoederen harde-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy