Prachtige OV-stapper (=oude NS-wandeling) over de westkant van de Veluwe. Dag 2 van deze wandeling voert je door gevarieerde bossen langs de klaterende Leuvenumse Beek. Verwilderde heidevelden zorgen voor afwisseling. En je trekt over de Nederlandse Sahara: het immense Hulhorsterzand.
Dit is mijn impressie van dag 2 van de tweedaagse OV-stapper Leuvenumse Beek. Ben je benieuwd naar dag 1? Heb ik ook voor je beschreven in woord en beeld (spoiler alert: dag 1 is nóg mooier).
Naar dag 1 van OV-stapper Leuvenumse Beek >>
Bij herberg De Zwarte Boer, anno 1855, kun je prima een koffietje doen. De rest van de wandeling kom je geen horeca tegen. In de oude gelagkamer waan je je even terug in vroeger tijden, toen het een pleisterplaats was voor doorgaande reizigers.
De naam heeft te maken met de toenmalige herbergier, een parttime boer met een diepzwarte baard. Let op de 19e eeuwse betegelde schouw in de gelagkamer, met een ruiterportret van Koning Willem II en Anna Paulowna. NB: de Zwarte Boer gaat pas om 10.30 uur open.
Na de zwarte koffie loop je al snel langs de naamgever van de route: de Leuvenumse Beek. En die verlaat je voorlopig niet meer. Gelukkig maar, want het is een avontuurlijk, glashelder stroompje dat door prachtig bos slingert. Af en toe steek je de beek over, via een bouwvallig bruggetje.
Doorkijkjes over weilanden en akkers verhogen het wandelgenot. Een beek die door gevarieerd bos stroomt, betekent in de herfst dat het hier barst van de paddenstoelen en de meest wonderlijke zwammen. Genieten!
Halverwege opent het bos zich en kom je bij het tweede hoogtepunt van deze wandeling: het immense Hulhorsterzand. Deze Nederlandse Sahara is een van de laatste grote zandverstuivingen van Europa.
Je vindt hier dus geen dode woestijn, maar ‘levend zand’. En er wonen nogal wat bijzondere dieren en planten die een voorliefde hebben voor zandkorrels. Bijvoorbeeld de mierenleeuw: de larve wacht stilletjes tot er een onfortuinlijke mier in zijn vangkuiltje belandt.
Midden op het zand raak ik aan de praat met een prachtig kevertje (zie bij de foto’s onderaan). Hij probeert steeds uit een zandkuiltje te kruipen. Maar elke keer als hij bijna bij het randje is, valt hij weer terug, belandt op z’n ruggetje en spartelt met z’n pootjes in de lucht. Ik lach me een kriek, maar help hem uiteindelijk het kuiltje uit. Frankredt.nl.
Natuurmonumenten doet er alles aan om dit schitterende gebied open te houden. Het zand kan daardoor lekker blijven stuiven. De lokale bevolking noemt dit: ‘roken’. Met een beetje geluk heb je net als ik van die schitterende wolkenluchten. En met nog meer geluk zie je de boomvalk z’n luchtacrobatiek beoefenen. Ook de zeldzame boomleeuwerik schijnt hier te broeden.
Dit wonderschone traject over het Hulhorsterzand heeft twee nadelen: het is bijzonder zwaar lopen door het mulle zand. En snelweg A28 is hemelsbreed soms maar een paar honderd meter ver, wat nogal hoorbaar is. Maar ondanks dat blijft het op en top genieten.
Na al dat zandhappen krijg je alweer een prachtig bos, dat nu stuivertje wisselt met heideveldjes. En aan het eind kun je bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten nog een 30 meter hoge uitkijktoren beklimmen. Na 144 treden heb je weidse uitzichten over de Veluwe en het kerktorentje van Nunspeet. In de verte schemert zelfs het Veluwemeer. Prachtwandeling!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!