Rhenoijschepad | Klompenpad rond Acquoi en Rhenoy

Klompenpad Rhenoijschepad Als de fruitbomen bloeien is het Rhenoijschepad absoluut een aanrader. Van half april tot eind mei kun je genieten van een zee aan fruitbloesem langs je pad. Maar dit Klompenpad vanuit Rhenoy heeft meer te bieden. De rondwandeling voert ook – soms dwars door weilanden – over het boerenland van de Betuwe.

De concurrentie

Evenals de andere wandelingen in dit schitterende fruitbloesemgebied voert ook het Rhenoijschepad veel over asfalt. Dat is hier onvermijdelijk. Deze wandeling komt grotendeels overeen met Groene Wissel Leerdam en ANWB-wandeling Parels langs de Linge. Beide ook absoluut aan te raden als het fruit in bloei staat.

Bekijk Groene Wissel Leerdam >>

Bekijk ANWB-wandeling Parels langs de Linge >>

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Klompenpad Rhenoijschepad

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km (vanaf Leerdam: 18 km)

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingRhenoy (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Officieel start het Rhenoijschepad in Rhenoy (bij Lunchroom Route 88). Maar ik kies glasstadje Leerdam als startpunt. Via het heerlijke haventje wandel ik naar het Rhenoijschepad (punt 6 op de kaart). Al snel arriveer ik bij het bijzondere Fort Asperen, het eerste hoogtepunt van deze route.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het fort ligt temidden van de uiterwaarden van de Linge. Ooit maakte het met andere torenforten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land tegen de vijand moest beschermen. Nu is het omgedoopt tot Kunstfort waar kunstenaars creatief aan de slag zijn. De horeca is verstopt in een jammer genoeg nogal lelijk houten nieuwbouwtje.

Een ware bloesemzee

Na het fort volgt een tocht langs de Linge, en hier tref je (in het juiste seizoen) een ware bloesemzee. Wat is er mooier dan vol bloeiende appel-, peren- en pruimenbomen met op de achtergrond een zacht kabbelend riviertje?

Betuwse Toren van Pisa (en mevrouw Pisa)

Loop het idyllische dorpje Acquoi (spreek uit: akkooi) binnen en er overvalt je een instant gevoel van landelijke rust dat al je stresshormonen en hersenspinsels subiet op de vlucht jaagt. Het dorpje uit 1305 is vooral bekend vanwege z'n kerkje. Omdat het flink uit het lood staat, noemen ze het ook wel de 'Betuwse Toren van Pisa'. Laat je blik even vallen op het sfeervolle kerkhofje aan de voet van de kerk: hier is het graf van 'mevrouw Pisa' te vinden.

Mooi zicht op fruitbomen

Evan na een Lingebocht zijg ik neer op een bankje met bijzonder mooi uitzicht over fruitbomen, de Linge en het boerenland daarachter. Ganzen vliegen gakkend over, een ooievaar zoekt het hogerop en een houten schuitje vaart traag over de loom stromende rivier. Genieten in het kwadraat.

 

Uiterwaarden van de Linge

Kijk verderop op de Lingedijk zeker af en toe over je schouder. Acquoi ligt er schitterend bij, in een entourage van fruitbomen. Dan loop je een heel stuk langs de uiterwaarden van de Linge. Over asfalt helaas, en soms perst een auto zich langs je op het smalle weggetje.

Schilderachtig Rhenoy

Dan verlaat je het asfalt, steek je een watertje over via een oud bruggetje en wandel je over graspaden en dwars door weilanden richting het volgende dorp: Rhenoy. Het ligt er schilderachtig bij, temidden van de velden, die bespikkeld zijn met paardenbloemen en omzoomd met koolzaad en fluitenkruid.

Roestig spoorlijntje

Dan volgt een wat saaier traject over asfalt langs de Linge. De buitenwijken van Rhenoy zijn een stuk minder idyllisch: saaie huizen met saaie tuinen. De route verlaat de Linge en stevent langs boerenland af op een roestig spoorlijntje dan van nergens naar niemendal lijkt te lopen.

Ploeteren door weilanden

Het Rhenoijschepad maakt nu z'n naam als Klompenpad waar. Want je ploetert dwars door eenzame weilanden met af en toe een verdwaalde koe, balanceert op houten balken over slootjes en baant je via struikgewas een weg naar de bewoonde wereld. Leuk!

Culemborgse vliet

Een asfaltshuffle langs de rustieke Culemborgse Vliet brengt me weer terug naar punt 6 op de kaart. Let daar nog even op de oogstrelend mooie rietgedekte boerderij onderaan de dijk. Heerlijke tocht!

Gasterij het Posthuys LeerdamMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Gasterij het Posthuys in Leerdam.

Het historische pand, voormalig postkantoor, straalt allure en rust uit. Toch heeft Het Posthuys een modern restaurant en frisse kamers in boetiekstijl. Gelukkig zijn tal van historische elementen behouden. Krijgt van 230 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9.1: "Fantastisch".

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, bloesemwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!