Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden
Gelderland – Landgoedwandeling – 13km

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden
Gelderland – Landgoedwandeling – 13km

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Wandelroute met louter hoogtepunten. Je wandelt over het mooiste heideveld van Nederland: het Herikhuizerveld a.k.a de Posbank. Door de uitgestrekte bossen van de Veluwezoom. Langs het prachtige kasteel Middachten (bezoek de tuin!). En de mammoetbomen op landgoed Rhederoord. Frankwandelt-rating AAA+.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Mooiste heideveld van NL
  • Bossen van de Veluwezoom
  • Kasteel Middachten
  • Kasteeltuinen
  • Aangename horeca
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijna net zo mooi als NS-Veluwezoom

Over de schitterende Posbank lopen tal van routes. De bekendste is NS-wandeling Veluwezoom. Die wandeling is niet te overtreffen, maar deze bijzondere landgoedwandeling doet een moedige poging. IJzersterke troef: de combinatie van Posbank, (On)zalige bossen en kasteel Middachten.

Bekijk NS-wandeling Veluwezoom >>

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Waar is de paarse pracht?

De eerste van deze drie troeven tref je al na een kilometer. Die Posbank is natuurlijk op z’n mooist als de heide volop bloeit. Helaas is de paarse pracht vandaag ver te zoeken, hoewel we het eigenlijk op en top heidebloeitijd is. Maar de extreem hete zomer van 2018 heeft vrijwel alle heide de das omgedaan.

Glooiende velden & Bob Ross-vriendjes

En dus lopen we weliswaar niet over eindeloze paarse velden, maar toch is het hier wonderschoon. Die velden glooien prachtig en het is alsof schilder Bob Ross ze kleine vriendjes heeft gegeven: zilveren berkjes en diepgroene dennen. Een kudde schapen op een verre heuvelflank voegt er leven aan toe. En aan de einder verdwijnt Duits laagland in de nevel.

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Posbank van meneer Pos

We klimmen naar het hoogste punt: het uitzichtpunt bij de ronde stenen bank waar de Posbank z’n naam aan te danken heeft. Die bank werd daar in 1918 geplaatst ter ere van de ANWB-pionier G.A. Pos. Leuk. Maar nog leuker is hier het uitzicht, waar je met gemak een half uurtje mee kunt stukslaan.

Koepel De Kaap

Wij laten het paviljoen De Posbank links liggen en zakken af richting een veel aardiger mini-tentje: Koepel De Kaap. Op het prettige terras genieten we van nog meer uitzichten, een matige appeltaart en lekkere koffie. Een toilet hebben ze niet, het is maar dat je ‘t weet.

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Onzalige Bossen

Dan ondergaat de wandeling een transformatie: open heide verdwijnt, de Onzalige Bossen verschijnen. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn het juist bijzonder zalige bossen. Met dikke oude eiken, beukenlanen en bijzonder veel varens die vandaag massaal aan het sterven zijn. Prachtig gezicht.

Kasteel Middachten

Dan dalen we af, soms over flink steile paadjes, en we arriveren bij een ander hoogtepunt van deze wandeling: Kasteel Middachten. Het statige kasteel ligt er schitterend bij, in een lus van de IJssel, tussen de hoge Veluwezoom en het lage moerassige land. Met een brede slotgracht die rijkelijk voorzien is van waterlelies en naar adem happende karpers.

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

800 jaar in de familie

Al in 1190 stond hier een kasteel, maar het huis dat er nu staat is eind 17de eeuw gebouwd. Middachten functioneert nog altijd als landgoed, waar wordt gewoond en gewerkt. Het bestaat uit het kasteel met het park en tuinen, maar ook uit bossen, boerderijen en agrarische gronden. Het kasteel is al ruim 800 jaar familiebezit en is van generatie op generatie overgegaan. Momenteel zwaait hier de 25ste heer van Middachten de scepter.

Bezoek de schitterende tuinen

Wat je zeker moet doen als je hier bent: een bezoek brengen aan de schitterende tuinen. Kost wel 6 euro per persoon, maar je mist echt wat als je ze links laat liggen. Ze zijn al in 1698 aangelegd met de tuinen van Versailles als inspiratiebron.

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Concerten & rondleidingen

Op Middachten organiseren ze ook concerten en rondleidingen door het kasteel. En je kunt er logeren in een van de stijlvol ingerichte kasteelkamers. Kijk voor openingstijden en meer informatie op de website.

Buitenplaats Rhederoord

Na een lekkere pauze in de tuinen gaan we weer klimmen. Dit keer puffen we over buitenplaats Rhederoord uit de 17de eeuw. Het landhuis dateert uit 1746 en het park is aangelegd in de Franse barokstijl. Let zeker op de 12 gigantische mammoetbomen die je op je pad vindt.

Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden

Posbank revisited

Mooie stijgende kronkelpaadjes leiden ons naar een laatste hoogtepunt: een hooggelegen paadje dat een kilometer langs de Posbank leidt. De uitzichten zijn met het late middaglicht nog adembenemender. Wat een prachtige tocht!

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
landgoedwandeling rheden-10
landgoedwandeling rheden-11
landgoedwandeling rheden-12
landgoedwandeling rheden-13
landgoedwandeling rheden-14
landgoedwandeling rheden-15
landgoedwandeling rheden-16
landgoedwandeling rheden-17
landgoedwandeling rheden-18
landgoedwandeling rheden-19
landgoedwandeling rheden-20
landgoedwandeling rheden-21
landgoedwandeling rheden-22
landgoedwandeling rheden-23
landgoedwandeling rheden-24
landgoedwandeling rheden-25
landgoedwandeling rheden-26
landgoedwandeling rheden-27
landgoedwandeling rheden-28
landgoedwandeling rheden-29
landgoedwandeling rheden-30
landgoedwandeling rheden-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy