Leuke rondwandeling door de groene gordel van Arnhem. De wandeling rijgt parken aaneen als parels aan een snoer. Uiteraard kom je door kroonjuweel Sonsbeek. Maar de parken daarna zijn ook niet te versmaden. Extra troef: de vele horeca onderweg. Pas wel op dat het Parkenpad niet verzandt in een kroegentocht.
Zijn alle parken waar je doorheen komt mooi? Nee, zeker niet. Er zitten ook een paar uitgesproken lelijkerds tussen. Die zitten tegen het einde. Je hebt het niet van mij, maar die kun je ook overslaan door op station Presikhaaf op de trein te springen.
De start is direct supertof. Je loopt namelijk het heerlijke Park Sonsbeek binnen. En dat is een Green Beauty waar je u tegen zegt. Over mooie kronkelpaadjes stijg en daal je door een van de mooiste parken die ik ken. Sonsbeek noemen ze niet voor niets de Parel in de Veluwezoom.
Wat zo geweldig is aan Sonsbeek: het park is flink heuvelachtig, met voor Nederlandse begrippen echt steile stukken. On-Nederlands parklandschap.
Sonsbeek bestaat al ruim 250 jaar. Toen woonden hier nog boeren en molenaars. Rond 1750 kregen die gezelschap van rijke stedelingen die zich wilden terugtrekken in de natuur. Vooral om wild af te knallen en paardje te rijden. Niet omdat het moest, maar omdat het kon.
De eigenaar van Sonsbeek, Baron Van Heeckeren, nam de bekende landschapsarchitect Zocher in dienst om zijn landgoed in Engelse landschapsstijl te hervormen. Fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, schitterende waterpartijen, pittoreske bruggetjes.
De familie Van Heeckeren resideerde (=wonen, maar dan voor opscheppers) in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd. Je ziet de indrukwekkende villa direct liggen als je het park binnenloopt. Wij drinken er koffie met lekkere appeltaart (het zal eens een keertje niet). Ondertussen genietend van fabuleus uitzicht.
Sowieso zijn we geluksvogels. Want Sonsbeek is vandaag een Winter Wonderland: een flink sneeuwtapijt siert het toch al mooie park. Tegelijk is het oppassen geblazen om niet van een van de vele heuvels naar beneden te roetsjen. In de slipstream van de vele sleetje rijdende kinderen.
Voetje voor voorzichtig voetje verlaten we Sonsbeek. En schuifelen we de tweede Green Beauty binnen: Zypendaal. En dan toont zich de kracht van deze parkentocht, want dit heerlijke park lijkt in het geheel niet op Sonsbeek, maar heeft een geheel eigen karakter. Ik zou zeggen: romantisch en verstild.
Door het glooiende dal van een bevroren beekje (in de lente klatert-ie lustig) doorkruisen we Zypendaal. En we hebben zicht op eindeloos witte velden met in de verte ijle bosranden. Hier waan je je echt buiten en lijkt de stad even ver weg.
We komen langs Kasteel Zypendaal dat zich ijdel spiegelt in z'n eigen vijver. Het schitterende kasteel stamt uit de 18de eeuw en wordt geflankeerd door een gouveneurshuisje, orangerie en koetshuis. Kapitale oude bomen en royale rododendrons slurpen schouder aan schouder uit borrelende bronnetjes en beekjes.
Op weg naar ons volgende park – Klarenbeek – komen we langs een bijzonder oude en dikke eik aan de Dalweg. Zo'n joekel hebben we nog niet eerder ontmoet. Hij heeft een omtrek van liefst 618 centimeter, is ruim 25 meter hoog en heeft een kroonbreedte van 35 meter. De boom is bijna 300 jaar oud. Respect man!
In het idyllische Park Klarenbeek komen we bij misschien wel het hoogtepunt van deze wandeling. In ieder geval is het een heel hoog punt: De Stenen Tafel. Vanaf ideale picknickbankjes krijg je daar grandioos uitzicht over het groene dal dat in ons geval sneeuwwit is. Schitterend lijnenspel van heggetjes, paadjes, bomenrijen. Wat paarden in het dal blazen decoratief stoom uit hun neusgaten. Wauw!
Na nog een vuistvol andere parken kakt deze tot dan toe prachtige tocht nogal in, en dat kost punten. Je komt door de niet al te mooie parken Presikhaaf en Thialf. Sorry hoor, maar wat kale drollenvelden tussen lelijke flats noem ik zelf geen park.
Thialf is gefinancierd met Europees geld, meldt een trots bord. Met EU-pegels moet je toch wel leukere dingen kunnen doen dan een park maken waar alleen de honden brood van lusten? Maar laat deze zure oprisping je er niet van weerhouden deze heerlijke tocht te gaan maken!
Deze wandeling hebben we gedaan in januari 2017. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!