Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk
Gelderland – Klompenpad – 15km

Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk

Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk
Gelderland – Klompenpad – 15km

Kruishaarderpad: Klompenpad vanaf station Nijkerk

Op het Kruishaarderspad wandel je dwars door de weilanden, over de landgoederen en langs de beken van de westelijke Veluwe. Het is een echte boerenlandwandeling. Jammer genoeg gaan ook nogal wat kilometers door de buitenwijken van Nijkerk en over verharde wegen en paden. Bij Frankwandelt kost dat een hoop punten.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Dwars door weilanden
  • Mooie paden langs beekjes
  • Kruishaarse Heide
  • Saaie stukken
  • Aardig wat asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Lelijke buitenwijken

Om met de deur in huis te vallen: de eerste kilometers vanaf station Nijkerk zijn gewoon lelijk, ik heb er geen ander woord voor. Je maakt een overbodige lus langs het spoor waarop niets te beleven is. Al ben ik zo wel aan de weet gekomen dat Nijkerk een postduivenvereniging en een dartclub heeft.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Klepperende klompen

Dan volgt een stuk over de Bloemendaalseweg. OK, een snelweg is het niet, maar m’n klompen klepperen akelig lang en luid op het asfalt. Even verder stuurt het Klompenpad me van de weg af voor een rondje over gras dat na een paar honderd meter gewoon weer terugkeert op de Bloemendaalseweg. Raar.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Door boerenland

Maar genoeg geklaagd. Want het Kruishaarderpad kent ook zeker mooie delen. Je wandelt door het boerenland van de westelijke Veluwe, waarbij je soms dwars door de weilanden gaat. Koeien, schapen en heel veel paarden houden je onderweg gezelschap. Hier en daar voert de tocht langs uitgestrekte akkers met meer dan manshoog mais. Zo hoog heb ik mais nog nooit eerder gezien.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Oude schaapskooi

De route komt bij de boerenhoeve Deurne met z’n schaapskooi die al in 1792 werd vermeld. Volgens oude geschriften woonden hier in het jaar 814 al mensen.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Houtwallen

In de omgeving vind je veel houtwallen, die kenmerkend zijn voor dit landschap. Het zijn oude erfafscheidingen van bomen en struiken. Ze hielden vroeger het vee binnen en het wild buiten. Nu barsten ze van de zangvogels en bieden ze een schuilplaats voor bunzingen, hermelijnen en dassen. Rond hoeve Deurne liggen verschillende bewoonde dassenburchten. Een das zul je overdag trouwens niet ontmoeten: het zijn echte nachtdieren.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Kruishaarse heide

Dan arriveert het Klompenpad bij z’n naamgever: de Kruishaarse heide, die ik tussen de bomen door zie schemeren. Helaas voert de tocht niet over de heide. Onbegrijpelijk, want het is echt een prachtig verwilderd heideveld, weet ik van de iets mooiere Groene Wissel Nijkerk.

Groene Wissel Nijkerk >>

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Landgoed Oldenaller

Toch is het hier mooi. Je wandelt over een heerlijke beukenlaan van landgoed Oldenaller. Het bijzondere Kasteel Oldenaller zelf ligt helaas niet op de route ligt. Wil je dat zien, dan kan ik het Oldenallerpad van harte aanbevelen.

Oldenallerpad >>

Bospaadjes & coulisselandschap

Je wandelt landgoed Oldenaller weer uit en nu volgt een aangenaam, afwisselend traject. Het Klompenpad voert je over paadjes door bos. En als je daar weer uitkomt loop je door een uitgestrekt coulisselandschap met boerenhoeven en gezellige boerderijdieren.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Mooiste plaats van Gelderland

Je loopt Driedorp binnen. Dit dorpje heeft een heuse award in de wacht gesleept: ‘Mooiste plaats van Gelderland 2019’. Huh? Daar snap ik niks van. Ik zie een handvol doorsnee huizen, een doorsnee kerk en een doorsnee tankstation. Wat precies is hier mooi?

Geen schoonheidsprijs

Sowieso is na de mooiste plaats van Gelderland 2019 het mooie er wel af. Via een autoweg bereik je weer de buitenwijken van Nijkerk die geen schoonheidsprijs verdienen.

Kruishaarderpad | Klompenpad vanaf station Nijkerk

Positieve reacties van wandelaars

Mijn verhaal is nogal in mineur als ik het zo teruglees. Misschien moet ik naar een wandeltherapeut? Bevestiging vind ik in ieder geval niet op Klompenpaden.nl, waar wandelaars vol lof zijn over het Kruishaarderpad. Hieronder wat reacties. Misschien toch op je bucketlist zetten dus?

  • Jacqueline: “Blijft een van onze favoriete wandelingen, in alle jaargetijden prachtig!!!”
  • Guido: “Een prachtige, afwisselende wandeling. Vooral de stukjes bos waren verrassend.”
  • Eljo: “Het Kruishaarderpad is een prachtig pad.”
  • Arie en Henny: “Vandaag liepen we na vijf jaar weer het Kruishaarderpad. Wat een prachtige wandeling! Mooie landerijen, prachtige slingerende bospaadjes. Kortom een afwisselende wandeling. Alles was prima aangegeven, er miste niets. We hebben genoten vandaag.”
  • Menno: “Een super groene en rustige route (qua verkeer), sommige delen deden ons sterk aan het coulissen landschap van de Achterhoek denken. 90% route was top, de mindere 10% ging door Nijkerk centrum, langs het spoor, lokale industrie etc. Dat dit stuk erin zit is logisch omdat je hem dan vanaf Nijkerk station kunt lopen.”

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kruishaarderpad-10
kruishaarderpad-11
kruishaarderpad-12
kruishaarderpad-13
kruishaarderpad-14
kruishaarderpad-15
kruishaarderpad-16
kruishaarderpad-17
kruishaarderpad-18
kruishaarderpad-19
kruishaarderpad-20
kruishaarderpad-21
kruishaarderpad-22
kruishaarderpad-23
kruishaarderpad-24
kruishaarderpad-25
kruishaarderpad-26
kruishaarderpad-27
kruishaarderpad-28
kruishaarderpad-29
kruishaarderpad-30
kruishaarderpad-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy