Schitterende ex-NS-wandeling, die tegenwoordig als OV-stapper door het leven gaat. Je wandelt op het randje van een flinke stuwwal, met adembenemende vergezichten over de uiterwaarden van de Rijn. Landgoederen, een kasteel en oude kerkjes vind je op je pad. Wandeling om te zoenen.
Wat een bof dat Wandelnet oude NS-wandelingen adopteert en omtovert tot OV-stappers. Geweldig initiatief! Wij wandelaars mogen daar blij mee zijn: een hele reeks prachtige oude wandelingen in een nieuw jasje.
Het traject van deze OV-stapper is zo mooi dat er meerdere routes overheen lopen. NS-wandeling Hemelse Berg bijvoorbeeld. Die volgt grotendeels hetzelfde traject, maar dan in omgekeerde richting. Deze OV-stapper voegt daar nog een mooi stuk aan toe tot aan het parmantige terpkerkje van Heelsum.
NS-wandeling Hemelse Berg op Frankwandelt.nl >>
Waarom de NS Westerbouwing de bons heeft gegeven en een vrijage is begonnen met de Hemelse Berg is me een beetje een raadsel. Maar goed, dat mag de wandelpret niet drukken, want nu hebben we twee mooie wandelingen voor de prijs van één.
En dus wandel ik hier superlekker over Landgoed Mariënberg. Vooral in lente en herfst is het hier smullen van natuur die geboren wordt of sterft. Allebei een adembenemend schouwspel dat nooit verveelt. Over een mooie laan loop ik tussen herfstige beuken die hun blaadjes nog even angstvallig vasthouden. En even verder duik ik op een paadje weg voor vallende eikels terwijl een gemene paddenstoel probeert me pootje te lichten.
Behalve door veel bos kom je langs beekjes, vijvers, glooiende weilanden en oude boerderijen. Jammer genoeg niet langs de onvolprezen berceau 'De Groene Bedstee', de mooiste dubbele beukenhaag die ik ooit gezien heb. Die laat je links liggen om richting de uiterwaarden van de Rijn te wandelen.
En dan volgt een zalig traject langs de Rijn. Langs koerijke weilanden met slootjes en knotwilgen en de prachtige uiterwaarden wandel je richting het hervormde kerkje van Oosterbeek. In de verte zie je het al liggen tussen de weilanden. Bomen-in-alle-kleuren vormen het herfstige decor. Een troepje lome koeien op de voorgrond maakt deze ansicht af.
Respect: het is het oudste nog in gebruik zijnde kerkje van Nederland. Het pré-romaanse kerkje werd gebouwd in de 10de eeuw. In de Slag om Arnhem fungeerde het als post voor de geallieerde Airborne-troepen. Het kerkje raakte zwaar beschadigd maar is na de oorlog in z’n oude luister hersteld. Let ook even op de 300-jarige knotlinde voor de kerkdeur, die alle bombardementen moedig heeft doorstaan. Nog meer respect!
Over het beklinkerde kerkenpaadje loop je verder langs de rand van het open landschap van de uiterwaarden, waarbij je steeds mooiere vergezichten krijgt voorgeschoteld. Maar dan moet je opeens in de benen: het gaat flink heuvelopwaarts de stuwwal op. Eerst via een trappetje naar de naamgever van de wandeling: Westerbouwing, met een café-met-geweldig-terras (alleen op zondag open). Hier heb je misschien wel het mooiste uitzicht van de wandeling. Je kunt mijlenver kijken over de Rijn, het achterland en richting Arnhem.
Via het merkwaardige Heveadorp, ontstaan in 1915 toen fabrikant Wilhelmi hier een rubberbandenfabriek bouwde, wandel je het bosrijke landgoed Duno op. Je wandelt Duno binnen via een schitterende laan met bijzondere hagen en verderop gigantische rododendrons.
Ga halverwege die laan even van de route af naar de Hunnenschans, een aarden wal in de vorm van een ovaal. Daar word je getrakteerd op alweer weidse uitzichten over Rijn, Betuwe en Arnhemse skyline. Bij helder weer zie je Duitsland in de verte. Overigens was op die Hunnenschans een burcht gevestigd die rond het jaar 1000 is verwoest.
Na een bosrijk traject bereik je kasteel Doorwerth. Met z'n voeten in de groene uiterwaarden van de Nederrijn staat dit sprookjesachtig kasteel uit de 13e eeuw, gebouwd door ridder Berend. Juist als ik er ben houden ze op Doorwerth een wedstrijd van boogschutters. Tientallen schutters richten hun scherpe pijlen op weerloze edelherten, fazanten en bevers. Van plastic gelukkig... Kijk op de binnenplaats van het kasteel even naar de oudste robinia van Nederland, geplant in 1579.
En nog is het niet afgelopen met de hoogtepunten. Je komt namelijk tot slot bij het bijzondere 'Kerkje op de Heuvel'. Zo staat de hervormde kerk van Heelsum bekend, en hij ligt er buitengewoon parmantig bij. Hij dateert uit 1519 en is gebouwd op een terp, opgepimpt door sierlijke oude linden. Pffff, wát een wandeling!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!