De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

N70-wandelroute | Natuurwandeling door het Rijk van Nijmegen

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingBeek-Ubbergen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 95/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijving (pdf)Download de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

De N70 klinkt als een provinciale autoweg. Niets is minder waar: het is een van de mooiste wandelroutes van Nederland. In het Rijk van Nijmegen beklim je liefst 8 bergen, waaronder de beroemde Duivelsberg. Pittig is de route, maar de beloning is zoet: fenomenale uitzichten over kastanjebossen, Waal & Ooijpolder.

Op zoek naar het mooiste van het mooiste? Mijn topwandelingen >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Niet in je uppie

Klein minpuntje van deze wandeling: half Nederland wandelt over de vele wandelroutes die het Rijk van Nijmegen telt. Dus zelfs op deze doordeweekse vrijdag loop ik hier niet bepaald in m'n uppie. Voor de rest schieten superlatieven tekort om alle schoonheden van deze wandelroute te beschrijven.

Schitterende bossen

Op een van de laatste dagen van oktober showen de bossen nog één keer hun bijzondere kleurenpracht, van felgeel tot dieprood. En wat zijn de bossen hier mooi. Waanzinnig gevarieerd, waarbij tamme kastanjes de boventoon voeren.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Jaar van de Natuurbescherming

Natuurroute N70 is ontstaan als eerbetoon aan het Jaar van de Natuurbescherming in 1970. De wandelroute voert langs de mooiste plekjes van het Rijk van Nijmegen, een streek in Zuidoost Gelderland, aangeplakt tegen de Duitse grens. In dit heuvelachtige gebied vind je oude beukenlanen, vennen, moerasruigten, rivierduinen en landgoederen.

8 bergen & 8 dalen

De 16 kilometer lange N70 voert over 8 bergen met fraaie namen als Boterberg, Sterrenberg en Duivelsberg. En door evenzovele schitterende valleien, zoals het sfeervolle Hengstdal. On-Nederlands is het landschap hier. Af en toe moet je zo pittig klimmen dat je je in een echt berggebied waant. Rolstoelvriendelijk is de route dus niet bepaald.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Motte Mergelpe

In de oude loofbossen vind je meer dan 400 plantensoorten, zeldzame broedvogels en – nog veel zeldzamer – de resten van een meer dan duizend jaar oude heuvel met kasteel, motte Mergelpe, bij de Duivelsberg.

Vrienden & vijanden

Graaf Balderik en zijn vrouw Adela bouwden de motte Mergelpe rond 1000 na Christus. Een motte is een kunstmatige kasteelheuvel, met grachten en een omwalling, ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen. Van de voorburcht kun je nog steeds resten zien. En natuurlijk is er, net als toen, nog altijd dat weidse uitzicht. Destijds kon je de vijand van ver zien aankomen, nu vele vriendelijke collega-wandelaars.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Duivelsberg

Nog even over die Duivelsberg, een kuitenbijtertje van jewelste. Tot 1949 was die berg Duits bezit, maar na grenscorrecties viel hij in Hollandse handen. Duivelsberg, haha, gekke naam! Dat zit zo: op de top lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant aldaar. Goeie plek om even bij te komen van de klim van – hou je vast – 75 meter en 90 centimeter.

Kleinste dorpje van NL

Misschien wel het mooiste uitzicht op de hele route vind je op de Wolfsheuvel. Op de voorgrond zie je het kleinste dorpje van Nederland, Persingen. Z'n kerktorentje uit 1240 piept idyllisch op uit de vervagende uiterwaarden van de Waal. Op de achtergrond figureert de schitterende Ooijpolder. Bij helder weer reikt het zicht tot aan de Veluwezoom.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Sfeervolle Hengstdal & Heerlijkheid Beek

Je wandelt door een aantal heerlijke valleien tussen de hoge bergen. Met fraaie namen als het Filosofendal, waar de flora overweldigend is dankzij een klaterend beekje. Aan de westkant van de route, het dichtst bij Nijmegen, kom je door het romantische Hengstdal. Heerlijkheid Beek heet dit gebied, en heerlijk is het. De natuur heeft alles uit de kast getrokken, met schilderachtige beuken- en eikenlaantjes, meidoorns en hazelaars.

IJstijd

Dit natuurgebied ligt in een erosiedal, dat tijdens de laatste ijstijd is uitgesleten door smeltwater. En als je er wandelt zie je de gletsjers bijna door de enorme geulen in het bos glijden. Vogels als zwartkop, boomklever en boomkruiper kun je hier zien en horen. Maar ook de grote bonte specht broedt in het Hengstdal.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Reusachtige kastanjes

Verderop, voorbij de Ravensberg, wandel je door het Kastanjedal, dat zijn naam eer aandoet: waar je ook kijkt staan reusachtige oude kastanjes. Ze zijn een erfenis van de Romeinen die hier rond 50 v. Chr. een grote legerplaats hadden en kastanjes aanplantten voor de voedselvoorziening.

Kabouterboom: dikste boom van NL

Boven het brongebied van de beek die hier loopt zie je op de hoge oever aan de andere zijde een bijzonder exemplaar: de Kabouterboom, die hier al staat sinds 1540. Ga zeker even kijken! Met een omtrek van 8,5 meter is dit de dikste boom van Nederland, legt een bordje uit. En nu even niet schrikken: in 2005 is de boom door kinderen in brand gestoken. Gelukkig liep hij opnieuw uit en heeft hij deze zware klap goed verwerkt.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Hotel-restaurant 't Spijker

De N70 voert langs flink wat horeca, dus de inwendige mens komt lekker aan z'n trekken. Aanrader is hotel-restaurant 't Spijker in het dorpje Beek, even voorbij de Kabouterboom. Mooi gelegen familiehotel met een geweldig terras en prima appeltaart. Werp vooral ook even een blik in het 18de eeuwse hotel, heerlijk ouderwets en stijlvol ingericht.

Routebeschrijving en markering

Over de markering van de N70 waren in het verleden nogal wat klachten. Daarom is de wandelroute in 2014 geheel vernieuwd en er is een nieuw routeboekje verschenen. Ik liep met gps, maar zag dat het wemelde van de groene N70-paaltjes, dus het zit wel snor met de markering.

N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

Horeca onderweg

Aan horeca onderweg is absoluut geen gebrek. Deze uitspanningen kom je tegen:

 • Fletcher hotel-restaurant Erica, Beek-Ubbergen
 • Hotel-restaurant 't Spijker, Beek-Ubbergen (bekijk op Trivago.nl)
 • Hotel-café-restaurant De Musschenberg, Beek-Ubbergen
 • Hampshire Landgoedhotel Holthurnsche Hof, Berg en Dal
 • Hotel Sous les Eglises, Beek-Ubbergen
 • Golden Tulip hotel Val Monte, Berg en Dal
 • Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Berg en Dal
 • Restaurant De Heksendans, Berg en Dal
 • Restaurant Tante Koosje, Nijmegen
 • Restaurant In Geuren en Kleuren, Berg en Dal
N70-wandelroute | Natuurwandeling Rijk van Nijmegen

7 startpunten

Deze rondwandeling telt liefst 7 officiële startpunten:

 1. In Nijmegen bij Café Hengstdal
 2. Centrum Beek tegenover Hotel 't Spijker
 3. In Beek bij restaurant De Sterrenberg
 4. In Beek aan het eind van de Rijksstraatweg
 5. In Berg en Dal bij parkeerplaats de Holdeurne aan de Oude Kleefsebaan
 6. In Berg en Dal bij pannenkoekenrestaurant De Heksendans en pretpark Tivoli
 7. In Berg en Dal bij Park Hotel Val Monte

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Lentefoto's van deze wandeling

Herfstfoto's van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Rijk van Nijmegen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>