Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy
Gelderland – Klompenpad – 14km

Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy
Gelderland – Klompenpad – 14km

Rhenoijschepad: Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Als de fruitbomen bloeien is het Rhenoijschepad absoluut een aanrader. Van half april tot eind mei kun je genieten van een zee aan fruitbloesem langs je pad. Maar dit Klompenpad vanuit Rhenoy heeft meer te bieden. De rondwandeling voert ook – soms dwars door weilanden – over het boerenland van de Betuwe.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Glasstadje Leerdam
  • Idyllische dorpjes
  • Uiterwaarden van de Linge
  • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Update: zaterdag 17 april 2021

Deze wandeling is in bloesemtijd zo heerlijk dat we hem opnieuw hebben gelopen, op zaterdag 17 april 2021. De perenbloesem stond gruwelijk mooi te bloeien en was nog nét niet op z’n hoogtepunt. De foto’s in dit artikel zijn van deze lenteachtige zaterdag. Meer foto’s zien? Kijk onderaan deze pagina.

Mijn startpunt: Leerdam

Officieel start het Rhenoijschepad in Rhenoy (bij Lunchroom Route 88, met een vrij grote parkeerplaats). Maar ik kies glasstadje Leerdam als startpunt. Via het heerlijke haventje wandel ik naar het Rhenoijschepad (punt 6 op de Klompenpad-kaart). Al snel arriveer ik bij het bijzondere Fort Asperen, het eerste hoogtepunt van deze route. Pas op voor de panter!

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het fort ligt temidden van de uiterwaarden van de Linge. Ooit maakte het met andere torenforten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land tegen de vijand moest beschermen. Nu is het omgedoopt tot Kunstfort waar kunstenaars creatief aan de slag zijn. De horeca is verstopt in een jammer genoeg nogal lelijk houten nieuwbouwtje.

Een ware bloesemzee

Na het fort volgt een tocht langs de Linge, en hier tref je (in het juiste seizoen) een ware bloesemzee. Wat is er mooier dan vol bloeiende appel-, peren- en pruimenbomen met op de achtergrond een zacht kabbelend riviertje?

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Betuwse Toren van Pisa (en mevrouw Pisa)

Loop het idyllische dorpje Acquoy (spreek uit: akkooi) binnen en er overvalt je een instant gevoel van landelijke rust dat al je stresshormonen en hersenspinsels subiet op de vlucht jaagt. Het dorpje uit 1305 is vooral bekend vanwege z'n kerkje. Omdat het flink uit het lood staat, noemen ze het ook wel de 'Betuwse Toren van Pisa'. Laat je blik even vallen op het sfeervolle kerkhofje aan de voet van de kerk: hier is het graf van 'mevrouw Pisa' te vinden.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Mooi zicht op fruitbomen

Even na een Lingebocht zijg ik neer op een bankje met bijzonder mooi uitzicht over fruitbomen, de Linge en het boerenland daarachter. Ganzen vliegen gakkend over, een ooievaar zoekt het hogerop en een houten schuitje vaart traag over de loom stromende rivier. Genieten in het kwadraat.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Uiterwaarden van de Linge

Kijk verderop op de Lingedijk zeker af en toe over je schouder. Acquoy ligt er schitterend bij, in een entourage van fruitbomen. Dan loop je een heel stuk langs de uiterwaarden van de Linge. Over asfalt helaas, en soms perst een auto zich langs je op het smalle weggetje.

Schilderachtig Rhenoy

Dan verlaat je het asfalt, steek je een watertje over via een oud bruggetje en wandel je over graspaden en dwars door weilanden richting het volgende dorp: Rhenoy. Het ligt er schilderachtig bij, temidden van de velden, die bespikkeld zijn met paardenbloemen en omzoomd met koolzaad en fluitenkruid.

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Roestig spoorlijntje

Dan volgt een wat saaier traject over asfalt langs de Linge. De buitenwijken van Rhenoy zijn een stuk minder idyllisch: saaie huizen met saaie tuinen. De route verlaat de Linge en stevent langs boerenland af op een roestig spoorlijntje dan van nergens naar niemendal lijkt te lopen.

Ploeteren door weilanden

Het Rhenoijschepad maakt nu z'n naam als Klompenpad waar. Want je ploetert dwars door eenzame weilanden met af en toe een verdwaalde koe, balanceert op houten balken over slootjes en baant je via struikgewas een weg naar de bewoonde wereld. Leuk!

Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy

Culemborgse vliet

Een asfaltshuffle langs de rustieke Culemborgse Vliet brengt me weer terug naar punt 6 op de kaart. Let daar nog even op de oogstrelend mooie rietgedekte boerderij onderaan de dijk. Heerlijke tocht!

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rhenoijschepad-10
rhenoijschepad-11
rhenoijschepad-12
rhenoijschepad-13
rhenoijschepad-14
rhenoijschepad-15
rhenoijschepad-16
rhenoijschepad-17
rhenoijschepad-18
rhenoijschepad-19
rhenoijschepad-20
rhenoijschepad-21
rhenoijschepad-22
rhenoijschepad-23
rhenoijschepad-24
rhenoijschepad-25
rhenoijschepad-26
rhenoijschepad-27
rhenoijschepad-28
rhenoijschepad-29
rhenoijschepad-30
rhenoijschepad-31
rhenoijschepad-32
rhenoijschepad-33
rhenoijschepad-34
rhenoijschepad-35
rhenoijschepad-36
rhenoijschepad-37

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy