OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet
Gelderland – OV-stapper – 18km

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet
Gelderland – OV-stapper – 18km

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2: van De Zwarte Boer naar Nunspeet

Prachtige OV-stapper (=oude NS-wandeling) over de westkant van de Veluwe. Dag 2 van deze wandeling voert je door gevarieerde bossen langs de klaterende Leuvenumse Beek. Verwilderde heidevelden zorgen voor afwisseling. En je trekt over de Nederlandse Sahara: het immense Hulhorsterzand.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Avontuurlijk beekje
  • Nederlandse Sahara
  • Herberg De Zwarte Boer
  • Vergezichten vanaf uitkijktoren
  • Hoorbare snelweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Tweedaagse OV-stapper: bekijk dag 1

Dit is mijn impressie van dag 2 van de tweedaagse OV-stapper Leuvenumse Beek. Ben je benieuwd naar dag 1? Heb ik ook voor je beschreven in woord en beeld (spoiler alert: dag 1 is nóg mooier).

Naar dag 1 van OV-stapper Leuvenumse Beek >>

Pleisterplaats voor reizigers

Bij herberg De Zwarte Boer, anno 1855, kun je prima een koffietje doen. De rest van de wandeling kom je geen horeca tegen. In de oude gelagkamer waan je je even terug in vroeger tijden, toen het een pleisterplaats was voor doorgaande reizigers.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Boer met een zwarte baard

De naam heeft te maken met de toenmalige herbergier, een parttime boer met een diepzwarte baard. Let op de 19e eeuwse betegelde schouw in de gelagkamer, met een ruiterportret van Koning Willem II en Anna Paulowna. NB: de Zwarte Boer gaat pas om 10.30 uur open.

Avontuurlijke beek

Na de zwarte koffie loop je al snel langs de naamgever van de route: de Leuvenumse Beek. En die verlaat je voorlopig niet meer. Gelukkig maar, want het is een avontuurlijk, glashelder stroompje dat door prachtig bos slingert. Af en toe steek je de beek over, via een bouwvallig bruggetje.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet

Tjokvol paddenstoelen

Doorkijkjes over weilanden en akkers verhogen het wandelgenot. Een beek die door gevarieerd bos stroomt, betekent in de herfst dat het hier barst van de paddenstoelen en de meest wonderlijke zwammen. Genieten!

Nederlandse Sahara

Halverwege opent het bos zich en kom je bij het tweede hoogtepunt van deze wandeling: het immense Hulhorsterzand. Deze Nederlandse Sahara is een van de laatste grote zandverstuivingen van Europa.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet

Levend zand met leeuwen

Je vindt hier dus geen dode woestijn, maar ‘levend zand’. En er wonen nogal wat bijzondere dieren en planten die een voorliefde hebben voor zandkorrels. Bijvoorbeeld de mierenleeuw: de larve wacht stilletjes tot er een onfortuinlijke mier in zijn vangkuiltje belandt.

Kevertje redden

Midden op het zand raak ik aan de praat met een prachtig kevertje (zie bij de foto’s onderaan). Hij probeert steeds uit een zandkuiltje te kruipen. Maar elke keer als hij bijna bij het randje is, valt hij weer terug, belandt op z’n ruggetje en spartelt met z’n pootjes in de lucht. Ik lach me een kriek, maar help hem uiteindelijk het kuiltje uit. Frankredt.nl.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet

Rokend zand & wolkenluchten

Natuurmonumenten doet er alles aan om dit schitterende gebied open te houden. Het zand kan daardoor lekker blijven stuiven. De lokale bevolking noemt dit: ‘roken’. Met een beetje geluk heb je net als ik van die schitterende wolkenluchten. En met nog meer geluk zie je de boomvalk z’n luchtacrobatiek beoefenen. Ook de zeldzame boomleeuwerik schijnt hier te broeden.

Zwaar lopen & A28

Dit wonderschone traject over het Hulhorsterzand heeft twee nadelen: het is bijzonder zwaar lopen door het mulle zand. En snelweg A28 is hemelsbreed soms maar een paar honderd meter ver, wat nogal hoorbaar is. Maar ondanks dat blijft het op en top genieten.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet OV-stapper Leuvenumse Beek dag 2 | De Zwarte Boer – Nunspeet

Uitkijktoren

Na al dat zandhappen krijg je alweer een prachtig bos, dat nu stuivertje wisselt met heideveldjes. En aan het eind kun je bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten nog een 30 meter hoge uitkijktoren beklimmen. Na 144 treden heb je weidse uitzichten over de Veluwe en het kerktorentje van Nunspeet. In de verte schemert zelfs het Veluwemeer. Prachtwandeling!

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ov stapper leuvenumse beek-10
ov stapper leuvenumse beek-11
ov stapper leuvenumse beek-12
ov stapper leuvenumse beek-13
ov stapper leuvenumse beek-14
ov stapper leuvenumse beek-15
ov stapper leuvenumse beek-16
ov stapper leuvenumse beek-17
ov stapper leuvenumse beek-18
ov stapper leuvenumse beek-19
ov stapper leuvenumse beek-20
ov stapper leuvenumse beek-21
ov stapper leuvenumse beek-22
ov stapper leuvenumse beek-23
ov stapper leuvenumse beek-24
ov stapper leuvenumse beek-25
ov stapper leuvenumse beek-26
ov stapper leuvenumse beek-27
ov stapper leuvenumse beek-28
ov stapper leuvenumse beek-29
ov stapper leuvenumse beek-30
ov stapper leuvenumse beek-31
ov stapper leuvenumse beek-32
ov stapper leuvenumse beek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy