Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide
Gelderland – rondwandeling – 17km

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide
Gelderland – rondwandeling – 17km

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe: bos & heide

Pal langs snelweg A50 ligt natuurgebied Deelerwoud. Het schurkt aan tegen Nationaal Park De Hoge Veluwe, en heeft hetzelfde karakter, met een combinatie van uitgestrekte bossen, ruige velden en glooiende heide. Het is er alleen een stuk stiller. Op deze route wandel je bijna alleen maar over onverharde paden. Grote kans om wild te spotten, dus verrekijker mee!

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekte bossen
  • Ruige heidevelden
  • Kans om wild te spotten
  • Oase van rust
  • In het begin hoor je snelweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Drie nadelen...

Deze rondwandeling uit de fraaie wandelgids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs heeft een paar evidente nadelen. Hij is moeilijk bereikbaar met het OV, je komt onderweg geen horeca of leuke dorpjes tegen, en beginnen langs een snelweg is niet het meest aanlokkelijke vooruitzicht voor wandelaars die rust zoeken.

Ruisen van de zee

Die nadelen verdampen volledig als je deze fraaie wandeling gaat maken. En het geluid van snelweg A50 klinkt al na een kilometer als het zacht ruisen van de zee. Overigens wandel ik de route vandaag met de klok mee, omgekeerd aan de routebeschrijving uit de wandelgids. Aan te raden, want dan begin je met het saaiste deel, een paar kilometer over een (onverhard) fietspad.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Over de Kleine Heide

Ook vanaf het fietspad zijn de uitzichten zonder meer schitterend. Je kijkt uit over de glooiende Kleine Heide, die helemaal niet zo klein is, en hier en daar gesierd wordt met een schilderachtige vliegden of solitaire eik. Stel je geen gigantische paarse heidevelden voor zoals op het Herikhuizerveld (De Posbank). De heide is hier flink verwilderd, met veel grassen zoals het pijpestrootje. Maar hier en daar kun je de paarse pracht zeker bewonderen in heidemaand augustus.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Dode bomen: fotogeniek

Fotogeniek zijn ook de vele dode bomen langs het pad. Kunstwerken van Moeder Natuur, met hun kale takken biddend naar de hemel geheven. Fijn dat Natuurmonumenten, de beheerder van dit gebied, ze gewoon laat staan.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Actie ‘Behoud het Deelerwoud’

In vroeger eeuwen was het Deelerwoud een stuifzandgebied. Baron Van Heeckeren-Van Enghuizen kocht het desolate gebied in 1841 en beplantte het met grove den en zomereik. Het Deelerwoud wisselde een paar keer van eigenaar, maar dreigde met de laatste verkoop in 1966 versnipperd te raken en bebouwd te worden. Gelukkig startte Natuurmonumenten de actie ‘Behoud het Deelerwoud’, die landelijke bekendheid kreeg. Dat bracht genoeg geld in het laatje om het landgoed te kunnen kopen.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Oase van rust

Nu is het Deelerwoud een oase van rust tussen twee veel drukker bezochte buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Na een kilometer of drie verruilt de route het fietspad voor een smal wandelpad door stille bossen. Tussen de bomen gloort weer dat glooiende heidelandschap, waar je elk moment een edelhert, damhert, ree of wild zwijn zou kunnen spotten.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Schotse Hooglanders

Wild zie ik helaas niet. Ik moet het doen met een kudde roodbruine en zwarte Schotse Hooglanders. Die tref ik langs de Grote Heide, die helemaal niet zoveel groter is dan de Kleine Heide. De enorme runderen hebben de plaats ingenomen van de schaapskudde die hier een eeuw geleden de uitgestrekte heidevelden begraasde. Nu houden de Schotten de heide open. Ze zijn zo sterk dat ze ook in de winter buiten kunnen blijven.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Zweefvliegtuigjes

Verderop schalt een hoog gierend geluid over de heidevelden. Het is de lier waarmee ze zweefvliegtuigjes de lucht in katapulteren vanaf het nabijgelegen zweefvliegveld Terlet. Vier stuks zie ik als vogels door de lucht cirkelen. En dan bedenk ik opeens hoe weinig vogels ik tot nog toe heb gezien of gehoord. Alleen een stel montere veldleeuweriken en een verdwaalde duif. Augustus is geen maand voor vogelaars.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Schitterende uitzichten

Inmiddels zie of hoor ik ook geen mens meer. Het wordt stiller en stiller, en ook mooier en mooier. Het oostelijk deel van de route is het fraaist. Je krijgt hier wel een paar klimmetjes voor je kiezen over vermoeiende zandpaden. Gelukkig is de beloning zoet: vanaf hooggelegen zandduinen kijk je uit over De Hoge Veluwe in de verte. Op een bankje zijg ik neer om van m’n lunch en de uitzichten te genieten.

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Wild zwijn

Afdalend voert de wandeling afwisselend over open heidevelden en door dichte bossen. Af en toe zie ik een wandelaar of fietser in de verte, maar verder lijkt het alsof ik het hele Deelerwoud voor mezelf heb. Dan zie ik tussen de bomen een groot wild zwijn dat op een sappig veldje staat te grazen. Z’n staart draait genoeglijk in de rondte. Ik sluip dichterbij voor wat foto’s, maar echt poseren wil hij niet...

Rondwandeling Deelerwoud op de Veluwe | Bos & heide

Prachtige tocht

Na dit ‘wilde’ avontuur hoor ik in de verte alweer het ruisen van de zee die A50 heet. Prachtige wandeling al met al.

Goed om te weten: deze route is tussen 15 september en 15 oktober vóór 10.00 en ná 16.00 uur niet toegankelijk in verband met de edelhertenliefde, ook wel bronst genoemd.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling deelerwoud-10
rondwandeling deelerwoud-11
rondwandeling deelerwoud-12
rondwandeling deelerwoud-13
rondwandeling deelerwoud-14
rondwandeling deelerwoud-15
rondwandeling deelerwoud-16
rondwandeling deelerwoud-17
rondwandeling deelerwoud-18
rondwandeling deelerwoud-19
rondwandeling deelerwoud-20
rondwandeling deelerwoud-21
rondwandeling deelerwoud-22
rondwandeling deelerwoud-23
rondwandeling deelerwoud-24
rondwandeling deelerwoud-25
rondwandeling deelerwoud-26
rondwandeling deelerwoud-27
rondwandeling deelerwoud-28
rondwandeling deelerwoud-29
rondwandeling deelerwoud-30
rondwandeling deelerwoud-31
rondwandeling deelerwoud-32
rondwandeling deelerwoud-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy