Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden
Gelderland – Landgoedwandeling – 16km

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden
Gelderland – Landgoedwandeling – 16km

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Heerlijk afwisselende landgoedwandeling door de rustieke omgeving van het Achterhoekse dorp Vorden. Ver weg van alle drukte geniet je van oude bossen en rijk boerenland. En natuurlijk van drie kastelen. Maar wacht: in één kasteel spookt het. Aanrader (maar wel oppassen geblazen dus)!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Ver weg van de drukte
  • Drie mooie (spook)kastelen
  • De Baakse Beek
  • Historische moestuin
  • Fraai landschapspark
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Langs de Baakse Beek

Vanaf het mini-station van Vorden wandelen we over een beschaduwd paadje langs de Baakse Beek. Met z’n aflopende oevers en overhangende bomen zal dit een uitstekende plek zijn om ijsvogels te spotten. Vandaag geven de felblauwe flitsen helaas niet thuis.

Bosmanshuis

En dus wandelen we door naar het statige Bosmanshuis uit 1881. Destijds was het een van de pachtboerderijen van het uitgestrekte landgoed Hackfort. Het is wat chiquer dan de andere boerderijen. In de gelagkamer beklonk de baron destijds zijn jachtpartijen. Tegenwoordig is het Bosmanshuis een melkveehouderij en een B&B.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Boeren idylle

In de aanpalende weide staat een mooie merrie onrustig te hinniken. “Ik ga haar dochter halen”, lacht een heuse cowgirl ons toe. Met in één hand de halster loopt ze stoer de oude stallen achter het Bosmanshuis binnen. Boeren idylle.

Kasteeltje met 2 torens

Even later arriveren we bij ons eerste kasteel: dat van landgoed Hackfort. Dit prachtige versterkte huis met 2 torens stamt uit 1392, toen landdrost Gerrit van Hackfort het liet bouwen. Een lommerrijke gracht met kroos en waterlelies omgeeft het kasteel, dat een bewogen geschiedenis kent. In de loop der eeuwen is het huis 8 keer uitgebreid, opgebouwd en verbouwd. Vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben de Spaanse troepen flink huisgehouden.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Keuken & Hof van Hackfort

Minstens zo leuk als het kasteel, zo niet leuker, zijn de brasserie Keuken van Hackfort en de historische moestuin Hof van Hackfort. Op het beschaduwde terras van ‘de Keuken’ is het bijzonder aangenaam toeven. Ze serveren producten uit eigen moestuin, waarop we vanaf het terras goed zicht hebben.

Mooiste moestuin van NL?

Trek wat tijd uit om die eeuwenoude moestuin (uit circa 1790) te bezoeken. Als ze zouden beweren dat ze de prijs voor ‘Mooiste moestuin van NL’ hebben gewonnen, zou ik dat direct geloven. De welriekende kruiden en de bloemenweelde zijn een lust voor je zintuigen. En het mooie is: ze trekken een groot aantal bijen en vlinders. ‘Vergeten groenten’ – zoals kardoen, snijbiet en palmkool – verbouwen ze hier ook al. Op en top genieten.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Oude watermolen

Voldaan wandelen we langs de watermolen uit 1700 pal naast het kasteel, een rijksmonument. De Hackfortse Beek drijft het waterrad aan, waardoor de molenstenen graan kunnen malen.

Geheimzinnig bos

Verderop worstelen we ons over een klein, overwoekerd paadje door een geheimzinnig bos vol oeroude bomen en immense dooie stammen. Dan zien we Huis Den Bramel door het groen schemeren, het tweede kasteel. En hou je vast: het schijnt hier akelig te spoken.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Mix van stijlen

Al in 1396 stond hier een kasteel, maar daar is weinig meer van over. Het huidige gebouw dateert uit 1720 en is in de eeuwen daarna flink vertimmerd, waardoor allerlei stijlen flink gemixt zijn. Zo stamt de trapgevel uit de neorenaissance en is het portaal neogotisch. Bij de verbouwingen is materiaal uit een voormalige kerk gebruikt. En de koepel bestaat uit onderdelen van een oud kerkorgel.

De trap kraakt...

Kortom: Den Bramel is nogal een zootje. Maar wel een leuk zootje. We kunnen ons voorstellen dat een spook zich er thuisvoelt. Het verhaal gaat dat als de klok middernacht slaat, het spook aan zijn ronde begint. Je kunt dan de traptreden horen kraken. Het schijnt de ronddolende geest te zijn van een oude gouvernante. Maar het kan natuurlijk ook doodgewoon houtworm zijn.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Landgoed Het Enzerinck

Middernacht is het nog lang niet, maar voor alle zekerheid lopen we snel verder. Via een oud eikenlaantje bereiken we de halfverharde toegangsweg van landgoed Het Enzerinck. Even later zien we, halfverscholen tussen hoge bomen, ons derde ‘kasteel’: Het Enzerinck. Het is meer een bijzonder landhuis dan een kasteel, in neoclassicistische stijl gebouwd rond 1836.

Staring & Van Lennep

Een burgemeester heeft er gewoond, en leden van de bekende families Staring en Van Lennep. Het is een tijdje een hotel geweest en een verzorgingstehuis. Na 1940 werden er vluchtelingen uit Hongarije en de Baltische Staten ondergebracht. Nu is het privé-bezit. Bezoeken kun je het niet.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Grootvaders huisje

Wat je wel kunt bewonderen is ‘Grootvaders huisje’ dat ernaast staat. Een echt Hans-en-Grietje-huisje met een rieten dak en mooie luikjes. De landgoedeigenaar bouwde het in 1920 voor zijn kleinkinderen. Let in de tuin ook even op twee bijzondere oude bomen: een tulpenboom en magnolia.

Engels landschapspark

We wandelen door het fraaie Engelse landschapspark rond Het Enzerinck. Glooiende velden, spiegelende vijvers, spannende eilandjes en romantische bruggetjes. Mocht je in de stemming zijn: op een van de eilandjes staat helemaal aan het eind een bankje. Daar kun je bijvoorbeeld je geliefde ten huwelijk vragen. In geef maar een suggestie.

Landgoedwandeling Driekastelenpad vanuit Vorden

Lekkebekje

Wij doen dat allemaal niet, maar we wandelen – over een weggetje dat Lekkebekje heet – buitengewoon voldaan terug naar station Vorden.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
landgoedwandeling vorden-10
landgoedwandeling vorden-11
landgoedwandeling vorden-12
landgoedwandeling vorden-13
landgoedwandeling vorden-14
landgoedwandeling vorden-15
landgoedwandeling vorden-16
landgoedwandeling vorden-17
landgoedwandeling vorden-18
landgoedwandeling vorden-19
landgoedwandeling vorden-20
landgoedwandeling vorden-21
landgoedwandeling vorden-22
landgoedwandeling vorden-23
landgoedwandeling vorden-24
landgoedwandeling vorden-25
landgoedwandeling vorden-26
landgoedwandeling vorden-27
landgoedwandeling vorden-28
landgoedwandeling vorden-29
landgoedwandeling vorden-30
landgoedwandeling vorden-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy