Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten
Gelderland – Klompenpad – 8km

Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten

Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten
Gelderland – Klompenpad – 8km

Oldenallerpad: fraai Klompenpad vanuit Putten

Wat een heerlijk Klompenpad! Je wandelt over en rond het prachtige landgoed Oldenaller. Door gevarieerd kasteelbos kom je. Af en toe klatert een beekje aan je zijde. Dan weer voert het pad dwars door bloemrijk boerenland, langs houtwallen en over heide. Ik kwam helemaal tot rust in dit eeuwenoude landschap.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Romantisch landgoed
  • Beetje geheimzinnig kasteel
  • Lekker boerenland
  • Heide met schaapskooi
  • Bloemenweelde
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Traag genieten

Al een tijdje stond dit pad op m'n wandelagenda. Alleen: je komt er vrij lastig. Eens per uur brengt een busje vanuit station Nijkerk je dichtbij een van de startpunten. En voor zo'n mijl op 7 was de 8 kilometer die deze wandeling telt me altijd te kort. Gelukkig heb ik vandaag de stoute wandelschoenen/klompen aangetrokken. Het is echt een schitterende wandeling die zich het beste trááááág laat consumeren.

Heide & schapenkooien

Vlakbij café De Zoete Inval haak ik aan bij het Klompenpad, en direct al wordt het mooi. Met weidse uitzichten over verwilderde heide met hier en daar een oude schapenkooi. Heihoef en Klein Heitje heten de heidevelden, restanten van het enorme heidegebied dat hier ooit lag.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wilde bloemen, kwakende kikkers

Wat eenzame vliegendennen in fantasierijke vormen breken de horizon. Mijn pad voert met ruime penseelstreken door dit schilderachtige landschap. Hoge overstapjes over schrikdraad leiden me naar boerenland. Over modderige strompelpaadjes kom ik langs sloten met bermen die uitpuilen van wilde bloemen en luid kwakende kikkers.

Oude schaapskooi (met koffie-automaat)

Verderop kan ik even rusten bij een oude schaapskooi, waar nu een informatiepunt-met-koffie-automaat is van Natuurmonumenten. Bekijk vooral even het gastenboek met bijzonder grappige commentaren. Vooral die over de koffie-automaat: doet-ie het of doet-ie het niet?

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Dwars door boerenland

Verder ga ik, over heerlijke kleine paadjes langs boerenland, en soms volkomen padloos dwars door dat boerenland. Aan de horizon hier en daar een boerenhoeve of een oude hooischuur. Velden vol uitgebloeide paardenbloemen die oplichten in het meizonnetje. Hoe mooi is dát?

Kasteel Oldenaller

Dan kom ik bij het hoogtepunt van deze wandeling: Kasteel Oldenaller. Een lust voor het oog, dit kasteel uit 1655 naar een ontwerp van Jacob van Campen (hij ontwierp ook het Paleis op de Dam in Amsterdam en Paleis Noordeinde). Het vormt een harmonieus geheel met het koetshuis, de orangerie, de vijver, de bomenlanen en het omringende parkbos. Het tuinontwerp is van de 19de eeuwse K.G. Zocher, telg uit de beroemde tuinarchitectenfamilie.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Sober maar vrolijk

Op een bankje aan de vijver kijk ik uit op het vierkante kasteel, dat geheel is opgetrokken uit baksteen in de stijl van het Hollands classicisme. Een sober gebouw dat me bijzonder vrolijk stemt. In de vijver maken twee zwanen elkaar het hof, de rododendrons zijn net in bloei aan het komen, uit de oude rode beuken en paardenkastanjes klinken vogelconcerten. Wat een diepe rust kun je hier ervaren.

Prachtig parkbos

Er zijn van die plekken waar ik dolgraag zou wonen en leven. Dit is er zo één. En dan elke dag een rondwandeling maken door het prachtige parkbos dat zo halverwege het voorjaar een weelde aan wilde bloemen herbergt. Even later vind ik mezelf terug op m'n knieën langs een slootje terwijl ik met m'n neus in een klont aarde een bosanemoon fotografeer. En kruishyacintjes, van die schattige paarse kelkjes.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Wildebloemen.info (tip)

Even terzijde: je hebt een handige website waar informatie over bloeiende wilde bloemen te vinden is. Ze zijn geordend naar de maand waarin ze bloeien. Wildebloemen.info heet die site. Klik op de link 'mei' en je ziet alle bloemen die in mei in bloei staan. Voor mij een eyeopener.

Naar Wildebloemeninfo.nl >>

Oldenaller Allee

Afijn, ik laat het kasteel achter me en schrijdt over de Oldenaller Allee, een mooie bollende eikenlaan met oude klinkers. En veel sneller dan ik wil komt er alweer een einde aan dit schitterende Klompenpad. Die gaat in de herfst op herhaling!

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
oldenallerpad klompenpad-10
oldenallerpad klompenpad-11
oldenallerpad klompenpad-12
oldenallerpad klompenpad-13
oldenallerpad klompenpad-14
oldenallerpad klompenpad-15
oldenallerpad klompenpad-16
oldenallerpad klompenpad-17
oldenallerpad klompenpad-18
oldenallerpad klompenpad-19
oldenallerpad klompenpad-20
oldenallerpad klompenpad-21
oldenallerpad klompenpad-22
oldenallerpad klompenpad-23
oldenallerpad klompenpad-24
oldenallerpad klompenpad-25
oldenallerpad klompenpad-26
oldenallerpad klompenpad-27
oldenallerpad klompenpad-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy