Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar
Gelderland – Klompenpad – 14km

Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar
Gelderland – Klompenpad – 14km

Rijnstrangenpad: Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

In natuurgebied Rijnstrangen, vlak bij de Duitse grens, is het fijn struinen. Deze oude rivierarm van de Rijn heeft zoveel bijzondere natuur dat het is bestempeld als Natura 2000-gebied. Je wandelt over ruig terrein, met open water, rietmoeras en graslanden. Als je geluk hebt spot je een bever of otter. Spierballen heb je nodig voor de bediening van de twee veerpontjes.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Natuurgebied Rijnstrangen
  • Rietmoeras & graslanden
  • Lekkere paadjes
  • Prachtig kerkje
  • Leuke pontjes
  • Veel vogels
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Sint-Martinuskerk

De wandeling start bij de 16de eeuwde Sint-Martinuskerk in het rustieke dorpje Oud-Zevenaar. Boven op een hoge terp, omgeven door oude knotwilgen, kijkt dit rijksmonument uit over de Rijnstrangen, het natuurgebied waar je doorheen loopt en waar vroeger de Rijn stroomde.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Thoen & Thans & Mhodder

Café-restaurant Thoen & Thans in Oud-Zevenaar is zo vroeg op de maandagmorgen nog gesloten. Dus wandel ik koffieloos het dorp uit over een graspad. En gelijk is het glibberen: de paden in dit gebied kunnen bijzonder modderig zijn. De wandeling voert door de Rosandse Polder, die de laatste jaren is omgetoverd van boerenland naar natuurgebied. Alleen ‘natuurinclusieve’ boeren zijn nog van de partij.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eindeloos rietland

Eerst kijk je uit over open graslanden tot aan de horizon. Dan weer voert je slingerende pad langs rietlanden waarachter je de oude rivierarm van de Rijn vermoedt. Pas veel later schemert het vogelrijke water tussen het riet.

Zeldzame zwarte stern

Een koppel zilverreigers vliegt verschrikt op over het water – sorry. Kom je in het voorjaar, dan kun je moerasvogels treffen als grote karekiet, roerdomp, woudaap en buidelmees. En tussen de waterplanten broedt de zeldzame zwarte stern. In de Rijnstrangen vind je een van de grootste populaties in Nederland. Reden om hier in de lente nog eens terug te keren, gewapend met verrekijker en supertelelens.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Heerlijk rustig

Nu met de naderende winter vliegen honderden ganzen luid gakkend over. Op dat (aangename) lawaai na is het hier heerlijk rustig. Deze zonovergoten maandagmorgen ben ik de enige persoon ter wereld die dit Klompenpad bewandelt. Ongetwijfeld is het in het weekend drukker.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Trektocht over de rivier

Even verderop krijgen je spierballen een workout: via een trekpontje kruis je de brede rivierarm. Een vermoeiende ‘trektocht’, maar het kan veel erger. “Het werd een onverwachte survival-tocht doordat ik moest ‘klunen’ om bij het pontje te komen”, schrijft een wandelaar op Klompenpaden.nl. Door rietaangroei lag de veerpont kort geleden meters van de oever. “Hilarisch omdat ik werkelijk tot aan m’n liezen in het water stond! Leuk voor de foto’s maar vast niet de bedoeling!”

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Gemaal Oude Rijn

Met droge voeten wandel ik aan gene zijde van de rivierarm verder. Het Klompenpad passeert Gemaal Oude Rijn, een karakteristiek gebouw uit 1884 dat ooit diende als stoomgemaal om de wateroverlast in omliggende polders te keren. Nu is het industrieel erfgoed. Tot voor kort kon je in dit monument genieten van een museum en horeca. Helaas zijn die door Waterschap Rijn en IJssel gesloten, tot verdriet en onbegrip van de uitbaters, zo lees ik op hun website.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Modderige weilanden

Ook voor ons wandelaars jammer natuurlijk, maar de tocht is er niet minder om. Al volgt nu een saai traject over een (rustig) asfaltweggetje. Lang duurt dat niet. Je klimt over een hekje en banjert over een hobbelige dijk door de modderige weilanden van de Eendenpoelsche Buitenpolder. Rustende koeien en paarden passeer je op bijna-aai-afstand. Nog veel meer wankele hekjes volgen, en nog veel meer modderige weilanden. Een op-en-top Klompenpad dus.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Hitsige koe & stier op oorlogspad

Dat de koeien in de Rijnstrangen niet altijd sloom aan het herkauwen zijn, lees je in de reacties op Klompenpaden.nl. Zo moest Dorien “een hitsige koe omzeilen” en trof Erna “een kleine kudde koeien met een stier… de stier was duidelijk op oorlogspad.”

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Beversporen

Even verder buigt de route naar de rivier en wandel je langs rietkragen over een intiem paadje, ingesloten door een rij oude knotwilgen en hoog oprijzende essen. Als je oplet zie je veel knaagsporen van bevers op de bomen. Een dikke knotwilg is zonder pardon in tweeën geknaagd. Niet alleen bevers wonen in de Rijnstrangen, ook otters hebben het natuurgebied ontdekt. Om deze waterdieren te spotten moet je vroeg op pad.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Oud-Zevenaar in zicht

Verderop wandel je weer over weilanden die ongetwijfeld lekker natuurinclusief zijn. In de verte zie je nu de Sint-Martinuskerk opdoemen, ongenaakbaar op z’n hoge terp. Prachtig gezicht.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Vogelparadijs

Je spierballen mogen nogmaals aan de bak: via een trekpontje steek je wederom de rivierarm over. En dan wacht je misschien wel het mooiste deel van dit Klompenpad: de Kleine Geldersche Waard, een vogelparadijs met plassen, rietlanden en moerassen.

Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar Rijnstrangenpad | Klompenpad vanuit Oud-Zevenaar

Thoen & Thans & Photdicht

Oud-Zevenaar is nu niet ver meer. Café-restaurant Thoen & Thans is nog steeds potdicht. Alleen geopend van donderdag tot en met zondag vanaf 12:00 uur lees ik op hun website. Dat je het weet.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rijnstrangenpad-10
rijnstrangenpad-11
rijnstrangenpad-12
rijnstrangenpad-13
rijnstrangenpad-14
rijnstrangenpad-15
rijnstrangenpad-16
rijnstrangenpad-17
rijnstrangenpad-18
rijnstrangenpad-19
rijnstrangenpad-20
rijnstrangenpad-21
rijnstrangenpad-22
rijnstrangenpad-23
rijnstrangenpad-24
rijnstrangenpad-25
rijnstrangenpad-26
rijnstrangenpad-27
rijnstrangenpad-28
rijnstrangenpad-29
rijnstrangenpad-30
rijnstrangenpad-31
rijnstrangenpad-32
rijnstrangenpad-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy