NS-wandeling Laag-Soeren | Nationaal Park De Veluwezoom

NS-wandeling Laag Soeren over de Veluwezoom tussen Dieren en Brummen Met warm lenteweer is het goed uit te houden in de prachtige bossen rond Laag-Soeren. Deze wandeling voert over de Veluwezoom, het oudste Nationaal Park van Nederland. Aanradertje, maar vanwege het mindere tweede deel geen Frankwandelt-rating AAA+.

Oranjes & wilde zwijnen

Van Dieren loop je zo het bos in dat in de zeventiende eeuw diende als jachtgebied van de Oranjes. Die Oranjes, ik moet het ze nageven, die hebben een neus voor mooie stekkies. Ook nu nog komt er volop wild voor. Het schijnt er te stikken van herten en zwijnen. Zag er niet eentje. Maakte me niet zoveel uit. Had m’n geweer thuis laten liggen dit keer.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Laag Soeren

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19,5 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling (oud)

Startplaats of station van deze wandelingDieren

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De wandeling: de eerste helft het mooist

Het eerste deel is veruit het mooiste, hoewel deel twee, na Laag-Soeren, ook z’n troeven heeft. Die dichte en zeer afwisselende bossen van de Veluwezoom zijn al reden genoeg om deze wandeling een keer te maken.

Apeldoorns kanaal

Na Laag-Soeren halverwege is de wandeling minder. Je komt wel nog langs het mooie Apeldoorns kanaal met prachtige overhangende bomen erlangs. Jammer dat er aan de overkant een vrij drukke weg langs loopt.

Boerenland

Dan trek je over boerenland met akkers en weilanden, en met bijbehorende weidse uitzichten. Het bos in dit deel van de wandeling is minder dicht en minder stil. Let nog even op de twee mooi gelegen kastelen waar je langs loopt, voor je in Brummen weer op de trein stapt.

 

NS-wandeling Laag Soeren over de Veluwezoom tussen Dieren en Brummen Bossen met buitenlandse allure

Die bossen van de Veluwezoom, daar wil ik het toch nog even met jullie over hebben. Ze hebben namelijk iets on-Nederlands, vond ik. Zonder veel fantasie kun je je in de Ardennen wanen, of zelfs in bepaalde streken in Frankrijk.

Natuurmonumenten

Hoe komt dat? Zijn het de vele, slingerende en onverharde paden waar je overheen komt? Komt het doordat Natuurmonumenten alles zoveel mogelijk in natuurlijke staat laat, dus bijvoorbeeld omgevallen bomen laat liggen rotten? Is het de aangename glooiing van het boslandschap? Of is het omdat je nergens tekenen van civilisatie treft, zoals bankjes en prullenbakken? Waarschijnlijk de combinatie van dat alles.

Veluwezoom 2.0

Overigens kan het bijna niet anders of over dit natuurlijk aandoende boslandschap is zorgvuldig nagedacht en eindeloos gedelibereerd. Bestuurlijke samenwerkingsverbanden van Natuurmonumenten en provincie hebben er ongetwijfeld vele uren over vergaderd in zuurstofarme achterafkamertjes. Waarna het begeleidende externe adviesbureau een integraal beleidsplan heeft gepresenteerd, met de briljante titel ‘Veluwezoom twee punt nul’.

Ach, ik ben er blij mee.

 

NS-wandeling Laag Soeren over de Veluwezoom tussen Dieren en Brummen Laag-Soeren: eerste kuuroord van NL

Alleen die naam al, Laag Soeren, roept bij mij een weemoedig gevoel op, een verlangen naar vroegere tijden, naar het goede plattelandsleven, naar wat Wim Sonneveld bezingt in zijn ‘Het Dorp’. Of ligt dat aan mij? Hoe dan ook: als je het dorp binnenloopt, overvalt je een gevoel van weldadige rust en ruimte: balsem op de ziel van de(ze) getormenteerde stedeling.

Jut van Breukelerwaard

In de 19e eeuw kreeg Laag Soeren grote bekendheid als Nederlands eerste kuuroord. De Amsterdamse koopman Jut van Breukelerwaard, die in een Tsjechisch kuuroord op wonderbaarlijke wijze was genezen van zijn jicht, kocht in 1848 het ‘Huis Laag Soeren’ om er een geneeskrachtige badinrichting van te maken. De aanwezigheid van natuurlijk en zuiver Veluws sprengenwater en de bosrijke omgeving met frisse, schone lucht maakte het landgoed uitermate geschikt voor het verwezenlijken van zijn ambitie.

 

NS-wandeling Laag Soeren over de Veluwezoom tussen Dieren en Brummen Sprengen & beken

Vlak voor Laag Soeren loop je langs een aantal beken en sprengen. Mooi gezicht, niet alleen vanwege het water, maar ook omdat de oevers rijk begroeid zijn met planten en bloemen. En het is er aangenaam koel.

Bron van Veluwse beken

De Veluwe telt zo’n zestig van dit soort watertjes. Onder het Veluwse zand zit een enorme waterbel die gevoed wordt door regenwater. Ondergrondse kleilagen en de bolle vorm van de zandruggen zorgen ervoor dat het grondwater aan de randen van de Veluwe dicht bij de oppervlakte komt. Dit zijn de bronnen die de Veluwse beken van water voorzien.

 


Villa Veertien in DierenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Villa Veertien in Dieren

Villa Veertien in Dieren Gevestigd in een gerenoveerde, 19e-eeuwse villa. Elegant ingerichte kamers en suites. Landschapstuin kijkt uit op de IJssel. Krijgt van 170 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: "Hele fijne accommodatie op een toplocatie. Prachtig uitzicht, lekker bed, veel ruimte en sfeer. Authentiek vriendelijk personeel."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, OV-stappers, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!