De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingOosterbeek (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende, gevarieerde tocht door de heuvelachtige bossen van de Veluwe. Snelstromende beekjes, oeroude bossen en magnifieke uitzichten over Rijn en Arnhem. Dit hele gebied behoort tot het mooiste wat Nederland te bieden heeft. Jammer dat de slotkilometers het hoge peil niet kunnen vasthouden.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Horeca op de camping

Er is nog een reden waarom deze bijzonder mooie tocht nét geen topper is: de horeca onderweg is spaarzaam. Ik zag alleen op een camping een mogelijkheid voor een natje en droogje, en dat vond ik toch wat armoedig. Frankwandelt is een luxepaardje.

Landgoed Mariëndaal

Mag ik nog even zeuren voor ik de loftrompet laat schetteren? Bijzonder jammer dat de route aan het einde niet wat verlengd is over de mooie delen van landgoed Mariëndaal. Door de romantische Groene Bedstee bijvoorbeeld. Nu leidt de route langs de rommelige rafelranden van Mariëndaal. Onbegrijpelijk. Moest de routemaker de trein halen?

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Villa Hartenstein & mammoetbomen

De start in Oosterbeek gaat over een laan met oogstrelende villa’s. Dan duik je een park in waar torenhoge mammoetbomen schouder aan schouder staan met eeuwenoude eiken. Je wandelt langs villa Hartenstein dat het Airborne Museum herbergt.

Slag om Arnhem

In de Tweede Wereldoorlog was villa Hartenstein het hoofdkwartier van de operatie Market Garden. In dit gebied, waar vogeltjes vredig fluiten, vond 70 jaar geleden de Slag om Arnhem plaats. Dat werd een ramp: wegens onverwacht hevige Duitse tegenstand en gebrekkige radioverbindingen moesten de geallieerden zich na 7 dagen ‘s nachts in bootjes terugtrekken over de Rijn. Met achterlating van ruim 1700 gesneuvelde militairen.

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Hemelse Berg

Wat verder, na een klim naar de Hemelse Berg (kuitenbijtertje!), kwam ik langs een diep ravijn, een plek waar Oosterbekers een natuurlijke schuilplaats vonden tijdens de Slag om Arnhem en die bekendstaat als ‘De Hel’. Onderweg kom je nog veel meer van dat soort oorlogstekens tegen in dit paradijselijke landschap.

Beekjes & watervalletjes

Bijzonder aangenaam zijn de vele beekjes die je rond de Hemelse Berg en landgoed De Oorsprong tegenkomt. Je loopt een heel stuk langs een meanderende sprengenbeek met een aardig verval, heuse watervalletjes en flink wat schattige bruggetjes. Een ervan is wel heel bijzonder: het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen.

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Ontelbare ansichten

Het Grothuisje, waar een watervalletje doorheen stroomt, stond al in 1824 op deze plek. Het was vroeger zeer geliefd bij bezoekers van het landgoed, en er zijn ontelbare ansichten van. Helaas is het oorspronkelijke huisje in 1909 afgebroken. Je kijkt naar de replica.

Heveadorp

Verderop kom je bij het wat merkwaardige Heveadorp, ontstaan in 1915 toen fabrikant Wilhelmi hier een rubberbandenfabriek bouwde. De merknaam werd Hevea. De huizen met rieten kap zijn de voormalige arbeiderswoningen. De echtgenote van de directeur schakelde om 22 uur het licht in de woningen uit met een centrale schakelaar, zodat de arbeiders de volgende dag weer fris op hun werk zouden verschijnen. Dat waren nog eens tijden! De fabriek werd in 1962 overgenomen door Vredestein, maar door omzetverliezen in 1978 gesloten.

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Uitzichten over Rijn & Arnhem

Waren de bossen vóór Heveadorp intiem en sfeervol, vlak na het dorpje stap je in een heel ander landschapstoneel: het rivierengebied. De hoge zuidelijke rand van de Arnhemse stuwwal loopt hier steil af naar de uiterwaarden van de Rijn. Door de vele overgangen van hoog naar laag en van zandgrond naar kleigrond barst het hier van de wilde planten zoals bosanemoon, dalkruid en grootbloemige muur.

De Hunnenschans

Loop vooral naar de Hunnenschans, even van de route af. Daar krijg je een van de mooiste uitzichten die deze wandeling rijk is. Vanaf de hoog op de Veluwerand gelegen Hunnenschans kijk je weids uit over Rijn, Betuwe en Arnhemse skyline. Bij helder weer zie je Duitsland in de verte.

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Oude Kerk Oosterbeek

Dan daal je steil af naar de uiterwaarden. Over een superzalig paadje – in een schitterende entourage van graslanden, knotwilgen, slootjes en stroompjes – wandel je naar nog iets heel bijzonders: de Oude Kerk Oosterbeek. Je ziet hem al van verre liggen en het is een beeld geplukt uit een ansichtkaart.

Knotlinde van 300 jaar

De hervormde kerk is een ouwetje van ruim 1000 jaar en is daarmee een van de oudste kerken van Nederland. Bij hevige gevechten in de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Let vooral even op de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.

NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem NS-wandeling Hemelse Berg | Oosterbeek - Arnhem

Mariëndaal & Lombok

Via uiterwaarden, landgoed Mariëndaal en het aardige wijkje Lombok wandel je Arnhem weer binnen. In Lombok springen de arbeiderswoningen uit 1893 in het oog. Destijds woonden hier spoorwegarbeiders en personeel van de koepelgevangenis. De kleine woningen en de ‘bewaarschool’ staan op de monumentenlijst. Met een rijk en verzadigd gevoel stapte ik de trein weer in.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>