natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 of 16 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBrummen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Aardige NS-wandeling die je schitterende uitzichten biedt over de uiterwaarden van de IJssel. Nadeel is dat hij helemaal over knalharde (fiets)paden gaat. Gelukkig kun je een heel mooi onverhard rondje maken door de kronkelwaarden. Tenminste, als dat mag van de kwartelkoning...

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Is de koning uitgebroed?

Check als je deze wandeling wilt doen zeker of die kwartelkoning uitgebroed is. Dit klinkt als een grapje, maar tijdens het broedseizoen van deze koninklijke kwartel is het natuurreservaat gesloten. En mis je het hoogtepunt van deze NS-wandeling.

Eigenzinnige vogel

De Koning der Kwartels is eigenzinnig. Het broedseizoen van vogels loopt normaal gesproken van 15 maart tot 15 juli. Maar deze vogel-met-blauw-bloed kan het zomaar behagen daar een paar weken aan vast te knopen, lees ik op de website van Vogelbescherming.

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Crex-crex!!!!

Daar zie ik plaatjes van een bijzonder smakelijk vogeltje, een soort roodbruin hoentje. Hij schijnt een ware meester te zijn in de kunst van het verstoppen. Zijn aanwezigheid kun je eigenlijk alleen ‘s nachts constateren. Dan roept het mannetje snoeihard: crex-crex!!!! Dat schijn je tot op een kilometer afstand te kunnen horen. Sta je te dichtbij, dan knallen je trommelvliezen uit je oren.

Dus zolang er midden in de nacht crex-crex!!!! klinkt, kun je dat schitterende onverharde rondje uit je hoofd zetten. En vind je op deze wandeling louter steen onder je schoenzolen.

Brummen: villa’s van rijke pensionado’s

Afijn, wij nemen eind juli het risico. En dus wandelen we vanaf het station het aardige plaatsje Brummen door. Rijke pensionado’s uit Nederlands-Indië lieten er prachtige villa’s bouwen, die je nu nog steeds kunt bewonderen.

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Uiterwaarden van de IJssel

Bij Cortenoever, een Brummens gehuchtje, beginnen de uiterwaarden van de IJssel, een fors natuurgebied van Staatsbosbeheer. We wandelen over een splinternieuw betonnen fietspad op de oude dijk. En kijken uit over eindeloze uiterwaarden.

Idyllisch landschap

De rivier zien we als een zilveren lint kronkelen door grasvlaktes in alle tinten groen, geel en bruin. Rijen knotwilgen breken ons zicht, in de verte staat een kerktorentje fier overeind. Gakkende ganzen scheren over en hoog in de lucht cirkelen twee ooievaren. Af en toe passeren we een rietgedekte boerderij met spierwitte koeien. Idyllisch landschap.

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Spiegelklokje & rivierduinzegge

In de lente moet het hier een oase van bloemen zijn. Cortenoever behoort qua flora tot de rijkste natuurgebieden van het Nederlandse rivierengebied. Het spiegelklokje komt hier voor, een mooi paars bloemetje. En de rivierduinzegge, een onooglijk plantje dat bijzonder zeldzaam is. Eind juli is het best een dooie boel, middenin de heetste zomer van de eeuw (2018).

Fietspad = voor fietsers

Kilometers wandelen we over het fietspad. Achter elkaar, want op deze zondag is er druk fietsverkeer. En ondanks de bekoorlijke vergezichten gaan we ons toch wat vervelen. Over een fietspad moet je fietsen, niet wandelen. Vinden we. Zeuren doen we graag, daar zijn we Nederlanders voor.

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Over het laarzenpad

Gelukkig krijgen we heerlijke afwisseling: het rondje over het laarzenpad is open voor wandelaars! We klimmen over een wankel hekje en betreden het Rijk van de Kwartelkoning. Dit gebied noemen ze ook wel ‘de kronkelwaarden’. Ze zijn ontstaan door de eeuwenlange slingerbeweging van de IJssel. Die heeft aan de ene kant geulen uitgesleten en aan de andere kant hoger gelegen oeverwallen opgeworpen.

Bloemen, vlinders & een sprinkhaan

De uiterwaarden van de IJssel zijn hier op hun mooist. Er is een prachtig, kleinschalig patroon ontstaan van moeras, schrale en voedselrijke graslanden, hagen en houtwallen. Langs het laarzenpad, dat drassig kan zijn (maar nu even niet), staan veel verschillende soorten bloemen (maar nu even niet). Er zijn ook veel vlinders (maar nu even niet). Wel zagen we veel vogels. En een indrukwekkende gifgroene sprinkhaan (zie foto).

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Reuversweerd: een spookhuis

Na het botvieren van onze onverharde lusten zoeken we het vertrouwde fietspad weer op. Dat voert ons verder langs de IJssel. We verheugden ons op landhuis Reuversweerd, een rijksmonument uit 1830. Dat is al sinds 1945 dichtgespijkerd en staat bekend als spookhuis. Helaas staat het nu volledig in de steigers. En komen er ongetwijfeld luxe appartementen in voor vermogende ouderen. Jammer. We houden wel van gezellige spoken.

Hanzestad Zutphen

Na een lange tocht over de Nieuwe IJsselbrug doemt Zutphen op, in de middeleeuwen een belangrijke Hanzestad. Boven alles uit torent de Sint Walburgiskerk, die 76 meter hoog is. Tot 1600 was hij zelfs 117 meter hoog, nóg hoger dan de Dom in Utrecht. Die is 112,323 meter, om precies te zijn. Ik kan er een millimeter naast zitten.

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever | Brummen – Zutphen

Fotogeniek stadje

Maar genoeg cijferfetisjisme. We lopen het stadje binnen. En direct overvalt ons de aangename sfeer. Oude stadswallen en vestinggrachten, fraaie panden en de markante Wijnhuistoren maken er een fotogeniek geheel van. Je kunt hier gerust een hele dag ronddwalen. Terrasje pakken, museumpje bezoeken. Lekker genieten, gewoon omdat het kan. Gaan we zeker een keertje doen.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>