natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingBeesd (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Deze rondwandeling is op z’n allermooist als de fruitbomen in bloei staan. Maar eigenlijk is hij in alle jaargetijden een topper. Verslaat de Groene Wissel en de ANWB-wandeling die ongeveer hetzelfde traject volgen. Deze wandeling leidt je over nóg meer eersteklas paadjes.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Landschappelijk de mooiste tocht

Op Wandelzoekpagina.nl staat deze wandeltocht van Ad Snelderwaard een beetje verscholen tussen alle bloesemgeweld dat je daar kunt vinden. Groene Wissels, Trage Tochten, NS-wandelingen, OV-stappers – er zijn nogal wat bloesemtochten die allemaal roepen: ik ben de allermooiste. Veel daarvan heb ik gelopen, maar deze tocht is de winnaar van de Gouden Frankwandelt Bloesemtrofee.

Mooiste landgoed aan de Linge

Al is dit niet een fruitbomenwandeling pur sang. Routemaker Ad Snelderwaard mixt boerenlandpad, klompenpad, landgoedwandeling en bloesemtocht tot een heerlijke wandelcocktail. De tocht is daardoor bijzonder gevarieerd, en voert over het mooiste landgoed langs de Linge: Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Het is lente!

Eind april is de lente in al z’n pracht doorgebroken. Al laat het weer steekjes vallen, bijzonder vrolijk worden we van het felgele koolzaad dat de slootkanten siert. Van de rozewitte appelbloesem die we bewonderen – eerst in de verte, later op de Appeldijk op aanraakafstand. Van het oranjetipje, een mooi vlindertje dat ons juist op deze Koningsdag voorbij fladdert. En van de meidoorn die overal (bijna) uit z’n knopjes barst.

Fameus walnotentaartje

Maar eerst schuiven we aan bij restaurant De Stapelbakker voor het 'fameuze walnotentaartje van de Barones' (aldus de menukaart). Die barones kan zo meedoen met Heel Holland Bakt. De walnoten komen van de notenbomen van het landgoed zelf. Ik ga ervan uit dat de barones ze ook eigenhandig geraapt heeft. Smaakt daardoor extra lekker.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Rondje landgoed

Wat volgt is nog smakelijker: een traject over vooral onverharde paadjes waarbij je het hele landgoed rond gaat. Wat je dan allemaal tegenkomt heb ik uitgebreid beschreven in mijn verslag van ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dat zal ik niet herhalen.

Ga naar deze ANWB-wandeling >>

Ruisende bossen & sappige weiden

Deze wandeling voegt daar nog veel meer stille paadjes aan toe. Die gaan door ruisende bossen, dwars door het hoge gras van sappige weiden, langs bloemrijke slootkanten. In de verte staan wat dromerige paarden naast een groepje koeien dat ligt uit te buiken. Een dorpskerkje piept omhoog uit het prille groen. Volmaakt tevreden arriveren we weer bij station Beesd.

Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen Rondwandeling Mariënwaerdt | Langs bloeiende fruitbomen

Wanneer bloeien de appelbomen?

Elk jaar bloeien de appelbomen (en de andere fruitbomen) op een ander moment. Het is afhankelijk van veel factoren, onder andere van de gemiddelde temperatuur in de maanden voor de bloei. Omdat ik hier nu drie jaar achtereen ben geweest in ongeveer dezelfde periode, kan ik je het volgende vertellen over de bloesem op de beroemde Appeldijk:

  • Op donderdag 28 april 2016 geniet ik van de ANWB-wandeling. En ik constateer: “Bloesemknoppen staan op springen. Vanaf begin mei is de bloesempracht in volle hevigheid te bewonderen.”
  • Op zondag 30 april 2017 (zonnige dag, snoeiharde wind) wandel ik de Groene Wissel Beesd. En ik merk op: “De appelbloesem is flink over z'n hoogtepunt heen. Hier en daar bloeit er nog wat, maar het mag geen naam meer hebben.” En ik schrijf: “Heeft de nachtvorst de bomen dit jaar parten gespeeld?”
  • En vandaag, vrijdag 27 april 2018, zijn de appelbomen op hun absolute hoogtepunt. Ik weet vrij zeker dat ze volgend weekend (5/6 mei) uitgebloeid zijn. En op vrijdag 20 april (toen ik hier ook was)) was de appelbloei nog nét niet begonnen.
  • Als de appel bloeit, is de peer net op z’n retour. De kers en de pruim zijn dan al helemaal bloesemloos, daarvoor moet je 2 weken eerder komen.

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, bloesemwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>