Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek
Gelderland – Roots-wandeling – 9km

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek
Gelderland – Roots-wandeling – 9km

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Dat een korte wandelroute ook een Frankwandelt-rating AAA+ in de wacht kan slepen, bewijst deze Roots-wandeling over landgoed Oud Groevenbeek bij Ermelo op de Veluwe. In dit statige landschap waan je je volgens Roots “in het decor van een kostuumfilm”. Zelfs met ons alledaagse wandelkloffie genieten we volop.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Prachtige landschappen
  • Heerlijk bos
  • Villa Oud Groevenbeek
  • Groevenbeekse Heide
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
  • Te kort…
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zondagse stilte

Direct vanaf het startpunt wandelen we gevarieerde bossen binnen: statige beuken- en eikenlanen, afgewisseld met paadjes door duister dennenbos. Verharde paden vind je hier niet, dikke pakketten afgestorven bladeren en dennennaalden masseren onze voeten. We veren door bossen die zelfs op deze zondag stil zijn. Komt dat doordat het Moederdag is? Of doordat er onweer in de lucht hangt?

Alles wat groeit en bloeit...

Alles ademt vandaag lente, ondanks de dreigende luchten. In de oude bossen hangt een aangename boslucht – een geurencocktail van verse dennennaalden, boomhars, gezaagd hout, bloeiende planten en ongetwijfeld biljoenen rottingsbacteriën. We zien nieuw blad aan de bomen plus bloeiende hondsdraf, dovenetels en hazenklokjes langs het pad. Onze app Plantnet draait overuren, want uit ons blote hoofd komen we plantkundig niet al te ver.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Droomhuis Gezocht

Genieten doen we wél volledig op eigen kracht. Af en toe openen de bossen zich voor velden die ideaal lijken voor grazende herten en reeën als het schemert. Schitterende villa’s lijken weggelopen uit het programma ‘Droomhuis Gezocht’. Een hans-en-grietje-huisje met schapen op de weide vormt een idyllisch plaatje.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Uitnodigend theehuis

Bij het uitnodigende Theehuis Oud Groevenbeek – gebouwd van hout uit de omliggende bossen – is het terras open, maar we slaan de uitnodiging af. Want even om de hoek weet ik een bankje vanwaar je prachtig zicht hebt op het pronkjuweel van deze Roots-wandeling: Villa Oud Groevenbeek.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Chateau Oud Groevenbeek

Heerlijke plek om je lunch te nuttigen, ondertussen uitkijkend op dit landhuis uit 1908 in Jugendstil bouwstijl. Bij de villa horen een watertoren uit 1912, een wijngaard plus een bijzonder vormgegeven druivenkas uit 1910. In die kas groeien biologische druiven die jaarlijks een paar flessen Chateau Oud Groevenbeek uit zich laten persen.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Hobbelige weiden & landgoedsuites

De villa – een rijksmonument – ligt in een entourage van oude bomen, hobbelige weiden vol bloemen en vlinders, en rododendrons in tal van kleuren. Een schilderachtig tafereel waar je ogen niet snel genoeg van krijgen. De villa is eigendom van Natuurmonumenten. Je kunt er logeren in een ‘landgoedsuite’. Of de complete villa afhuren, mocht je nog een extra vakje in je portemonnee vinden.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Ingepakt in groen fluweel

We wandelen verder door de uitgestrekte landgoedbossen, die af en toe mooie doorkijkjes bieden op de villa. Op het landgoed komen veel reeën, wilde zwijnen, vossen en dassen voor. Maar de routemaker spoort ons ook aan te letten op iets wat minder schichtig is: het mos op de boomstammen. En gelijk heeft hij: als je er alert op bent, zie je bomen die ingepakt lijken in ‘groen fluweel’.

Fotogeniek kapsel

Kijk je nog beter, dan zie je dat het ene mos het andere niet is. Nederland telt liefst 700 soorten. Nu in het voorjaar vallen sommige mossen extra op doordat ze een fotogeniek ‘sporenkapsel’ krijgen, met frisgroene kopjes. Prachtig zijn trouwens ook alle ontwakende varens langs de paden.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Over de Groevenbeekse Heide

Dan volgt nog een ‘heilight’. De route voert namelijk over de Groevenbeekse Heide. Die is in het voorjaar volkomen verdord, maar schitterend zijn de bosranden die de heide bijna helemaal omgeven. De enorme soortenrijkdom van de bomen kleurt de bosranden in ontelbare tinten groen, bruin en geel. Een levendig kleurenpalet dat er extra uitspringt door het achtergrondkoor van donkere dennen.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

Zandhagedisje

Zigzaggend wandelen we over de heide. We zien nog een groen zandhagedisje wegschieten en laten ons opslokken door die adembenemende bosranden. Dan is het al weer veel te snel voorbij. Echt het enige nadeel van deze wandeling is dat-ie zo kort is.

Roots-wandeling Landgoed Oud Groevenbeek

 

Roots-gids 'De mooiste landgoedwandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 16 wandelroutes over schitterende landgoederen. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de 11 mooiste buitenplaatsen staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
wandelroute oud groevenbeek roots-10
wandelroute oud groevenbeek roots-11
wandelroute oud groevenbeek roots-12
wandelroute oud groevenbeek roots-13
wandelroute oud groevenbeek roots-14
wandelroute oud groevenbeek roots-15
wandelroute oud groevenbeek roots-16
wandelroute oud groevenbeek roots-17
wandelroute oud groevenbeek roots-18
wandelroute oud groevenbeek roots-19
wandelroute oud groevenbeek roots-20
wandelroute oud groevenbeek roots-21
wandelroute oud groevenbeek roots-22
wandelroute oud groevenbeek roots-23
wandelroute oud groevenbeek roots-24
wandelroute oud groevenbeek roots-25
wandelroute oud groevenbeek roots-26
wandelroute oud groevenbeek roots-27
wandelroute oud groevenbeek roots-28
wandelroute oud groevenbeek roots-29
wandelroute oud groevenbeek roots-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy