Na de laatste stappen op deze NS-wandeling door Nationaal Park Veluwezoom zul je verzuchten 'dit was echt de allermooiste die ik ooit gelopen heb!' Posbank, Onzalige Bossen, Beekhuizerbeek: deze 'natural beauty' rijgt schaamteloos het ene hoogtepunt aan het andere en kent geen zwakke schakels.
Dat van die 'mooiste NS-wandeling' heb ik niet zelf verzonnen. NS en wandelplatform LAW peilden in 2010 de mening van wandelaars vanwege het 20-jarig bestaan van NS-wandelingen. De wandelaars wezen NS-wandeling Veluwezoom aan als onbetwiste favoriet.
De bosrijke route voert je door het Nationaal Park Veluwezoom. Eerst loop je over de heuvels van de Onzalige Bossen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Op dit gedeelte van de route krijgen je kuiten het zwaar te verduren, vanwege de flinke hoogteverschillen.
Halverwege verandert het karakter van de wandeling drastisch en loop je dwars over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. Die heide is in elk jaargetijde mooi, maar natuurlijk het mooist als ze bloeit: half augustus. Heb heel wat heidevelden gezien, maar de Posbank spant de kroon.
Na de heide duik je het dichte bos weer in, waarbij je nu langs mooie sprengetjes loopt door het dal van de Beekhuizerbeek. Tot slot krijg je nog een verstild meertje voorgeschoteld, waar halverwege mei de rododendrons vol in bloei staan.
De bossen zijn hier adembenemend mooi. Kaarsrechte lanen met statige beuken doorsnijden lichtere eiken- en berkenbossen, forse lariksen staan zij aan zij met fijnsparren, die overigens zeer oud kunnen worden (de oudste boom ter wereld is een fijnspar in de Zweedse provincie Dalarna, naar schatting 10.000 jaar oud). De kleurschakeringen zijn in de lente al indrukwekkend, laat staan in de herfst als de bladeren dieprood kleuren.
Met bijna vijfduizend hectare is dit een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Behalve uit bos bestaat het uit heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond. De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park.
Een van de vele hoogtepunten van deze wandeling vind je vlak voorbij De Carolinahoeve (met aangenaam terras om koffie te drinken of een pannenkoek te eten!). Je maakt nu een tocht over de 'Koningslaan', een prachtige laan door de Onzalige Bossen. Het kilometerslange pad daalt en stijgt voortdurend en is omzoomd door oude beuken: alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren.
Let langs het pad overigens ook even op de sporen van wild, dat hier in groten getale rond schijnt te lopen.
Maak je borst maar nat en rek je kuiten maar op: je moet flink klimmen en dalen op deze wandeling. Reden waarom wij hem waarschijnlijk veel langer vonden dan 14 kilometer. Of had de NS bij het opmeten te kampen met herfstbladeren? Of sneeuw? Of wisselpech? Of stroomstoringen?
Maar zonder dollen: het heuvelachtige landschap heeft een reden. De heuvels zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, opgestuwd door gletsjers op drift. Het hoogste punt ligt 110 meter boven NAP. Dat lijkt peanuts, maar voor Nederlandse begrippen is dat hooggebergte: alleen de heuvels in Zuid-Limburg steken daar nog een stukje bovenuit, maar die zijn dan ook ‘hors catégorie’.
Let aan het begin van de wandeling even op de Carolinaberg, genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. Op de top komen maar liefst 14 bospaden bijeen. Mooi voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. Lekker plekkie om even uit te puffen op de ronde bank met de rode beuk in het midden.
De Posbank is een verhaal apart. Deze enorme met heide begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe biedt vanaf een hoogte van 90 meter boven NAP een weids uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je helemaal tot in Duitsland kijken.
Het mooist is de Posbank natuurlijk in de bloeitijd (half augustus), maar de heide is hier eigenlijk altijd de moeite waard. De Posbank glooit mooi, waarbij groepjes bomen de heideheuvels extra kleur en diepte geven. Nogmaals: een mooier heidegebied dan de Posbank vind je niet in Nederland.
Let op: het restaurant op de top van de Posbank vonden wij veel minder leuk dan de Carolinahoeve. Een beetje ‘would be’, drukker, en getergd door groepen motorrijders. Alle respect voor motorrijders, natuurlijk. Maar waarom ze het nodig vinden om in grote groepen met chagrijnige smoelen over de Veluwe te brullen is mij een raadsel. Waarom doet niemand hier iets aan?
Nog meer vragen: waarom heet de Posbank eigenlijk de Posbank? Heeft geen snars met de Postbank te maken, mocht je dat soms denken. Het heidegebied is genoemd naar een stenen bank, die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van de ANWB-pionier G.A. Pos. Weet je dat ook weer. Leuk voor feestjes en partijen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!