OV-stapper Bekendelle | Winterswijk – Aalten

OV-stapper Bekendelle | Winterswijk – Aalten Als randstedeling geniet ik altijd van de intense rust in de Achterhoek. Zelfs op deze zomerse zaterdag wandel ik grotendeels in m’n eentje door het karakteristieke coulisselandschap, langs het heerlijke riviertje De Slinge en door natuurgebied Bekendelle. Rustgevende aanrader!

Winterswijk: levendig dorp

Een reis is het wel: vanuit Amsterdam ben ik 2,5 uur onderweg. Maar dan heb je ook wat: 22 prachtige wandelkilometers. De eerste paar kilometer is er wel wat reuring. Ze voeren door Winterswijk, een levendig dorp op deze zaterdag, met drukke winkelstraten en bomvolle terrassen.

OV-stapper Bekendelle | Winterswijk – Aalten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling22 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper

Startplaats of station van deze wandelingWinterswijk

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Den Helder & De Gulle Smid

Maar dan, ter hoogte van watermolen Den Helder daalt de diepe rust op me neer. Zelfs op het aangename terras van De Gulle Smid is het stil. Het restaurant is net (juni 2018) opnieuw geopend. De nieuwe eigenaar is Marcel Smid, broer van de bekende bariton Ernst-Daniël Smid. Maar dit geheel off topic.

Olliemölle uit 1300

Die watermolen Den Helder aan De Slinge bestond vroeger uit twee delen: een koren- en een oliemolen. De molen dateert uit circa 1300 en stond plaatselijk bekend als de Olliemölle. Van de oude raderen en maalbedrijven is nu niets meer te zien. Mooi gerestaureerd is hij wel, een lust voor het oog.

Korenmolen Berenschot

Een paar kilometer verder kom je langs nog zo’n mooie oude molen: Berenschot, een korenmolen uit 1652. Op de plek waar vroeger het graan en de meelzakken lagen opgestapeld is nu een restaurant. Ook hier kun je neerzijgen op een lekker terras.

De Slinge: idyllisch riviertje

Dan begint het hoogtepunt van deze OV-stapper: het traject langs het idyllische riviertje De Slinge. Je wandelt door ongeschonden beeklandschap. Het riviertje doet z’n naam eer aan en slingert dat het een lust is. Langs het riviertje vind je vochtig bos met een rijke vegetatie.

 

Ideaal voor ijsvogels

Het lijkt de ideale plek om ijsvogels te spotten. Een stromend, visrijk riviertje, overhangende bomen en steile oeverwallen. Vandaag tref ik deze felblauwe schicht helaas niet. Wel een groot aantal beekjuffers, die rakelings over het water scheren.

Weg van de wereld

Met m’n nieuwe verrekijker kan ik ze flink dichtbij halen. Opeens lijken de tijd en de rest van de wereld ver weg. En ga ik helemaal op in het observeren van hun sierlijke flapwieken, hun diepblauwe kleur en de fijne structuur van hun vleugels. Dan loop ik verder langs het kronkelende riviertje door natuurgebied Bekendelle.

Bekendelle: eeuwenoud elzenbroekbos

Bekendelle is een eeuwenoud elzenbroekbos. Je vindt er zwarte els, es, iep en eik. En veel verschillende soorten planten, zoals de slanke sleutelbloem, de bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. In de herfst struikel je over de paddenstoelen.

Coulisselandschap

De OV-stapper verlaat het verkoelende bos, en dan verandert het decor drastisch. Je loopt door het coulisselandschap dat zo karakteristiek is voor de Achterhoek. Glooiend weide- en akkerland en bolle essen zo ver het oog reikt. Wandelend langs bomenrijen, houtwallen en heggen zie je landschappen verdwijnen en weer verschijnen. Betoverend toneelstukje.

Diep in de Achterhoek

Je wandelt hier diep in de Achterhoek, een paar kilometer oostwaarts duikel je over de Duitse grens. M’n iPhone knipperlicht voortdurend tussen KPN en een Duitse provider. Langs het pad tref je tal van monumentale boerderijen. Let op de houten topgevels in de kleur van ossenbloed. Die roodbruine kleur is in dit deel van de Achterhoek traditioneel. Vroeger maakten ze de verf hiervoor uit ijzererts vermengd met biest: de eerste melk van een koe die net kalfjes heeft gekregen.

Beestman & Boschhoeve

Zo’n bezienswaardige boerderij is Beestman, met z’n drie geschakelde stallen uit 1876. Of de Boschhoeve, een zogeheten scholteboerderij. De Scholten vertegenwoordigden vroeger de adel die alle grond bezat. Later gingen ze zichzelf beschouwen als grondeigenaren en drukten ze hun stempel op landschap en samenleving. Ze bestaan nog steeds, en zijn ook nu nog invloedrijk binnen de plaatselijke gemeenschap.

Havezate Walfort

Even later kom je nog langs een havezate: Walfort uit de 16de eeuw. Vroeger hadden de bewoners adellijke rechten, en in Walfort woonde ooit een ‘veemrechter’. De geheime rechtszittingen hielden ze in de open lucht. Het vonnis werd vaak direct voltrokken: naast de hoeve stond een galg. Boter bij de vis dus.

Aalten: beschermd dorpsgezicht

Over vis gesproken: je bent nu weer bij een slinger van De Slinge. Even later wandel je Aalten binnen. De hoger gelegen Markt met de oude Sint-Helenakerk en het stadhuis vormen een beschermd dorpsgezicht. Mocht je na die 22 kilometer een droge tong hebben: je dorst kun je laven op een van de aangename terrassen.

Reacties op Wandelzoekpagina

Op Wandelzoekpagina.nl staan tal van reacties op deze bijzondere wandeling. Leuk om ze te lezen.

Bekijk alle reacties >>Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: 20-25 km, OV-stappers, Achterhoek, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!