De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km (vanaf Leerdam: 18 km)

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingRhenoy (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Als de fruitbomen bloeien is het Rhenoijschepad absoluut een aanrader. Van half april tot eind mei kun je genieten van een zee aan fruitbloesem langs je pad. Maar dit Klompenpad vanuit Rhenoy heeft meer te bieden. De rondwandeling voert ook – soms dwars door weilanden – over het boerenland van de Betuwe.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De concurrentie

Evenals de andere wandelingen in dit schitterende fruitbloesemgebied voert ook het Rhenoijschepad veel over asfalt. Dat is hier onvermijdelijk. Deze wandeling komt grotendeels overeen met Groene Wissel Leerdam en ANWB-wandeling Parels langs de Linge. Beide ook absoluut aan te raden als het fruit in bloei staat.

Bekijk Groene Wissel Leerdam >>

Bekijk ANWB-wandeling Parels langs de Linge >>

Mijn startpunt: Leerdam

Officieel start het Rhenoijschepad in Rhenoy (bij Lunchroom Route 88). Maar ik kies glasstadje Leerdam als startpunt. Via het heerlijke haventje wandel ik naar het Rhenoijschepad (punt 6 op de kaart). Al snel arriveer ik bij het bijzondere Fort Asperen, het eerste hoogtepunt van deze route.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het fort ligt temidden van de uiterwaarden van de Linge. Ooit maakte het met andere torenforten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land tegen de vijand moest beschermen. Nu is het omgedoopt tot Kunstfort waar kunstenaars creatief aan de slag zijn. De horeca is verstopt in een jammer genoeg nogal lelijk houten nieuwbouwtje.

Een ware bloesemzee

Na het fort volgt een tocht langs de Linge, en hier tref je (in het juiste seizoen) een ware bloesemzee. Wat is er mooier dan vol bloeiende appel-, peren- en pruimenbomen met op de achtergrond een zacht kabbelend riviertje?

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Betuwse Toren van Pisa (en mevrouw Pisa)

Loop het idyllische dorpje Acquoi (spreek uit: akkooi) binnen en er overvalt je een instant gevoel van landelijke rust dat al je stresshormonen en hersenspinsels subiet op de vlucht jaagt. Het dorpje uit 1305 is vooral bekend vanwege z'n kerkje. Omdat het flink uit het lood staat, noemen ze het ook wel de 'Betuwse Toren van Pisa'. Laat je blik even vallen op het sfeervolle kerkhofje aan de voet van de kerk: hier is het graf van 'mevrouw Pisa' te vinden.

Mooi zicht op fruitbomen

Evan na een Lingebocht zijg ik neer op een bankje met bijzonder mooi uitzicht over fruitbomen, de Linge en het boerenland daarachter. Ganzen vliegen gakkend over, een ooievaar zoekt het hogerop en een houten schuitje vaart traag over de loom stromende rivier. Genieten in het kwadraat.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Uiterwaarden van de Linge

Kijk verderop op de Lingedijk zeker af en toe over je schouder. Acquoi ligt er schitterend bij, in een entourage van fruitbomen. Dan loop je een heel stuk langs de uiterwaarden van de Linge. Over asfalt helaas, en soms perst een auto zich langs je op het smalle weggetje.

Schilderachtig Rhenoy

Dan verlaat je het asfalt, steek je een watertje over via een oud bruggetje en wandel je over graspaden en dwars door weilanden richting het volgende dorp: Rhenoy. Het ligt er schilderachtig bij, temidden van de velden, die bespikkeld zijn met paardenbloemen en omzoomd met koolzaad en fluitenkruid.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Roestig spoorlijntje

Dan volgt een wat saaier traject over asfalt langs de Linge. De buitenwijken van Rhenoy zijn een stuk minder idyllisch: saaie huizen met saaie tuinen. De route verlaat de Linge en stevent langs boerenland af op een roestig spoorlijntje dan van nergens naar niemendal lijkt te lopen.

Ploeteren door weilanden

Het Rhenoijschepad maakt nu z'n naam als Klompenpad waar. Want je ploetert dwars door eenzame weilanden met af en toe een verdwaalde koe, balanceert op houten balken over slootjes en baant je via struikgewas een weg naar de bewoonde wereld. Leuk!

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Culemborgse vliet

Een asfaltshuffle langs de rustieke Culemborgse Vliet brengt me weer terug naar punt 6 op de kaart. Let daar nog even op de oogstrelend mooie rietgedekte boerderij onderaan de dijk. Heerlijke tocht!

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, bloesemwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>