Op het Kruishaarderspad wandel je dwars door de weilanden, over de landgoederen en langs de beken van de westelijke Veluwe. Het is een echte boerenlandwandeling. Jammer genoeg gaan ook nogal wat kilometers door de buitenwijken van Nijkerk en over verharde wegen en paden. Bij Frankwandelt kost dat een hoop punten.
Om met de deur in huis te vallen: de eerste kilometers vanaf station Nijkerk zijn gewoon lelijk, ik heb er geen ander woord voor. Je maakt een overbodige lus langs het spoor waarop niets te beleven is. Al ben ik zo wel aan de weet gekomen dat Nijkerk een postduivenvereniging en een dartclub heeft.
Dan volgt een stuk over de Bloemendaalseweg. OK, een snelweg is het niet, maar m’n klompen klepperen akelig lang en luid op het asfalt. Even verder stuurt het Klompenpad me van de weg af voor een rondje over gras dat na een paar honderd meter gewoon weer terugkeert op de Bloemendaalseweg. Raar.
Maar genoeg geklaagd. Want het Kruishaarderpad kent ook zeker mooie delen. Je wandelt door het boerenland van de westelijke Veluwe, waarbij je soms dwars door de weilanden gaat. Koeien, schapen en heel veel paarden houden je onderweg gezelschap. Hier en daar voert de tocht langs uitgestrekte akkers met meer dan manshoog mais. Zo hoog heb ik mais nog nooit eerder gezien.
De route komt bij de boerenhoeve Deurne met z’n schaapskooi die al in 1792 werd vermeld. Volgens oude geschriften woonden hier in het jaar 814 al mensen.
In de omgeving vind je veel houtwallen, die kenmerkend zijn voor dit landschap. Het zijn oude erfafscheidingen van bomen en struiken. Ze hielden vroeger het vee binnen en het wild buiten. Nu barsten ze van de zangvogels en bieden ze een schuilplaats voor bunzingen, hermelijnen en dassen. Rond hoeve Deurne liggen verschillende bewoonde dassenburchten. Een das zul je overdag trouwens niet ontmoeten: het zijn echte nachtdieren.
Dan arriveert het Klompenpad bij z’n naamgever: de Kruishaarse heide, die ik tussen de bomen door zie schemeren. Helaas voert de tocht niet over de heide. Onbegrijpelijk, want het is echt een prachtig verwilderd heideveld, weet ik van de iets mooiere Groene Wissel Nijkerk.
Toch is het hier mooi. Je wandelt over een heerlijke beukenlaan van landgoed Oldenaller. Het bijzondere Kasteel Oldenaller zelf ligt helaas niet op de route ligt. Wil je dat zien, dan kan ik het Oldenallerpad van harte aanbevelen.
Je wandelt landgoed Oldenaller weer uit en nu volgt een aangenaam, afwisselend traject. Het Klompenpad voert je over paadjes door bos. En als je daar weer uitkomt loop je door een uitgestrekt coulisselandschap met boerenhoeven en gezellige boerderijdieren.
Je loopt Driedorp binnen. Dit dorpje heeft een heuse award in de wacht gesleept: ‘Mooiste plaats van Gelderland 2019’. Huh? Daar snap ik niks van. Ik zie een handvol doorsnee huizen, een doorsnee kerk en een doorsnee tankstation. Wat precies is hier mooi?
Sowieso is na de mooiste plaats van Gelderland 2019 het mooie er wel af. Via een autoweg bereik je weer de buitenwijken van Nijkerk die geen schoonheidsprijs verdienen.
Mijn verhaal is nogal in mineur als ik het zo teruglees. Misschien moet ik naar een wandeltherapeut? Bevestiging vind ik in ieder geval niet op Klompenpaden.nl, waar wandelaars vol lof zijn over het Kruishaarderpad. Hieronder wat reacties. Misschien toch op je bucketlist zetten dus?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!