NS-wandeling Nationaal Park Veluwezoom

Veluwezoom: de allermooiste NS-wandeling Na de laatste stappen op deze NS-wandeling zul je verzuchten 'dit was echt de allermooiste die ik ooit gelopen heb!' Deze 'natural beauty' rijgt schaamteloos het ene hoogtepunt aan het andere en kent geen zwakke schakels.

Mooiste NS-wandeling

Dat van die 'mooiste NS-wandeling' heb ik niet zelf verzonnen. NS en wandelplatform LAW peilden in 2010 de mening van wandelaars vanwege het 20-jarig bestaan van NS-wandelingen. De wandelaars wezen NS-wandeling Veluwezoom aan als onbetwiste favoriet.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Veluwezoom: de allermooiste NS-wandeling

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 of 11 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDieren

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 95/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De bosrijke route voert je door het Nationaal Park Veluwezoom. Eerst loop je over de heuvels van de Onzalige Bossen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Op dit gedeelte van de route krijgen de kuitjes het zwaar te verduren, vanwege de flinke hoogteverschillen.

Posbank: mooiste heideveld van Nederland

Halverwege verandert het karakter van de wandeling drastisch en loop je dwars over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. Die heide is in elk jaargetijde mooi, maar natuurlijk het mooist als ze bloeit: half augustus. Heb heel wat heidevelden gezien, maar de Posbank spant de kroon.

Beekhuizerbeek

Na de heide duik je het dichte bos weer in, waarbij je nu langs mooie sprengetjes loopt door het dal van de Beekhuizerbeek. Tot slot krijg je nog een verstild meertje voorgeschoteld, waar halverwege mei de rododendrons vol in bloei staan.

Het bos

Het bos is hier adembenemend mooi. Kaarsrechte lanen met statige beuken doorsnijden lichtere eiken- en berkenbossen, forse lariksen staan zij aan zij met fijnsparren, die overigens zeer oud kunnen worden (de oudste boom ter wereld is een fijnspar in de Zweedse provincie Dalarna, naar schatting 10.000 jaar oud). De kleurschakeringen zijn in de lente al indrukwekkend, laat staan in de herfst als de bladeren dieprood kleuren.

Een van de grootste natuurgebieden

Met bijna vijfduizend hectare is dit een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Behalve uit bos bestaat het uit heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond. De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park.

Koningslaan door Onzalige Bossen

Een van de vele hoogtepunten van deze wandeling vind je vlak voorbij De Carolinahoeve (met aangenaam terras om koffie te drinken of een pannenkoek te eten!). Je maakt nu een tocht over de 'Koningslaan', een prachtige laan door de Onzalige Bossen. Het kilometerslange pad daalt en stijgt voortdurend en is omzoomd door oude beuken: alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren.

Let langs het pad overigens ook even op de sporen van wild, dat hier in groten getale rond schijnt te lopen.

 

De heuvels

Maak je borst maar nat en rek je kuiten maar op: je moet flink klimmen en dalen op deze wandeling. Reden waarom wij hem waarschijnlijk veel langer vonden dan 14 kilometer. Of had de NS bij het opmeten te kampen met herfstbladeren? Of sneeuw? Of wisselpech? Of stroomstoringen?

Gletsjers op drift

Maar zonder dollen: het heuvelachtige landschap heeft een reden. De heuvels zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, opgestuwd door gletsjers op drift. Het hoogste punt ligt 110 meter boven NAP. Dat lijkt peanuts, maar voor Nederlandse begrippen is dat hooggebergte: alleen de heuvels in Zuid-Limburg steken daar nog een stukje bovenuit, maar die zijn dan ook ‘hors catégorie’.

14 bospaden komen samen

Let aan het begin van de wandeling even op de Carolinaberg, genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. Op de top komen maar liefst 14 bospaden bijeen (bekijk mijn filmpje voor het bewijs). Mooi voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. Lekker plekkie om even uit te puffen op de ronde bank met de rode beuk in het midden.

Kijken naar Duitsland

De Posbank is een verhaal apart. Deze enorme met heide begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe biedt vanaf een hoogte van 90 meter boven NAP een weids uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je helemaal tot in Duitsland kijken.

Bloeitijd heide: half augustus

Het mooist is de Posbank natuurlijk in de bloeitijd (half augustus), maar de heide is hier eigenlijk altijd de moeite waard. De Posbank glooit mooi, waarbij groepjes bomen de heideheuvels extra kleur en diepte geven. Nogmaals: een mooier heidegebied dan de Posbank vind je niet in Nederland.

Over de Veluwe knetteren

Let op: het restaurant op de top van de Posbank vonden wij veel minder leuk dan de Carolinahoeve. Een beetje ‘would be’, drukker, en getergd door groepen motorrijders. Alle respect voor motorrijders, natuurlijk. Maar waarom ze het nodig vinden om in grote groepen met chagrijnige smoelen over de Veluwe te brullen is mij een raadsel. Waarom doet niemand hier iets aan?

Posbank = Pos’ bank

Nog meer vragen: waarom heet de Posbank eigenlijk de Posbank? Heeft geen snars met de Postbank te maken, mocht je dat soms denken. Het heidegebied is genoemd naar een stenen bank, die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van de ANWB-pionier G.A. Pos. Weet je dat ook weer. Leuk voor feestjes en partijen.Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: NS-wandelingen, 10-15 km, Veluwezoom, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!