De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Klompenpad Molenbeeksepad | Rondwandeling vanuit Wolfheze

Molenbeeksepad: wandeling over Klompenpad rond Wolfheze

Het weer was somber, maar ik werd vrolijk van het prachtige Molenbeeksepad over de Veluwe. Je wandelt door gemengd bos, over hei en door klaterende beekdalen. Klompen heb je misschien niet nodig, maar wel goed waterdicht schoeisel, want het is me toch een partijtje modderig. En wat een rust: op deze zaterdag trof ik slechts één andere wandelaar.

Snelweg A50

Enig nadeeltje van deze wandeling: je kruist twee keer de A50. Dat geeft een paar kilometer snelwegrumoer. Afgezien nog van het voortdurende kabaal van koolmeesjes en roodborstjes die uit volle borst de lente proberen af te dwingen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Beekdalen

Molenbeeksepad: wandeling over Klompenpad rond Wolfheze

Halverwege de route komen we bij het Renkums beekdal, gevormd in de laatste twee ijstijden. De smalle paadjes die langs en dwars over het beekdal voeren zorgen voor prachtige plaatjes. Het landschap is hier heuvelachtig en van grote schoonheid.

Watermolens

Maar die beekjes – de meeste in de 16e en 17e eeuw gegraven – zijn meer dan lekkere dingetjes. Ze hebben een lange geschiedenis als scheppende kracht voor de fabricage van papier. In deze omgeving stonden ooit zeven watermolens. Je zou het niet zeggen maar het was hier een bedrijvigheid van jewelste.

Papierindustrie

Een van die zeven molens heeft zelfs de twintigste eeuw gehaald en legde de basis voor de bekende papierfabrieken van Van Gelder. Hele generaties Renkenaren hebben in de papierindustrie hun brood verdiend.

IJsvogel & goudhaantje, zucht...

De beken trekken de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel (die beiden niet thuiswaren toen ik langskwam). Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland komt hier voor: het Goudhaantje. Ook al de hort op.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!