Het prachtige Molenbeeksepad op de Veluwe voert je door gevarieerde bossen, over hei en door klaterende beekdalen. Klompen heb je niet nodig, maar wel goed waterdicht schoeisel, want het kan flink modderig zijn. Wat een rust: op deze zaterdag trof ik slechts één andere wandelaar.
Enig nadeeltje van deze wandeling: je kruist twee keer de A50. Dat geeft een paar kilometer snelwegrumoer. Afgezien nog van het voortdurende kabaal van koolmeesjes en roodborstjes die uit volle borst de lente proberen af te dwingen.
Halverwege de route komen we bij het Renkums beekdal, gevormd in de laatste twee ijstijden. De smalle paadjes die langs en dwars over het beekdal voeren zorgen voor prachtige plaatjes. Het landschap is hier heuvelachtig en van grote schoonheid.
Maar die beekjes – de meeste in de 16e en 17e eeuw gegraven – zijn meer dan lekkere dingetjes. Ze hebben een lange geschiedenis als scheppende kracht voor de fabricage van papier. In deze omgeving stonden ooit zeven watermolens. Je zou het niet zeggen maar het was hier een bedrijvigheid van jewelste.
Een van die zeven molens heeft zelfs de twintigste eeuw gehaald en legde de basis voor de bekende papierfabrieken van Van Gelder. Hele generaties Renkenaren hebben in de papierindustrie hun brood verdiend.
De beken trekken de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel (die beiden niet thuiswaren toen ik langskwam). Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland komt hier voor: het Goudhaantje. Ook al de hort op.
Bij de schattige stationskiosk van Wolfheze met schattige bediening kun je de route ophalen. Wolfheze, dat is best een charmant dorpje, zelfs bij troosteloos weer. De basis voor het dorp werd gelegd in 1843.
In dat jaar verkocht baron van Brakell van het nabijgelegen kasteel Doorwerth (aanrader!) een stuk van zijn grond voor de aanleg van de spoorlijn Utrecht-Arnhem. De baron stelde als voorwaarde dat er een halte met wachter moest komen. Het station was de reden dat het grote Psychiatrische Ziekenhuis zich hier in 1907 vestigde en het dorp ontstond met werknemers van het ziekenhuis, middenstand, hotels en pensions.
Ten zuiden van het nieuwe dorp bevond zich in de 11de eeuw een veel kleiner dorpje met dezelfde naam. Een kerkje, een handvol boerenhoeven en een graanmolen aan de beek, meer was het niet. In 1585 trokken Spaanse troepen al plunderend en brandstichtend de Veluwe binnen. Wolfheze werd letterlijk van de kaart geveegd, olé!
Middenin het schitterend Renkumse beekdal sta je ineens oog in oog (ik wreef ze allebei even uit) met... Afrikaanse beelden. Het is de beeldenexpositie van stichting African Art Promotion in een weiland op landgoed Quadenoord. Misschien niet een hele logische plek, maar wel verrassend, en er zitten echt juweeltjes van beelden bij.
African Art Promotion heeft als doel het promoten van beeldende kunst uit Zimbabwe. Ze geven lezingen, houden workshops, en verkopen stenen sculpturen uit Zimbabwe. In het weiland staan werken van gevestigde namen als Bernard Matemera en Josiah Manzi schouder aan schouder met beelden van aanstormend talent. Sympa.
Voor wie al tijden een onbedwingbare lust voelt om met hamer en beitel een stuk steek te lijf te gaan: African Art Promotion organiseert op landgoed Quadenoord workshops beeldhouwen in serpentijnsteen. Onder leiding van Zimbabwaanse beeldhouwers ga je aan de slag. Weer eens wat anders dan macrameeën met mutsen, toch? Meer info op de website Quadenoord.nl.
Na een kilometer of vijf arriveer je bij de A50 waarover een enorm ecoduct loopt. In 2011 is het aangelegd om het heidegebied waar de snelweg overheen raast weer te verbinden. En dat alles ter meerdere eer en glorie van.... De Reptiel.
Hou je vast, op de Wolfhezerheide leven zes van de zeven Nederlandse reptielsoorten: zandhagedis, levendbarende hagedis, ringslang, adder, hazelworm en gladde slang. De meeste reptielen zijn nogal kieskeurig en hebben een voorkeur voor heide. Alleen de ringslang leeft op vochtigere plekken en de hazelworm kronkelt soms ook door bos.
Naast reptielen profiteren ook nogal wat amfibieën, dassen en boommarters van het ecoduct. En je voelt ‘m al aankomen: toen ik er was, was er geen kip euhhh... reptiel te bekennen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!