Het is weer bloesemtijd. En dus gaan ex-collega Martijn en ik op pad langs de Linge om de bloeiende fruitbomen te bewonderen. Op zak hebben we het Roots-gidsje ‘De mooiste wandelingen langs water’. Dat belooft ons een wandeling ‘tussen zachtroze appelbloesems’. Jammer genoeg zijn we nét te vroeg.
Deze rondwandeling start in Geldermalsen en volgt in het begin het traject van de oude NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge. Bij die wandeling schreef ik op 10 april 2019: “Verheug je vanaf begin april op een waar feest voor de ogen. Overal langs de route staan fruitbomen uitsloverig te bloeien.” Dat mag zo wezen, maar op 9 april 2021 bloeit er nog verdraaid weinig.
Voorbij het dorpje Tricht wandelen we langs de Lingedijk. Hier hangen wat hoogstambomen heel schuchter de bloemetjes buiten. “De eerste appelbloesem”, zegt Martijn na deskundige inspectie. Natuurlijk geloof ik dat niet zomaar. M’n app Plantnet komt eraan te pas: Prunus domestica, de pruim dus. Martijn bijt zich vast in z’n appels, “want Plantnet weet ook niet alles”.
Verderop volgen we kilometers lang de beroemde Appeldijk. Hier kun je volgens Roots vanaf medio april volop van de zachtroze appelbloesem genieten. Op 9 april staan de stokoude hoogstambomen er weliswaar schitterend bij, maar nog geheel bloemloos. Aan de knoppen te zien duurt het zeker nog twee weken voor we hier van fruitbloesem kunnen genieten.
Wat verloren e-bike-ouderen en een roedel race-mamils zoeven langs, een handvol wandelaars passeert ons. Verder is het verdacht rustig op deze vrijdag met aardig weer. Als de bloesemtijd in volle hevigheid losbarst, overstelpen fruitboomtoeristen dit gebied. Blijkbaar weet iedereen dat het nu nog te vroeg is voor bloesem, behalve Martijn en ik.
Toch valt er nog aardig wat te genieten langs de Linge. Op het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bijvoorbeeld, alleen die naam al. Hier wandelen we langs akkers, weilanden en drassige grienden vol uitlopende knotwilgen.
We wandelen over prachtige beuken- en eikenlanen. En kronkelen mee met mini-paadjes door bossen met een ondergroei van zachtgeel speenkruid. Mooi zicht krijgen we op De Vlinder, een oude witgepleisterde korenmolen met vrolijke rood-wit-blauwe wieken die aan de overkant van de Linge staat.
De ideale plek voor een pauze vinden we verderop, bij de Norbertijnerabdij uit de twaalfde eeuw en Huize Mariënwaerdt. Beide zijn omgeven door eeuwenoude paardenkastanjes en beuken. In één daarvan zien we een koppel groene spechten zich uitleven op een arme tak, Martijn met z’n Swarovski, ik met m’n haviksogen.
Aan de voet van de boom ligt wat er resteert als een havik een houtduif heeft ‘geslagen’. Niet veel.
We halen koffie plus een koek met walnoten van het landgoed bij het ‘Koetshuis to go’. Achter twee gerestaureerde oude hooischuren zijgen we neer op een picknickbank. De zon komt tevoorschijn, puttertjes spelen verstoppertje in de struiken. We kunnen ons goed voorstellen waarom ze dit landgoed ‘Heerlijkheid’ hebben genoemd.
Even later wandelen we over de Notenlaan, waar ze de walnoten voor onze koeken hebben geraapt. We schampen snelweg A2, kruisen De Linge en koersen af op het dorpje Enspijk. Een parmantig kerkje, een monumentale boerderij met een oude schuur, een hoogstamboomgaard, een sappig weiland met dartelende lammetjes. Zonder de snelwegherrie zou je het een idylle kunnen noemen.
Langs deze kant van de Linge komen we bij molen De Vlinder, die we eerder vanaf de overzijde zo mooi zagen liggen. We willen de molen even bezoeken, maar de vriendelijke molenaar komt naar het hek om te vertellen dat hij helaas gesloten is vanwege corona. Om de tijd te doden, houdt hij zich al maanden bezig met schilderklusjes. Vandaar dat die molen zo prachtig wit is.
Voorbij de molen wandelen we grotendeels in de nabijheid van De Linge, en we krijgen af en toe zicht op de traag stromende rivier. Een kapitaal landhuis steekt onze ogen uit. En dan komt Geldermalsen weer in zicht.
Een leuke tocht al met al, die we zeker nog eens gaan maken als de appels bloesemen. Ik gok in 2021 vanaf de laatste week van april. Hoe dat eruit kan zien zie je op de foto hieronder.
Dat de bloei van de fruitbomen van jaar tot jaar varieert, kun je afleiden uit dit lijstje dat ik al jaren bijhoud:
De Roots-gids telt 17 wandelroutes langs zee, beekjes, vennen en rivieren. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de mooiste natuurbaden staan op een rij.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!