Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen
Gelderland – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen

Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen
Gelderland – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Mariënwaerdt: langs bloeiende fruitbomen

Deze rondwandeling over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is op z’n mooist als de fruitbomen in bloei staan. Je wandelt over kleine paadjes en rustige asfaltweggetjes over het eeuwenoude landgoed, dat ruim 1000 jaar geleden is gesticht door Norbertijner monniken. Helaas is de oorspronkelijke route van 18 kilometer niet meer mogelijk. De huidige route is daardoor een stuk minder bijzonder. Onderstaande beschrijving is van de oorspronkelijke route.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Landgoed Mariënwaerdt
  • Leuke paadjes
  • De Stapelbakker met lekker terras
  • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Update: route gewijzigd

Een afgesloten spoorwegovergang gooide in 2020 roet in het eten van deze route. Daardoor is het noordelijke traject niet meer mogelijk. De wandeling is daardoor ook flink afgeslankt: 11 kilometer in plaats van de oorspronkelijke 18 kilometer. Gelukkig heb ik goed nieuws als je met een gps wandelt: ik zocht en vond een mooi alternatief.

Bekijk mijn alternatief >>

Landschappelijk de mooiste tocht

Op Wandelzoekpagina.nl staat deze wandeltocht van Ad Snelderwaard een beetje verscholen tussen alle bloesemgeweld dat je daar kunt vinden. Groene Wissels, Trage Tochten, NS-wandelingen, OV-stappers – er zijn nogal wat bloesemtochten die allemaal roepen: ik ben de allermooiste. Veel daarvan heb ik gelopen, maar deze tocht is de winnaar van de Gouden Frankwandelt Bloesemtrofee.

Mooiste landgoed aan de Linge

Al is dit niet een fruitbomenwandeling pur sang. Routemaker Ad Snelderwaard mixt boerenlandpad, klompenpad, landgoedwandeling en bloesemtocht tot een heerlijke wandelcocktail. De tocht is daardoor bijzonder gevarieerd, en voert over het mooiste landgoed langs de Linge: Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Het is lente!

Eind april is de lente in al z’n pracht doorgebroken. Al laat het weer steekjes vallen, bijzonder vrolijk worden we van het felgele koolzaad dat de slootkanten siert. Van de rozewitte appelbloesem die we bewonderen – eerst in de verte, later op de Appeldijk op aanraakafstand. Van het oranjetipje, een mooi vlindertje dat ons juist op deze Koningsdag voorbij fladdert. En van de meidoorn die overal (bijna) uit z’n knopjes barst.

Fameus walnotentaartje

Maar eerst schuiven we aan bij restaurant De Stapelbakker voor het 'fameuze walnotentaartje van de Barones' (aldus de menukaart). Die barones kan zo meedoen met Heel Holland Bakt. De walnoten komen van de notenbomen van het landgoed zelf. Ik ga ervan uit dat de barones ze ook eigenhandig geraapt heeft. Smaakt daardoor extra lekker.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Rondje landgoed

Wat volgt is nog smakelijker: een traject over vooral onverharde paadjes waarbij je het hele landgoed rond gaat. Wat je dan allemaal tegenkomt heb ik uitgebreid beschreven in mijn verslag van ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dat zal ik niet herhalen.

Ga naar deze ANWB-wandeling >>

Ruisende bossen & sappige weiden

Deze wandeling voegt daar nog veel meer stille paadjes aan toe. Die gaan door ruisende bossen, dwars door het hoge gras van sappige weiden, langs bloemrijke slootkanten. In de verte staan wat dromerige paarden naast een groepje koeien dat ligt uit te buiken. Een dorpskerkje piept omhoog uit het prille groen. Volmaakt tevreden arriveren we weer bij station Beesd.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Wanneer bloeien de appelbomen?

Elk jaar bloeien de appelbomen (en de andere fruitbomen) op een ander moment. Het is afhankelijk van veel factoren, onder andere van de gemiddelde temperatuur in de maanden voor de bloei. Omdat ik hier nu drie jaar achtereen ben geweest in ongeveer dezelfde periode, kan ik je het volgende vertellen over de bloesem op de beroemde Appeldijk:

  • Op donderdag 28 april 2016 geniet ik van de ANWB-wandeling. En ik constateer: “Bloesemknoppen staan op springen. Vanaf begin mei is de bloesempracht in volle hevigheid te bewonderen.”
  • Op zondag 30 april 2017 (zonnige dag, snoeiharde wind) wandel ik de Groene Wissel Beesd. En ik merk op: “De appelbloesem is flink over z'n hoogtepunt heen. Hier en daar bloeit er nog wat, maar het mag geen naam meer hebben.” En ik schrijf: “Heeft de nachtvorst de bomen dit jaar parten gespeeld?”
  • En vandaag, vrijdag 27 april 2018, zijn de appelbomen op hun absolute hoogtepunt. Ik weet vrij zeker dat ze volgend weekend (5/6 mei) uitgebloeid zijn. En op vrijdag 20 april (toen ik hier ook was)) was de appelbloei nog nét niet begonnen.
  • Als de appel bloeit, is de peer net op z’n retour. De kers en de pruim zijn dan al helemaal bloesemloos, daarvoor moet je 2 weken eerder komen.

 

Wandelgids 'Wandelen door oneindig laagland'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij geeft je veel achtergrondinformatie over wat je allemaal tegenkomt onderweg. Plus handige kaartjes en foto's die je wandellust flink opwekken.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling marienwaerdt beesd-10
rondwandeling marienwaerdt beesd-11
rondwandeling marienwaerdt beesd-12
rondwandeling marienwaerdt beesd-13
rondwandeling marienwaerdt beesd-14
rondwandeling marienwaerdt beesd-15
rondwandeling marienwaerdt beesd-16
rondwandeling marienwaerdt beesd-17
rondwandeling marienwaerdt beesd-18
rondwandeling marienwaerdt beesd-19
rondwandeling marienwaerdt beesd-20
rondwandeling marienwaerdt beesd-21
rondwandeling marienwaerdt beesd-22
rondwandeling marienwaerdt beesd-23
rondwandeling marienwaerdt beesd-24
rondwandeling marienwaerdt beesd-25
rondwandeling marienwaerdt beesd-26
rondwandeling marienwaerdt beesd-27
rondwandeling marienwaerdt beesd-28
rondwandeling marienwaerdt beesd-29
rondwandeling marienwaerdt beesd-30
rondwandeling marienwaerdt beesd-31
rondwandeling marienwaerdt beesd-32
rondwandeling marienwaerdt beesd-33
rondwandeling marienwaerdt beesd-34
rondwandeling marienwaerdt beesd-35
rondwandeling marienwaerdt beesd-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy