De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling22 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper

Startplaats of station van deze wandelingErmelo (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Heerlijke OV-stapper (=oude NS-wandeling) over de westelijke Veluwe. Je wandelt door het geheimzinnige Speulderbos, het Bos van de Dansende Bomen. En je vindt flink wat heidevelden op je pad. Twee kristalheldere beekjes plus een stel prachtige landhuizen verhogen de wandelvreugde. Een topper! Maar hou het OV in het weekend in de gaten...

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Bekijk dag 2 van OV-stapper Leuvenumse Beek >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Syntus Kolibrie

Om met dat laatste te beginnen: ik deed dat niet. Weet ik veel wat de ‘Syntus Kolibrie’ is, waarvan de NS-app beweert dat hij op zaterdag rijdt. Weet ik veel dat je die van te voren moet bestellen. Noem het beestje dan gewoon bij de naam: de Bestelbus...

22 kilometer = 31 kilometer

In ieder geval stond ik aan het eind van deze zaterdag voor de keuze: een taxi bellen of 8 kilometer met de benenwagen weer terug naar station Ermelo. Ik koos voor dat laatste en heb in totaal 31 kilometer gelopen. M’n voeten waren het er niet meer eens.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Landgoed Oud-Groevenbeek

Maar afijn, dat is veel later. In zalige onwetendheid wandel ik na een kilometertje vanaf station Ermelo landgoed Oud-Groevenbeek binnen. Rijke bossen, schrale graslanden plus een bijzonder fraai landhuis vind ik op m’n pad. Het huis Oud-Groevenbeek is in 1900 gebouwd: een opvallende met Jugendstil-motieven versierde villa. Een lust voor het oog.

Watertoren & vleermuizen

Let ook even op de watertoren uit 1912 waar je langskomt. Die voorzag het landhuis in vroeger tijden van helder stromend water, waarmee ook de tuinen beregend konden worden. De watertoren is enkele jaren geleden geschikt gemaakt als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Leuk.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Hallucineren

Een rustiek paadje leidt door het mooie Speulderbos. De bomen zijn hier in de meest wonderlijke bochten gegroeid. De reden: eeuwenlang kapten ze de rechte bomen om huizen mee te bouwen. De overgebleven bomen zorgen nu voor een bijna hallucinerend effect.

Bos van de Dansende Bomen

Dat schijnt vooral te gebeuren als ze bedekt zijn met sneeuw of half zichtbaar in de mist. Door gezichtsbedrog lijkt het dan alsof de bomen bewegen. Hierdoor heet het Speulderbos in de volksmond ‘Het Bos van de Dansende Bomen’.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Boshuis met horeca (behalve vandaag)

Halverwege de wandeling arriveer ik in het mini-gehuchtje Drie. Ik had me nogal verheugd op de plaatselijke horeca: het mooie Boshuis uit 1765. Maar helaas: ze zijn gesloten vanwege een bruidspaar dat een halve eeuw op de teller heeft staan. Respect! Maar het kost me wel m’n appeltaart.

Drie reuzen

Drie ligt trouwens op het hoogste punt van dit deel van de Veluwe: 55 meter boven NAP. De hoge beuken bij Drie waren vroeger een baken voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Volgens de overlevering zijn de bomen aangeplant door drie reuzen. Nadat hun hut door kwaadwillige dwergen in brand gestoken was, bouwden ze er drie huizen. Vandaar de naam Drie. Het klinkt mij allemaal bijzonder logisch in de oren.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Speulderveld met heide

Na nog een stuk door het bos kom je al snel bij het uitgestrekte Speulderveld, een open gebied met verwilderde struik- en dopheide zo ver het oog reikt. Over de Koningsweg wandel je hier, die in de 17e eeuw werd aangelegd om snel van jachthuis naar jachthuis te kunnen reizen. Een soort koninklijke snelweg dus.

Landgoed Staverden

Dan wandel je landgoed Staverden op. Oud bos, weilanden en de kristalheldere Staverdensebeek. Hoge beuken staan half met hun voetjes in het water. Over een aarden paadje volg je het beekje. Hier loop je een flink risico om in een romantische stemming te raken.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Engelse landschapsstijl

Dat risico wordt helemaal groot als het schitterende landhuis Staverden in zicht komt, plus de omliggende tuinen in Engelse landschapsstijl. Met fonteinen, prieeltjes, een orangerie, een theehuis op een heuvel en verliefde paartjes die hand en hand over slingerpaden slenteren. Op het drukke terras van de brasserie Staverden zijg ik neer voor koffie en prima appeltaart. Hè, wat een lekkere tocht!

Witte pauwen

Traditiegetrouw houden ze op landgoed Staverden trouwens witte pauwen. Je komt langs een pauwenboerderij waar je ze kunt zien. Vroeger waren de pauwenveren voor de helm van de hertog. Nu worden ze geleverd aan de Commissaris van de Koning in Gelderland en in het Arnhemse provinciehuis in een vaas te kijk gezet.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

Leuvenemse beek

De koek is nog niet op. Verderop houdt een tweede beekje me gezelschap: de Leuvenumse Beek. Het afwisselende beeklandschap zorgt hier voor een gevarieerde vogelstand. Vos, boommarter, bunzing, wezel en hermelijn schijnen hier niet zeldzaam te zijn, ook al zie ik ze natuurlijk weer niet. Het landgoed telt ook nogal wat edelherten, wilde zwijnen en reeën.

Jonkvrouwen op leeftijd

Verderop wandel je over landgoed Leuvenum dat al in 1300 bestond. Tot voor kort was het particulier bezit van de freules Sandberg. Na het overlijden van beide jonkvrouwen, die beiden flink op leeftijd waren, is het ondergebracht in een stichting. Het statige landhuis ligt een beetje verscholen en is in 1923 gebouwd.

OV-stapper Leuvenumse Beek dag 1 | Ermelo – De Zwarte Boer

En dan nog de Kolibrie

En dan komt Herberg De Zwarte Boer in zicht, eindpunt van dag 1 van deze prachtige route. En de teleurstelling bij de bushalte. De Kolibrie van Syntus, onthoud het, die rijdt alleen als je hem bestelt. Logisch toch?

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>