Mooi Klompenpad op de Veluwe met heide in de hoofdrol. Je wandelt door een oud landbouwgebied met vennen, passeert zandverstuivingen en grafheuvels van voor Christus. De kudde met Veluwse heideschapen kun je soms in het wild bewonderen, en anders in de schaapskooien waar je langskomt. Vooral in heidetijd is dit een topwandeling!
Het corona-effect: beide parkeerplaatsen bij het Natuurcentrum Veluwe – het officiële startpunt van dit Klompenpad – staan helemaal vol. En dat op een doordeweekse en sombere donderdagochtend. Gelukkig gaat er net een hondenuitlater weg, dus ik wurm me ertussen.
Van die parkeerdrukte is op de Edesche Heide helemaal niets te merken. Weidse uitzichten over verdorde heide met dreigende luchten erboven, het heeft wel wat. De route gaat over mulle zandpaden, overblijfselen van handelswegen uit de 15de eeuw. Loeizwaar lopen is het wel, maar omdat corona-spek voortdurend op de loer ligt, kan ik wel een work-out gebruiken.
Je komt langs de plek waar in de Eerste Wereldoorlog een opvangkamp stond voor vluchtelingen uit België: Vluchtoord Ede. En dan komt iets leuks in zicht. Of eerder: in het gehoor. Want een enorm geblaat stijgt op uit twee grote schaapskooien. Natuurlijk ga je daar even een kijkje nemen, ook al zijn de lammetjesdagen vanwege corona afgelast. Dartelende lammetjes zorgen voor een zalig lentegevoel, ondanks het chagrijnige weer.
De schaapsherder komt een kijkje nemen en vertelt dat er dit jaar 243 lammetjes zijn geboren. Volgens haar “een mooie oogst” omdat er veel meerlingen bij zaten.
In het dennenbos verderop komt de route langs twee mooie vennetjes, de Kreelse Plas en de Plas van Gent, waar ijsvogels schijnen te zitten. Die plassen zijn ooit ontstaan door veen af te graven, toen dit een landbouwgebied was met twaalf boerderijen. ‘Kreel’ heette het hier destijds, vandaar de naam van dit Klompenpad.
Je doorkruist een stil, donker bos dat zich even verder opent voor de Edesche Heide. Die is hier nog mooier dan in het begin: omringd door diepgroene dennenbossen en gedecoreerd met zilverwitte berken, hoge eiken en vliegdennen. Een schilderachtig, intiem landschap.
Vooral in heidetijd moet het Kreelsepad een topwandeling zijn. Ik neem me voor hem dan zeker nog eens te lopen. Intussen verschijnen zweetdruppeltjes op m’n voorhoofd en gaat m’n ademhaling sneller. Want ongemerkt loop ik door mul zand een vals plat op.
Dat pad gaat wel mooi langs een beukenbos, maar het lijkt eindeloos. Toch is het dat niet, want het loopt stuk op een dijk van een uitzichtpunt: De Valenberg. Vanaf het hooggelegen uitkijkplateau (51 meter boven NAP) geniet je van fraaie vergezichten over oude akkers en de heide van het Mosselse veld. Een eenzaam paard begraast een ver weiland.
Bij helder weer zie je Radio Kootwijk liggen, en kunstwerk Kijk Uit Attention nabij het Kröller-Müller Museum. Dichterbij heb je kans om reeën, wilde zwijnen en zelfs edelherten te spotten. Twee fietsers die ook van het uitzicht genieten hoor ik zeggen dat het “wel mooi” is maar dat “een zonnetje wel lekker” zou zijn.
Omdat een onaangename bries onder m’n jas kruipt, loop ik snel verder door eenzame bossen. Over paden die weliswaar onverhard zijn maar ook pal langs het fietspad lopen, waardoor ze toch niet onverhard aanvoelen. Reuring en Koffie to go vind je bij de oude theeschenkerij Mossel. Hier overnachtten in vroeger eeuwen de schaapsherders op bedjes van mos, vandaar die naam.
Dan volgt nog meer van het heerlijke zelfde: stille bossen, heidevelden, een enkel vennetje, blatende lammetjes even van de route af bij Juffrouw Tok (Koffie to go!). Nieuw element: een stel oeroude grafheuvels.
Volgens de (geweldige) Klompenpad-app passeert de route ook hoge stuifduinen die 11.000 jaar geleden zijn komen aanwaaien uit de Noordzee die toen een enorme zandvlakte was. Maar hoe ik ook zoek, in geen velden of wegen is een duin te bekennen.
Bij de Heidebloemplas zijg ik nog even neer op een bankje om van het uitzicht te genieten. Miauwende buizerds in een lucht die – te laat! te laat! – opentrekt. Een koekoek doet van zich horen. En voor de rest heerst een weldadige stilte op dit Klompenpad.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!