Aardige NS-wandeling die je schitterende uitzichten biedt over de uiterwaarden van de IJssel. Nadeel is dat hij helemaal over knalharde (fiets)paden gaat. Gelukkig kun je een heel mooi onverhard rondje maken door de kronkelwaarden. Tenminste, als dat mag van de kwartelkoning...
Check als je deze wandeling wilt doen zeker of die kwartelkoning uitgebroed is. Dit klinkt als een grapje, maar tijdens het broedseizoen van deze koninklijke kwartel is het natuurreservaat gesloten. En mis je het hoogtepunt van deze NS-wandeling.
De Koning der Kwartels is eigenzinnig. Het broedseizoen van vogels loopt normaal gesproken van 15 maart tot 15 juli. Maar deze vogel-met-blauw-bloed kan het zomaar behagen daar een paar weken aan vast te knopen, lees ik op de website van Vogelbescherming.
Daar zie ik plaatjes van een bijzonder smakelijk vogeltje, een soort roodbruin hoentje. Hij schijnt een ware meester te zijn in de kunst van het verstoppen. Zijn aanwezigheid kun je eigenlijk alleen ‘s nachts constateren. Dan roept het mannetje snoeihard: crex-crex!!!! Dat schijn je tot op een kilometer afstand te kunnen horen. Sta je te dichtbij, dan knallen je trommelvliezen uit je oren.
Dus zolang er midden in de nacht crex-crex!!!! klinkt, kun je dat schitterende onverharde rondje uit je hoofd zetten. En vind je op deze wandeling louter steen onder je schoenzolen.
Afijn, wij nemen eind juli het risico. En dus wandelen we vanaf het station het aardige plaatsje Brummen door. Rijke pensionado’s uit Nederlands-Indië lieten er prachtige villa’s bouwen, die je nu nog steeds kunt bewonderen.
Bij Cortenoever, een Brummens gehuchtje, beginnen de uiterwaarden van de IJssel, een fors natuurgebied van Staatsbosbeheer. We wandelen over een splinternieuw betonnen fietspad op de oude dijk. En kijken uit over eindeloze uiterwaarden.
De rivier zien we als een zilveren lint kronkelen door grasvlaktes in alle tinten groen, geel en bruin. Rijen knotwilgen breken ons zicht, in de verte staat een kerktorentje fier overeind. Gakkende ganzen scheren over en hoog in de lucht cirkelen twee ooievaren. Af en toe passeren we een rietgedekte boerderij met spierwitte koeien. Idyllisch landschap.
In de lente moet het hier een oase van bloemen zijn. Cortenoever behoort qua flora tot de rijkste natuurgebieden van het Nederlandse rivierengebied. Het spiegelklokje komt hier voor, een mooi paars bloemetje. En de rivierduinzegge, een onooglijk plantje dat bijzonder zeldzaam is. Eind juli is het best een dooie boel, middenin de heetste zomer van de eeuw (2018).
Kilometers wandelen we over het fietspad. Achter elkaar, want op deze zondag is er druk fietsverkeer. En ondanks de bekoorlijke vergezichten gaan we ons toch wat vervelen. Over een fietspad moet je fietsen, niet wandelen. Vinden we. Zeuren doen we graag, daar zijn we Nederlanders voor.
Gelukkig krijgen we heerlijke afwisseling: het rondje over het laarzenpad is open voor wandelaars! We klimmen over een wankel hekje en betreden het Rijk van de Kwartelkoning. Dit gebied noemen ze ook wel ‘de kronkelwaarden’. Ze zijn ontstaan door de eeuwenlange slingerbeweging van de IJssel. Die heeft aan de ene kant geulen uitgesleten en aan de andere kant hoger gelegen oeverwallen opgeworpen.
De uiterwaarden van de IJssel zijn hier op hun mooist. Er is een prachtig, kleinschalig patroon ontstaan van moeras, schrale en voedselrijke graslanden, hagen en houtwallen. Langs het laarzenpad, dat drassig kan zijn (maar nu even niet), staan veel verschillende soorten bloemen (maar nu even niet). Er zijn ook veel vlinders (maar nu even niet). Wel zagen we veel vogels. En een indrukwekkende gifgroene sprinkhaan (zie foto).
Na het botvieren van onze onverharde lusten zoeken we het vertrouwde fietspad weer op. Dat voert ons verder langs de IJssel. We verheugden ons op landhuis Reuversweerd, een rijksmonument uit 1830. Dat is al sinds 1945 dichtgespijkerd en staat bekend als spookhuis. Helaas staat het nu volledig in de steigers. En komen er ongetwijfeld luxe appartementen in voor vermogende ouderen. Jammer. We houden wel van gezellige spoken.
Na een lange tocht over de Nieuwe IJsselbrug doemt Zutphen op, in de middeleeuwen een belangrijke Hanzestad. Boven alles uit torent de Sint Walburgiskerk, die 76 meter hoog is. Tot 1600 was hij zelfs 117 meter hoog, nóg hoger dan de Dom in Utrecht. Die is 112,323 meter, om precies te zijn. Ik kan er een millimeter naast zitten.
Maar genoeg cijferfetisjisme. We lopen het stadje binnen. En direct overvalt ons de aangename sfeer. Oude stadswallen en vestinggrachten, fraaie panden en de markante Wijnhuistoren maken er een fotogeniek geheel van. Je kunt hier gerust een hele dag ronddwalen. Terrasje pakken, museumpje bezoeken. Lekker genieten, gewoon omdat het kan. Gaan we zeker een keertje doen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!