De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingPutten (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Wat een heerlijk Klompenpad! Je wandelt over en rond het prachtige landgoed Oldenaller. Door gevarieerd kasteelbos kom je. Af en toe klatert een beekje aan je zijde. Dan weer voert het pad dwars door bloemrijk boerenland, langs houtwallen en over heide. Ik kwam helemaal tot rust in dit eeuwenoude landschap.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Traag genieten

Al een tijdje stond dit pad op m'n wandelagenda. Alleen: je komt er vrij lastig. Eens per uur brengt een busje vanuit station Nijkerk je dichtbij een van de startpunten. En voor zo'n mijl op 7 was de 8 kilometer die deze wandeling telt me altijd te kort. Gelukkig heb ik vandaag de stoute wandelschoenen/klompen aangetrokken. Het is echt een schitterende wandeling die zich het beste trááááág laat consumeren.

Heide & schapenkooien

Vlakbij café De Zoete Inval haak ik aan bij het Klompenpad, en direct al wordt het mooi. Met weidse uitzichten over verwilderde heide met hier en daar een oude schapenkooi. Heihoef en Klein Heitje heten de heidevelden, restanten van het enorme heidegebied dat hier ooit lag.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Wilde bloemen, kwakende kikkers

Wat eenzame vliegendennen in fantasierijke vormen breken de horizon. Mijn pad voert met ruime penseelstreken door dit schilderachtige landschap. Hoge overstapjes over schrikdraad leiden me naar boerenland. Over modderige strompelpaadjes kom ik langs sloten met bermen die uitpuilen van wilde bloemen en luid kwakende kikkers.

Oude schaapskooi (met koffie-automaat)

Verderop kan ik even rusten bij een oude schaapskooi, waar nu een informatiepunt-met-koffie-automaat is van Natuurmonumenten. Bekijk vooral even het gastenboek met bijzonder grappige commentaren. Vooral die over de koffie-automaat: doet-ie het of doet-ie het niet?

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Dwars door boerenland

Verder ga ik, over heerlijke kleine paadjes langs boerenland, en soms volkomen padloos dwars door dat boerenland. Aan de horizon hier en daar een boerenhoeve of een oude hooischuur. Velden vol uitgebloeide paardenbloemen die oplichten in het meizonnetje. Hoe mooi is dát?

Kasteel Oldenaller

Dan kom ik bij het hoogtepunt van deze wandeling: Kasteel Oldenaller. Een lust voor het oog, dit kasteel uit 1655 naar een ontwerp van Jacob van Campen (hij ontwierp ook het Paleis op de Dam in Amsterdam en Paleis Noordeinde). Het vormt een harmonieus geheel met het koetshuis, de orangerie, de vijver, de bomenlanen en het omringende parkbos. Het tuinontwerp is van de 19de eeuwse K.G. Zocher, telg uit de beroemde tuinarchitectenfamilie.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Sober maar vrolijk

Op een bankje aan de vijver kijk ik uit op het vierkante kasteel, dat geheel is opgetrokken uit baksteen in de stijl van het Hollands classicisme. Een sober gebouw dat me bijzonder vrolijk stemt. In de vijver maken twee zwanen elkaar het hof, de rododendrons zijn net in bloei aan het komen, uit de oude rode beuken en paardenkastanjes klinken vogelconcerten. Wat een diepe rust kun je hier ervaren.

Prachtig parkbos

Er zijn van die plekken waar ik dolgraag zou wonen en leven. Dit is er zo één. En dan elke dag een rondwandeling maken door het prachtige parkbos dat zo halverwege het voorjaar een weelde aan wilde bloemen herbergt. Even later vind ik mezelf terug op m'n knieën langs een slootje terwijl ik met m'n neus in een klont aarde een bosanemoon fotografeer. En kruishyacintjes, van die schattige paarse kelkjes.

Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten Oldenallerpad | Klompenpad vanuit Putten

Wildebloemen.info (tip)

Even terzijde: je hebt een handige website waar informatie over bloeiende wilde bloemen te vinden is. Ze zijn geordend naar de maand waarin ze bloeien. Wildebloemen.info heet die site. Klik op de link 'mei' en je ziet alle bloemen die in mei in bloei staan. Voor mij een eyeopener.

Naar Wildebloemeninfo.nl >>

Oldenaller Allee

Afijn, ik laat het kasteel achter me en schrijdt over de Oldenaller Allee, een mooie bollende eikenlaan met oude klinkers. En veel sneller dan ik wil komt er alweer een einde aan dit schitterende Klompenpad. Die gaat in de herfst op herhaling!

Over Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in Utrecht en Gelderland. Ze gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en over een historisch tracé. Op dit moment zijn er 117 gemarkeerde Klompenpaden. Benieuwd?

Ga naar Klompenpaden.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 5-10 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>