natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingLoenen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 88/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Slechts 11 kilometer telt het Loenense Enkenpad, maar het zijn 11 schitterende kilometers! Je wandelt op de grens van Veluwemassief en IJsselvallei. Over glooiend boerenland en langs wuivend graan voert dit Klompenpad. Langs enken, sprengebeken en een kasteel. Een van de hoogtepunten is de historische natuurtuin Harmanahof, waar ringslangen op kikkers jagen.

Op zoek naar het mooiste van het mooiste? Mijn topwandelingen >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland op Interhome.nl

De Groote Modderkolk

Dit Klompenpad start al leuk, bij boerderij de Groote Modderkolk. In coronatijd is die helaas gesloten, maar als het oude normaal weer een beetje terug is, neem dan vooral een kijkje op deze biologische zorgboerderij. Je kunt de moestuin bewonderen, wat drinken in de theeschenkerij of biologische producten kopen in de boerderijwinkel.

Eeuwenoude akkers & vergezichten

Het Loenense Enkenpad voert je langs de potstal en akkers van de coöperatieve boerderij. Over een smal paadje wandel je door zacht glooiend landschap. Eeuwenoude akkers, weilanden, houtsingels en boomgaarden waar ik half juli al baby-peertjes ontwaar. En wát een vergezichten.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Lona & Sulvenda

Al in het jaar 838 lagen hier de nederzettingen Lona en Sulvenda met corporaties van boerenbedrijven. Daaruit ontstonden later de dorpen Loenen en het nabijgelegen Zilven. De vele landbouwpercelen lagen kriskras op de oostelijke flank van het Veluwemassief. Tot 1850 was het een ruig gebied: zandverstuivingen met wat eenzame berken en eiken. Daarna raakte het massief meer en meer bebost.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Natuurtuin Harmanahof

Over paden met hoog gras gaat het, en steeds hou je zicht op kleurrijke weilanden. Verderop piept het kerkje van Loenen parmantig op tussen het overdadige groen. In de verte grazen paarden vredig in de wei, het goudgele graan wuift je koelte toe, vlinders fladderen op uit bloemrijke akkerranden. En dan moet het echte paradijs nog komen: natuurtuin Harmanahof.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Kikkers & ringslangen

Harmanahof is een van de hoogtepunten van dit Klompenpad. Neem er de tijd voor en geniet van de enorme rijkdom aan vlinders, libellen, bloemen en zangvogels. Bij de grote kikkerpoel kun je op een schaduwrijk bankje je boterham oppeuzelen, terwijl je ziet hoe ringslangen kikkers oppeuzelen. Zielig voor die kikkers is dat natuurlijk wel. Maar voor ze langzaam oplossen in het slangen-spijsverteringskanaal genieten ook zij van een paradijselijk leven.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Enk = opgehoogde akker

Je vervolgt over een strompelpaadje tussen manshoog mais en donker bos. Even verderop klim je naar de hoogliggende enk, met bijzonder mooie zichten op het dorp Loenen dat nooit ver weg is op dit Klompenpad. Driekwart van Loenen wordt omgeven door enken: opgehoogde akkers tussen bos en dorp.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Loenense Enkwal

Om de akkers te beschermen tegen vraatzuchtige herten werd vanaf 1684 ook een wal van twee meter hoog met doornige beplanting opgeworpen. Deze Loenense Enkwal is een van de best bewaarde wildwallen in Nederland en nog duidelijk te herkennen in het bos ten westen van de enk.

Oostenrijkse familie Von Trapp

Verderop kom je langs het bijzondere huis ‘De Uitkijk’. Hier woonde de Oostenrijkse familie Von Trapp vlak voor de oorlog, op de vlucht voor de nazi’s. Komt die naam je bekend voor? De zingende familie Von Trapp werd onsterfelijk dankzij de musical The Sound of Music, die gebaseerd is op hun leven. Elke ochtend gingen de Von Trappjes naar de Loenense kerk, in hun Oostenrijkse kleren. Ze traden er ook op, niet met vrolijke deuntjes, maar met serieus werk.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Loenense beek (zonder water)

De omgeving van Loenen is zo schitterend dat je er inderdaad van zou gaan zingen. De tocht voert nu door bos, en je daalt af tot de Loenense beek die helaas geheel droog staat. Dan wandel je door open boerenland en hooivelden waar ooievaars foerageren.

Veluwsche Stoomtrein

Even verderop klinkt een hoge fluittoon: de Veluwsche Stoomtrein tuft langs. Deze historische stoomtrein rijdt over de meer dan 100 jaar oude ‘Koningslijn’ tussen Apeldoorn en Dieren. Forse stoomwolken uitblazend puft hij moeizaam door het goudgele landschap. Uit de raampjes zwaaien opgetogen kinderen. En ik zwaai terug natuurlijk.

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Kasteel Ter Horst

De wandelkoek is nog niet op. Even van de route af kun je Kasteel Ter Horst uit 1557 bewonderen, in een weelderig groene entourage. En dan volgt nog het allermooiste paadje van deze tocht: een laantje met hoge bomen dat luistert naar de naam Peppeldreef.

Huppelend helder water

‘De officiëele gids voor Loenen’ uit 1929 beschrijft de omgeving zo: “Waar de boomen eindigen, zien we een alleraardigst beekje, gelijk we er zooveel op onze wandelingen hier tegenkomen. Dit heeft al bijzonder helder water, voorthuppelend over witte keitjes, tusschen bebloemde boorden.”

Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen Loenense Enkenpad | Klompenpad vanuit Loenen

Biologische varkentjes

Mooier kan ik het niet beschrijven. Aan het eind van het laantje knorren tevreden bio-varkentjes naar me vanaf hun modderveldje. En ik knor tevreden terug.

Op zoek naar het mooiste van het mooiste? Mijn topwandelingen >>

Over Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in Utrecht en Gelderland. Ze gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en over een historisch tracé. Er zijn zo'n 60 gemarkeerde Klompenpaden. Benieuwd?

Ga naar Klompenpaden.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>