Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge
Gelderland – Roots-wandeling – 16km

Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge

Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge
Gelderland – Roots-wandeling – 16km

Roots-wandeling Geldermalsen: fruitbloesem langs de Linge

Het is weer bloesemtijd. En dus gaan ex-collega Martijn en ik op pad langs de Linge om de bloeiende fruitbomen te bewonderen. Op zak hebben we het Roots-gidsje ‘De mooiste wandelingen langs water’. Dat belooft ons een wandeling ‘tussen zachtroze appelbloesems’. Jammer genoeg zijn we nét te vroeg.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Uiterwaarden van de Linge
  • Hoogstambomen op de Appeldijk
  • Heerlijkheid Mariënwaerdt
  • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

9 april 2021: nog weinig fruitbloesem

Deze rondwandeling start in Geldermalsen en volgt in het begin het traject van de oude NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge. Bij die wandeling schreef ik op 10 april 2019: “Verheug je vanaf begin april op een waar feest voor de ogen. Overal langs de route staan fruitbomen uitsloverig te bloeien.” Dat mag zo wezen, maar op 9 april 2021 bloeit er nog verdraaid weinig.

Langs de Lingedijk

Voorbij het dorpje Tricht wandelen we langs de Lingedijk. Hier hangen wat hoogstambomen heel schuchter de bloemetjes buiten. “De eerste appelbloesem”, zegt Martijn na deskundige inspectie. Natuurlijk geloof ik dat niet zomaar. M’n app Plantnet komt eraan te pas: Prunus domestica, de pruim dus. Martijn bijt zich vast in z’n appels, “want Plantnet weet ook niet alles”.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Hoogstambomen op de Appeldijk

Verderop volgen we kilometers lang de beroemde Appeldijk. Hier kun je volgens Roots vanaf medio april volop van de zachtroze appelbloesem genieten. Op 9 april staan de stokoude hoogstambomen er weliswaar schitterend bij, maar nog geheel bloemloos. Aan de knoppen te zien duurt het zeker nog twee weken voor we hier van fruitbloesem kunnen genieten.

Verdacht rustig

Wat verloren e-bike-ouderen en een roedel race-mamils zoeven langs, een handvol wandelaars passeert ons. Verder is het verdacht rustig op deze vrijdag met aardig weer. Als de bloesemtijd in volle hevigheid losbarst, overstelpen fruitboomtoeristen dit gebied. Blijkbaar weet iedereen dat het nu nog te vroeg is voor bloesem, behalve Martijn en ik.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Toch valt er nog aardig wat te genieten langs de Linge. Op het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bijvoorbeeld, alleen die naam al. Hier wandelen we langs akkers, weilanden en drassige grienden vol uitlopende knotwilgen.

Korenmolen De Vlinder

We wandelen over prachtige beuken- en eikenlanen. En kronkelen mee met mini-paadjes door bossen met een ondergroei van zachtgeel speenkruid. Mooi zicht krijgen we op De Vlinder, een oude witgepleisterde korenmolen met vrolijke rood-wit-blauwe wieken die aan de overkant van de Linge staat.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Ideale pauzeplek

De ideale plek voor een pauze vinden we verderop, bij de Norbertijnerabdij uit de twaalfde eeuw en Huize Mariënwaerdt. Beide zijn omgeven door eeuwenoude paardenkastanjes en beuken. In één daarvan zien we een koppel groene spechten zich uitleven op een arme tak, Martijn met z’n Swarovski, ik met m’n haviksogen.

Aan de voet van de boom ligt wat er resteert als een havik een houtduif heeft ‘geslagen’. Niet veel.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Koetshuis to go

We halen koffie plus een koek met walnoten van het landgoed bij het ‘Koetshuis to go’. Achter twee gerestaureerde oude hooischuren zijgen we neer op een picknickbank. De zon komt tevoorschijn, puttertjes spelen verstoppertje in de struiken. We kunnen ons goed voorstellen waarom ze dit landgoed ‘Heerlijkheid’ hebben genoemd.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Notenlaan: walnoten rapen

Even later wandelen we over de Notenlaan, waar ze de walnoten voor onze koeken hebben geraapt. We schampen snelweg A2, kruisen De Linge en koersen af op het dorpje Enspijk. Een parmantig kerkje, een monumentale boerderij met een oude schuur, een hoogstamboomgaard, een sappig weiland met dartelende lammetjes. Zonder de snelwegherrie zou je het een idylle kunnen noemen.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

De Vlinder revisited

Langs deze kant van de Linge komen we bij molen De Vlinder, die we eerder vanaf de overzijde zo mooi zagen liggen. We willen de molen even bezoeken, maar de vriendelijke molenaar komt naar het hek om te vertellen dat hij helaas gesloten is vanwege corona. Om de tijd te doden, houdt hij zich al maanden bezig met schilderklusjes. Vandaar dat die molen zo prachtig wit is.

Schitterend landhuis

Voorbij de molen wandelen we grotendeels in de nabijheid van De Linge, en we krijgen af en toe zicht op de traag stromende rivier. Een kapitaal landhuis steekt onze ogen uit. En dan komt Geldermalsen weer in zicht.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Leuke tocht

Een leuke tocht al met al, die we zeker nog eens gaan maken als de appels bloesemen. Ik gok in 2021 vanaf de laatste week van april. Hoe dat eruit kan zien zie je op de foto hieronder.

Roots-wandeling Geldermalsen | Fruitbloesem langs de Linge

Wanneer bloeien de fruitbomen?

Dat de bloei van de fruitbomen van jaar tot jaar varieert, kun je afleiden uit dit lijstje dat ik al jaren bijhoud:

  • Donderdag 28 april 2016: “Bloesemknoppen staan op springen. Vanaf begin mei is de bloesempracht in volle hevigheid te bewonderen.”
  • Zondag 30 april 2017: “De appelbloesem is flink over z'n hoogtepunt heen. Hier en daar bloeit er nog wat, maar het mag geen naam meer hebben.”
  • Vrijdag 27 april 2018: “De appelbomen zijn op hun absolute hoogtepunt. Op vrijdag 20 april (toen ik hier ook was) was de appelbloei nog nét niet begonnen.”
  • Donderdag 11 april 2019: “De appels komen al voorzichtig in bloei.”
  • En vandaag, vrijdag 9 april 2021: “De appelbomen staan nog lang niet in bloei, maar ook de pruimen laten het nog flink afweten.”

Roots-gids 'De mooiste wandelingen langs water'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste wandelingen langs water’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 wandelroutes langs zee, beekjes, vennen en rivieren. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de mooiste natuurbaden staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling linge-10
roots wandeling linge-11
roots wandeling linge-12
roots wandeling linge-13
roots wandeling linge-14
roots wandeling linge-15
roots wandeling linge-16
roots wandeling linge-17
roots wandeling linge-18
roots wandeling linge-19
roots wandeling linge-20
roots wandeling linge-21
roots wandeling linge-22
roots wandeling linge-23
roots wandeling linge-24
roots wandeling linge-25
roots wandeling linge-26
roots wandeling linge-27
roots wandeling linge-28
roots wandeling linge-29
roots wandeling linge-30
roots wandeling linge-31
roots wandeling linge-32
roots wandeling linge-33
roots wandeling linge-34
roots wandeling linge-35

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy