Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen
Gelderland – Klompenpad – 11km

Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen

Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen
Gelderland – Klompenpad – 11km

Loenense Enkenpad: Klompenpad vanuit Loenen

Slechts 11 kilometer telt het Loenense Enkenpad, maar het zijn 11 schitterende kilometers! Je wandelt op de grens van Veluwemassief en IJsselvallei. Over glooiend boerenland en langs wuivend graan voert dit Klompenpad. Langs enken, sprengebeken en een kasteel. Een van de hoogtepunten is de historische natuurtuin Harmanahof, waar ringslangen op kikkers jagen.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Glooiend boerenland
  • Fraaie vergezichten
  • Historische natuurtuin
  • Bijzondere huis ‘De Uitkijk’
  • Veluwsche Stoomtrein
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

De Groote Modderkolk

Dit Klompenpad start al leuk, bij boerderij de Groote Modderkolk. In coronatijd is die helaas gesloten, maar als het oude normaal weer een beetje terug is, neem dan vooral een kijkje op deze biologische zorgboerderij. Je kunt de moestuin bewonderen, wat drinken in de theeschenkerij of biologische producten kopen in de boerderijwinkel.

Eeuwenoude akkers & vergezichten

Het Loenense Enkenpad voert je langs de potstal en akkers van de coöperatieve boerderij. Over een smal paadje wandel je door zacht glooiend landschap. Eeuwenoude akkers, weilanden, houtsingels en boomgaarden waar ik half juli al baby-peertjes ontwaar. En wát een vergezichten.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Lona & Sulvenda

Al in het jaar 838 lagen hier de nederzettingen Lona en Sulvenda met corporaties van boerenbedrijven. Daaruit ontstonden later de dorpen Loenen en het nabijgelegen Zilven. De vele landbouwpercelen lagen kriskras op de oostelijke flank van het Veluwemassief. Tot 1850 was het een ruig gebied: zandverstuivingen met wat eenzame berken en eiken. Daarna raakte het massief meer en meer bebost.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Natuurtuin Harmanahof

Over paden met hoog gras gaat het, en steeds hou je zicht op kleurrijke weilanden. Verderop piept het kerkje van Loenen parmantig op tussen het overdadige groen. In de verte grazen paarden vredig in de wei, het goudgele graan wuift je koelte toe, vlinders fladderen op uit bloemrijke akkerranden. En dan moet het echte paradijs nog komen: natuurtuin Harmanahof.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Kikkers & ringslangen

Harmanahof is een van de hoogtepunten van dit Klompenpad. Neem er de tijd voor en geniet van de enorme rijkdom aan vlinders, libellen, bloemen en zangvogels. Bij de grote kikkerpoel kun je op een schaduwrijk bankje je boterham oppeuzelen, terwijl je ziet hoe ringslangen kikkers oppeuzelen. Zielig voor die kikkers is dat natuurlijk wel. Maar voor ze langzaam oplossen in het slangen-spijsverteringskanaal genieten ook zij van een paradijselijk leven.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Enk = opgehoogde akker

Je vervolgt over een strompelpaadje tussen manshoog mais en donker bos. Even verderop klim je naar de hoogliggende enk, met bijzonder mooie zichten op het dorp Loenen dat nooit ver weg is op dit Klompenpad. Driekwart van Loenen wordt omgeven door enken: opgehoogde akkers tussen bos en dorp.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Loenense Enkwal

Om de akkers te beschermen tegen vraatzuchtige herten werd vanaf 1684 ook een wal van twee meter hoog met doornige beplanting opgeworpen. Deze Loenense Enkwal is een van de best bewaarde wildwallen in Nederland en nog duidelijk te herkennen in het bos ten westen van de enk.

Oostenrijkse familie Von Trapp

Verderop kom je langs het bijzondere huis ‘De Uitkijk’. Hier woonde de Oostenrijkse familie Von Trapp vlak voor de oorlog, op de vlucht voor de nazi’s. Komt die naam je bekend voor? De zingende familie Von Trapp werd onsterfelijk dankzij de musical The Sound of Music, die gebaseerd is op hun leven. Elke ochtend gingen de Von Trappjes naar de Loenense kerk, in hun Oostenrijkse kleren. Ze traden er ook op, niet met vrolijke deuntjes, maar met serieus werk.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Loenense beek (zonder water)

De omgeving van Loenen is zo schitterend dat je er inderdaad van zou gaan zingen. De tocht voert nu door bos, en je daalt af tot de Loenense beek die helaas geheel droog staat. Dan wandel je door open boerenland en hooivelden waar ooievaars foerageren.

Veluwsche Stoomtrein

Even verderop klinkt een hoge fluittoon: de Veluwsche Stoomtrein tuft langs. Deze historische stoomtrein rijdt over de meer dan 100 jaar oude ‘Koningslijn’ tussen Apeldoorn en Dieren. Forse stoomwolken uitblazend puft hij moeizaam door het goudgele landschap. Uit de raampjes zwaaien opgetogen kinderen. En ik zwaai terug natuurlijk.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Kasteel Ter Horst

De wandelkoek is nog niet op. Even van de route af kun je Kasteel Ter Horst uit 1557 bewonderen, in een weelderig groene entourage. En dan volgt nog het allermooiste paadje van deze tocht: een laantje met hoge bomen dat luistert naar de naam Peppeldreef.

Huppelend helder water

‘De officiëele gids voor Loenen’ uit 1929 beschrijft de omgeving zo: “Waar de boomen eindigen, zien we een alleraardigst beekje, gelijk we er zooveel op onze wandelingen hier tegenkomen. Dit heeft al bijzonder helder water, voorthuppelend over witte keitjes, tusschen bebloemde boorden.”

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Biologische varkentjes

Mooier kan ik het niet beschrijven. Aan het eind van het laantje knorren tevreden bio-varkentjes naar me vanaf hun modderveldje. En ik knor tevreden terug.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
loenense enkenpad-10
loenense enkenpad-11
loenense enkenpad-12
loenense enkenpad-13
loenense enkenpad-14
loenense enkenpad-15
loenense enkenpad-16
loenense enkenpad-17
loenense enkenpad-18
loenense enkenpad-19
loenense enkenpad-20
loenense enkenpad-21
loenense enkenpad-22
loenense enkenpad-23
loenense enkenpad-24
loenense enkenpad-25
loenense enkenpad-26
loenense enkenpad-27
loenense enkenpad-28
loenense enkenpad-29
loenense enkenpad-30
loenense enkenpad-31
loenense enkenpad-32
loenense enkenpad-33
loenense enkenpad-34
loenense enkenpad-35
loenense enkenpad-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy