De N70 klinkt als een provinciale autoweg. Niets is minder waar: het is een van de mooiste wandelroutes van Nederland. In het Rijk van Nijmegen beklim je liefst 8 bergen, waaronder de beroemde Duivelsberg. Pittig is de route, maar de beloning is zoet: fenomenale uitzichten over kastanjebossen, Waal & Ooijpolder.
Klein minpuntje van deze wandeling: half Nederland wandelt over de vele wandelroutes die het Rijk van Nijmegen telt. Dus zelfs op deze doordeweekse vrijdag loop ik hier niet bepaald in m'n uppie. Voor de rest schieten superlatieven tekort om alle schoonheden van deze wandelroute te beschrijven.
Op een van de laatste dagen van oktober showen de bossen nog één keer hun bijzondere kleurenpracht, van felgeel tot dieprood. En wat zijn de bossen hier mooi. Waanzinnig gevarieerd, waarbij tamme kastanjes de boventoon voeren.
Natuurroute N70 is ontstaan als eerbetoon aan het Jaar van de Natuurbescherming in 1970. De wandelroute voert langs de mooiste plekjes van het Rijk van Nijmegen, een streek in Zuidoost Gelderland, aangeplakt tegen de Duitse grens. In dit heuvelachtige gebied vind je oude beukenlanen, vennen, moerasruigten, rivierduinen en landgoederen.
De 16 kilometer lange N70 voert over 8 bergen met fraaie namen als Boterberg, Sterrenberg en Duivelsberg. En door evenzovele schitterende valleien, zoals het sfeervolle Hengstdal. On-Nederlands is het landschap hier. Af en toe moet je zo pittig klimmen dat je je in een echt berggebied waant. Rolstoelvriendelijk is de route dus niet bepaald.
In de oude loofbossen vind je meer dan 400 plantensoorten, zeldzame broedvogels en – nog veel zeldzamer – de resten van een meer dan duizend jaar oude heuvel met kasteel, motte Mergelpe, bij de Duivelsberg.
Graaf Balderik en zijn vrouw Adela bouwden de motte Mergelpe rond 1000 na Christus. Een motte is een kunstmatige kasteelheuvel, met grachten en een omwalling, ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen. Van de voorburcht kun je nog steeds resten zien. En natuurlijk is er, net als toen, nog altijd dat weidse uitzicht. Destijds kon je de vijand van ver zien aankomen, nu vele vriendelijke collega-wandelaars.
Nog even over die Duivelsberg, een kuitenbijtertje van jewelste. Tot 1949 was die berg Duits bezit, maar na grenscorrecties viel hij in Hollandse handen. Duivelsberg, haha, gekke naam! Dat zit zo: op de top lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant aldaar. Goeie plek om even bij te komen van de klim van – hou je vast – 75 meter en 90 centimeter.
Misschien wel het mooiste uitzicht op de hele route vind je op de Wolfsheuvel. Op de voorgrond zie je het kleinste dorpje van Nederland, Persingen. Z'n kerktorentje uit 1240 piept idyllisch op uit de vervagende uiterwaarden van de Waal. Op de achtergrond figureert de schitterende Ooijpolder. Bij helder weer reikt het zicht tot aan de Veluwezoom.
Je wandelt door een aantal heerlijke valleien tussen de hoge bergen. Met fraaie namen als het Filosofendal, waar de flora overweldigend is dankzij een klaterend beekje. Aan de westkant van de route, het dichtst bij Nijmegen, kom je door het romantische Hengstdal. Heerlijkheid Beek heet dit gebied, en heerlijk is het. De natuur heeft alles uit de kast getrokken, met schilderachtige beuken- en eikenlaantjes, meidoorns en hazelaars.
Dit natuurgebied ligt in een erosiedal, dat tijdens de laatste ijstijd is uitgesleten door smeltwater. En als je er wandelt zie je de gletsjers bijna door de enorme geulen in het bos glijden. Vogels als zwartkop, boomklever en boomkruiper kun je hier zien en horen. Maar ook de grote bonte specht broedt in het Hengstdal.
Verderop, voorbij de Ravensberg, wandel je door het Kastanjedal, dat zijn naam eer aandoet: waar je ook kijkt staan reusachtige oude kastanjes. Ze zijn een erfenis van de Romeinen die hier rond 50 v. Chr. een grote legerplaats hadden en kastanjes aanplantten voor de voedselvoorziening.
Boven het brongebied van de beek die hier loopt zie je op de hoge oever aan de andere zijde een bijzonder exemplaar: de Kabouterboom, die hier al staat sinds 1540. Ga zeker even kijken! Met een omtrek van 8,5 meter is dit de dikste boom van Nederland, legt een bordje uit. En nu even niet schrikken: in 2005 is de boom door kinderen in brand gestoken. Gelukkig liep hij opnieuw uit en heeft hij deze zware klap goed verwerkt.
De N70 voert langs flink wat horeca, dus de inwendige mens komt lekker aan z'n trekken. Aanrader is hotel-restaurant 't Spijker in het dorpje Beek, even voorbij de Kabouterboom. Mooi gelegen familiehotel met een geweldig terras en prima appeltaart. Werp vooral ook even een blik in het 18de eeuwse hotel, heerlijk ouderwets en stijlvol ingericht.
Over de markering van de N70 waren in het verleden nogal wat klachten. Daarom is de wandelroute in 2014 geheel vernieuwd en er is een nieuw routeboekje verschenen. Ik liep met gps, maar zag dat het wemelde van de groene N70-paaltjes, dus het zit wel snor met de markering.
Aan horeca onderweg is absoluut geen gebrek. Deze uitspanningen kom je tegen:
Deze rondwandeling telt liefst 7 officiële startpunten:
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!